Gem de prune (2)

de RODIMUR in Conserve, 3 Sep 2017 | 5347 vizualizari

 

Din prune se pot face două feluri de gem: din fructe tocate, dar și din fructe întregi, sau înjumătățite. 
După ce am făcut gem ca o pastă, din fructe tocate, am preparat și gem din jumătăți de prune.
Pentru un astfel de gem, alegeți fructe coapte, dar tari, nu trecute din copt, pentru că este plăcut să rămână și prune întregi, sau jumătăți de prune.
Pentru un gem de calitate trebuie să respectați următoarele proporții: puneți 1 kg de zahăr tos la 3 kg de prune necurățate, sau la 2 kg de prune fără sâmburi.
Din ingredientele de mai jos am făcut 7 borcane de gem de prune jumătăți.

 

INGREDIENTE

  • 3 kg prune
  • 1 kg zahăr
Portii: 7
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gem de prune (2):

Se curăță fructele de codițe, se spală bine, se scot sâmburii, iar jumătățile de prune se pun într-un vas cu pereți largi și groși. Se adaugă 1 kg de zahăr tos.

Se acoperă vasul și se lasă la rece până a doua zi, pentru ca zeama lăsată de fructe să dizolve măcar parțial zahărul și astfel gemul să se lege mai repede.

A doua zi, se pune vasul la un foc iute, peste o tablă, ca să nu fie în contact direct cu flacăra aragazului. Se poate pune vasul și la cuptor, unde riscul ca fructele să se prindă de fundul vasului este foarte mic, dar în acest caz, prepararea gemului va dura mai mult timp.

Din când în când se agită vasul și se amestecă ușor cu o lingură de lemn, ca să nu se sfarme prea tare fructele. Se adună spuma care se formează la fierbere, având grijă să nu luați și din sirop.

Pentru a verifica dacă este gata, veți lua vasul de pe foc și veți pune, cu o linguriță, puțin gem pe o farfurie rece. Dacă gemul își păstrează forma și nu se împrăștie, atunci el este gata. 

Se toarnă gemul în borcane curate, încălzite în prealabil, ca să nu se spargă. După ce gemul s-a răcit, se pun borcanele neacoperite într-o tavă și se introduc în cuptorul cald, la un foc mic, unde se țin până ce gemul prinde deasupra o crustă groasă. 

Se lasă borcanele în cuptor până ce se răcesc, după care se scot, se închid ermetic și se depozitează la un loc curat, uscat, răcoros și aerat.

TIPS-URI

1

Pentru ca gemul să aibă o culoare frumoasă, trebuie să-l preparați la foc iute și în cantități mici (3 kg).

2

Zahărul se pune în vas odată cu prunele.

3

Vasul în care preparați gemul nu trebuie să fie pus direct pe flacără. Puneți sub el o tablă și astfel fructele nu se vor prinde de fundul vasului.

4

Fierbeți gemul la foc iute. În caz contrar, fructele vor fierbe prea mult timp, până să scadă și culoarea gemului se va închide.

5

Legați bine gemul, ca să nu se formeze mucegai la suprafața lui.

6

Pentru o mai mare siguranță, sterilizați gemul în cuptor, după ce l-ați pus în borcane, până ce deasupra lui se va foma o crustă groasă.

7

Controlați periodic borcanele cu gem și dacă veți constata că s-a format mucegai, adunați-l cu o lingură curată și uscată, după care mai fierbeți gemul încă 10-15 minute.

8

Nu păstrați gemul lângă surse de căldură, pentru că va fermenta.

9

Consumați gemul de prune ca atare, sau ca adaos la diferite dulciuri.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gem de prune (2)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Aparat de vidat VS3190X-01

- 400 lei
1099.99 lei
699.99 lei

COMENTARII (28)

RODIMUR 1

04.09.2017, 22:36

Bine, Rocsi! E mai simplu așa...

elucubratiiculinare 1

06.09.2017, 19:17

foarte bun la iarna

RODIMUR 1

06.09.2017, 20:57

Așa este, Mihaela! Pentru asta ne străduim acum...Mulțumesc!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Adjica abhaziana (2)