Există mai multe rețete de salată de cartofi (eu însămi mai fac, din când în când și alt fel de salată) dar acum m-am gândit să prepar ceva cu ce am găsit în frigider. E o salată sănătoasă, grație legumelor, dar și consistentă și onctuoasă, grație șuncii și maionezei.
Se spală cartofii și se pun la fiert.
Mărarul se alege, se spală, se zvântă și se taie mărunt.
Se taie fin șunca de Praga, în forma dorită, iar ardeii grași (de preferință unul roșu și unul verde, pentru aspect) se spală, se curăță și se taie bețigașe.
Când cartofii au fiert, se strecoară de apă, se lasă la răcit, după care se curăță de coajă și se taie cubulețe. Toate ingredientele preparate din timp se pun într-un bol mare, se adaugă maioneza, se condimentează cu sare și piper și se dă la frigider pentru 15-20 minute înainte de servire.
Pentru maioneză se răzuie fin un gălbenuș fiert tare, se adaugă un gălbenuș crud și o linguriță de muștar clasic, se mixează bine, după care se toarnă treptat uleiul, până ce rezultă o maioneză legată. Când maioneza s-a îngroșat, se adaugă zeamă de lămâie.
1
Maioneza e bine să fie mai acrișoară, pentru a da un gust bun salatei.
2
Grație maionezei, cartofii nu mai sunt înecăcioși.