O mâncare foarte gustoasă și ușor de preparat, care nu mai are nevoie de garnitură. Carnea de porc este fragedă și dă un gust foarte bun tocăniței.
Carnea se spală, se curăță de pielițele nedorite, se taie în forma dorită (de preferat în cubulețe ceva mai mari) și se pune în cratiță cu ulei, să se albească, la foc mic, pe toate fețele. După ce această operațiune a avut loc, se toarnă 500-600 ml apă peste carne și se lasă să fiarbă înăbușit, la foc potrivit. Se spumuiește când este cazul.
Între timp, se curăță ceapa, morcovii, pătrunjeii, cartofii și se spală bine.
Ardeii se spală, se curăță de cotoare și de semințe, după care se taie cubulețe.
Morcovii și pătrunjeii se taie rondele.
Roșiile se spală se curăță de pielițe și de semințe, după care se taie în bucăți mari.
Se taie ceapa (mai mare) și se călește în ulei, la foc mic, până ce devine transparentă. Peste ceapă se pun la călit morcovii, pătrunjeii și ardeii.
Cartofii se taie în felii, sau rondele mari.
Frunzele de pătrunjel se aleg, se spală și se taie mărunt.
Când carnea este aproape fiartă se adaugă: ceapa, morcovii, pătrunjeii și ardeii căliți. Se mai completează cu apă, dacă este cazul și se mai lasă să fiarbă un clocot-două, după care se adaugă și cartofii tăiați mare.
Se lasă tocănița la fiert încă puțin, după care se adaugă roșiile tăiate mare și pasta de tomate subțiată cu puțină apă. Se mai lasă la fiert înăbușit, până ce sunt și cartofii fierți, se condimentează cu sare și piper și imediat se oprește focul de la aragaz.
Se presară frunze de pătrunjel proaspete, se acoperă cratița și după un sfert de oră se poate servi, cu murături după preferință (castraveți murați, gogonele, sau pepene murat)
1
Nu căliți ceapa și celelalte legume prea tare, ca să nu se ardă și să devină amare.
2
Nu puneți prea multă apă, ci doar atât cât este nevoie ca să fiarbă carnea și apoi legumele. Totuși, aveți grijă să nu se prindă mâncarea de fundul cratiței.
3
Urmăriți momentul când cartofii sunt fierți, pentru a nu-i fierbe mai mult decât este cazul (se pot terciui). E bine să-și păstreze forma și aspectul, de aceea folosiți cartofi roz.