E vremea roadelor bogate și pe mesele noastre sunt mai ales mâncăruri de legume.
O mâncare de sezon, ușoară, gustoasă și consistentă, grație feliilor de cașcaval care învelesc conopida pane.
Conopida se alege de frunzele verzi, se spală în apă rece, se desface în buchețele și se ține în apă cu sare timp de 10-15 minute, după care se strecoară și se pune la fiert în apă clocotită în care a fost dizolvată sare. După 10 minute, când conopida s-a mai înmuiat (dar nu de tot), se strecoară și se lasă puțin să se răcorească.
Între timp, se taie în două, pe lungime, fiecare felie de cașcaval. Ouăle se bat bine cu puțină sare și piper și se adaugă treptat făina albă, având grijă să nu se formeze cocoloașe. Rezultă o compoziție de consistența smântânii.
Buchețelele de conopidă se dau prin compoziția cu ouă și se prăjesc, pe toate fețele, la foc potrivit, într-o tigaie cu ulei suficient. Când sunt frumos rumenite, se iau cu paleta, se învelesc în feliile de cașcaval pregătite dinainte și se pun într-o tavă, unsă cu puțin unt.
Se dă tava cu buchețelele de conopidă la cuptor, până ce se topește cașcavalul.
Se servesc calde, cu roșii.
1
Nu fierbeți prea mult conopida, ca să rămână întreagă, pentru a fi făcută pane.
2
Aveți grijă să nu se formeze cocoloașe în compoziția cu ouă, pentru pane.
3
Folosiți puțină sare, pentru că buchețelele sunt puțin sărate de la fiert, iar cașcavalul este, de asemenea, suficient de sărat.
4
Adaosul feliilor de cașcaval face conopida pane mai consistentă și mai gustoasă.