O mâncare foarte apreciată, în toate regiunile țării, gustoasă și ușor de preparat.
Până acum nu puneam legume, ci doar fasole și carnea de rasol, condimentată cu puțin piper, pentru că mezinului nu-i plac morcovii, dar chiar și-așa era foarte bună (el ar zice că era chiar mai bună)...
Adevărul este că dacă se pun mai multe ingrediente, gustul natural al cărnii afumate și al fasolei se pierde printre celelalte arome. Ceea ce nu este în interesul nostru...
Fasolea se alege, se spală și se pune cu apă rece la înmuiat, cu o seară înainte de preparare.
Ciolanul afumat se curăță și se spală bine, după care se crestează puțin (ca să fiarbă mai bine și mai repede) și se pune cu apă multă la fiert, la foc iute. Se spumuiește când este cazul și se adaugă apă caldă, când scade prea mult.
Cele două cepe se curăță, se spală și se taie fin, după care se călesc în ulei, la foc mic, până devin transparente.
Între timp se curăță morcovii și pătrunjeii, se spală și se taie rondele, după care se pun la călit, la foc mic, peste ceapă.
Roșiile se spală, se curăță de pielițe și de semințe, se taie mărunt și se călesc și ele, în aceeași crăticioară, cu cepele și legumele celelalte. Se lasă crăticioara pe foc câteva minute, ca să se înmoaie și să scadă legumele.
Fasolea se strecoară de apa în care s-a înmuiat peste noapte și se pune la fiert, cu apă rece, la foc iute. Se adună spuma formată și se aruncă.
Simultan se pune o oală cu apă la încălzit. După ce fasolea a fiert 10-15 minute, se strecoară de apă, se adaugă apa caldă și se pune din nou la fiert. Când fasolea este aproape fiartă, se strecoară și se acoperă oala cu un capac.
Între timp, ciolanul afumat a fiert și dacă înțepând carnea cu furculița, constatați că este moale, strecurați zeama și lăsați carnea să se răcorească.
Adăugați zeamă la legumele călite și lăsați-le la fiert câteva minute, până se înmoaie.
Turnați peste fasolea fiartă zeama în care a fiert ciolanul afumat, dar numai atât cât să o acopere. Fierbeți fasolea în această zeamă și adăugați legumele călite, care au fiert între timp tot în zeama în care a fiert ciolanul afumat.
Alegeți carnea de pe oase și puneți-o în vasul cu fasolea care fierbe. Mai lăsați mâncarea la fiert doar un clocot-două, ca să nu se terciuiască fasolea, condimentați cu foarte puțină sare (pentru că ciolanul afumat are deja sare) și cu piper, după care opriți focul de la aragaz, acoperiți oala cu un capac și serviți mâncarea peste un sfert de oră, cu murături (castraveți, gogonele, sau gogoșari în oțet).
1
Puneți fasolea la înmuiat cu o seară înainte de preparare. Dacă ați uitat, alegeți fasolea, spălați-o și turnați deasupra apă clocotită. Acoperiți vasul și lăsați-l așa timp de 3 ore. După acest interval de timp veți vedea că fasolea s-a umflat și că apa a devenit gălbuie. Strecurați această apă și apoi puneți fasolea la fiert într-o oală cu apă caldă. Când veți schimba apa, veți folosi doar apă caldă, ca să nu se împietrească fasolea.
2
Nu fierbeți fasolea prea mult, pentru că se terciuiește imediat.
3
Nu adăugați la fasole prea multă zeamă în care a fiert ciolanul afumat, dar nici prea puțină, pentru că în acest caz, mâncarea s-ar putea prinde de fundul vasului.
4
Alegeți carnea pe care o veți pune cu fasolea la fiert, pentru un ultim clocot. Nu e frumos să serviți oase în farfurie.
5
Nu exagerați cu condimentele puternice (leuștean, usturoi, tarhon, chimion, etc.) pentru că se va pierde ceea ce este esențial: gustul real, natural al fasolei cu ciolan afumat.