Se spală prunele, se șterg de apă și se despică atent, cu un cuțit cu lama subțire și ascuțită ca să se scoată sâmburii.
Se amestecă ingredientele solide: făina, praful de copt, sarea, bicarbonatul de sodiu, zahărul și vanilia, până ce se omogenizează.
Untul se...
Mai întâi se face aluatul fraged pentru tartă din: făină, unt, sare și ou. Când toate ingredientele s-au încorporat uniform, iar aluatul este elastic și nelipicios, se pune într-o folie alimentară, se aplatizează și se dă la frigider pentru cel puțin o...
Pentru blat se mixează untul cu 150 de grame de zahăr tos. Apoi se adaugă cele două linguri de cacao și nuca măcinată. Se încorporează cele două ouă întregi și se adaugă treptat făina, amestecată în prealabil cu praful de copt.
Albușurile se bat spumă cu...
Ceapa și usturoiul se curăță, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie.
Se curăță ciupercile, se spală bine și se feliază.
Carnea tocată se pune în tigaia cu ceapa și usturoiul și după ce se...
Rădăcinoasele (morcovi, pătrunjei și țelină) se curăță, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă fierbinte, când este cazul.
Se desfac și se aruncă primele două foi de...
Pieptul de pui se spală, se scurge bine de apă, se fasonează și se taie apoi fâșii, nu mai groase de 1 cm.
Se mixează ouăle cu toate condimentele care sunt pe plac (sare, piper, boia de ardei, condimente pentru pui, oregano...)
Fulgii de porumb se fărâmițează prin...
Ciocolata mărunțită se topește la foc mic, în lapte.
Se amestecă zahărul cu amidonul și se adaugă smântâna și gălbenușurile. Se mixează aceste ingrediente și se adaugă încet în ciocolata topită cu laptele.
Compoziția se dă la foc mic și se...
Rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii, păstârnacul și țelina) se curăță, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se adună și se aruncă. Se completează cu apă caldă, atunci când scade, la fiert.
Ceapa și...
Albușurile se mixează cu un praf de sare și cînd încep să crească în volum, se adaugă treptat: zahărul, vanilia, gălbenușurile și la urmă, fără a opri mixarea, pesmetul presărat ”în ploaie”.
Se unge cu unt forma de copt și se tapetează cu...
Carnea se spală, se fasonează și se porționează în bucăți potrivite ca mărime.
Se toarnă uleiul în cratiță și se dă la foc mic. Când uleiul se încălzește, se adugă bucățile de carne care se perpelesc pe toate fețele, la foc mic, până devin...
Cartofii se spală și se fierb în coajă.
Broccoli se spală sub jet de apă, se rupe buchețele și apoi se pune la fiert timp de 4-5 minute, în apă clocotită, sărată, iar când este gata, se pune într-o strecurătoare, pentru a se scurge bine.
Măslinele se...
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, se taie grosier și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Cînd se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.
Se curăță ceapa și usturoiul se...
Vinetele se scot de cu seară de la congelator, ca să se decongeleze natural, într-o strecurătoare și ca să se scurgă bine de lichid.
Ceapa se curăță, se spală și se taie mărunt.
Se spală roșiile cherry și se taie.
Se spală ardeii, se taie în jumătăți și se...
Cum se prepara Reteta gustoasa de ficat de curcan, cu ceapa si rosii, la tigaie
Se curăță, se spală și se taie ceapa mărunt, iar roșia se spală, se curăță de coajă și de semințe, după care se taie cubulețe.
Se curăță usturoiul, se spală și se taie feliuțe subțiri....
Mai întâi se pregătește ciocolata, care se mărunțește.
Gălbenușurile se mixează cu zahărul tos, vanilia și laptele, după care compoziția se dă la bain-marie, la foc mic. Se amestecă întruna, ca să nu se formeze cocoloașe și nici să nu se prindă de fundul...
Zmeura se spală cu grijă, să nu se strivească și se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă bine de apă.
Într-un recipient curat, uscat și încăpător, se pun alternativ, straturi de zmeură și straturi de zahăr, ultimul fiind de zahăr.
Timp de 6-7 zile se...
Se taie în două fiecare felie de pâine toast.
Ouăle se mixează cu zahărul brun, esența de vanilie și laptele cald. Când zahărul s-a dizolvat, se adaugă și scorțișoara și apoi se mixează pentru omogenizare.
Se topește untul în tigaia în care s-au...
Cartofii se spală, se fierb în coajă, se lasă să se răcească bine, după care se decojesc și se pasează, sau se dau pe răzătoarea mică.
Se frământă bine cartofii răzuiți cu făina și când cele două ingrediente capătă un aspect granulat, se face o...
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina), se spală, se taie rondele și se pun la fiert, la foc iute, cu 3 litri de apă. Când se ridică spuma deasupra, se culege și se aruncă. Se completează cu apă, când scade.
Între timp, se curăță ceapa,...
Mai întâi se face blatul. Se mixează albușurile cu un praf de sare și după ce încep să crească în volum, se adaugă treptat zahărul tos și vanilia, apoi gălbenușurile, unul câte unul și în final, turnată ”în ploaie”, făina...
Se curăță cele două cepe, se spală, se taie grosier și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă.
Se spală ardeii, se curăță de semințe și de cotoare, se taie julienne și se călesc, de asemenea înăbușit, cu ceapa.
Se curăță...
Mai întâi se prepară sosul, după rețeta: https://www.bucataras.ro/retete/sos-picant-90886.html
(Ceapa și usturoiul tăiate fin se călesc în ulei, la foc mic și se adaugă roșiile mixate, curățate de coji și de semințe. Se lasă la foc mic, până ce mai...
Ceapa se curăță, se spală, se taie fin și se călește ușor în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă și să devină amară.
Se spală roșiile, se curăță de părțile verzi și de semințe, după care se taie grosier și se călește ușor cu ceapa, la foc mic....
Mai întâi se prepară frișca din smântână naturală mixată cu zahărul tos fin, după care, când este gata, se dă la rece, în frigider.
Bananele se decojesc, se taie în bucăți și se mixează fin. Se adaugă în blender și untul de arahide,...
Albușurile se mixează cu un praf de sare și când încep să ia volum, se adaugă, puțin câte puțin, zahărul tos fin și vanilia, mixându-se întruna. Se adaugă apoi făina ”în ploaie” amestecată cu praful de sare și coaja răzuită de...
Carnea se spală, se fasonează, se taie pătrățele potrivite ca mărime și se pune la fiert, cu apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă. Se completează cu apă fierbinte, când scade și se fierbe la foc mic, spre mediu, ca să nu se tulbure supa....
Se mixează puțin gălbenușurile cu laptele (cine vrea, poate adăuga și o lingură de zahăr), după care se dă compoziția la bain-marie și se amestecă întruna, până ce se îngroașă. Atunci se ia vasul de pe foc și se lasă să se răcorească, amestecând din...
Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă.
Se curăță morcovii, se spală, se dau pe răzătoarea mare și apoi se călesc și ei, cu ceapa și usturoiul, până ce se înmoaie și se...
Mai întâi se pregătește cașcavalul și mușchiul, în cazul în care aceste ingrediente nu sunt deja feliate.
Se curăță cartofii, se spală și se taie de-a lungul, în 2-3 locuri, în așa fel încât să se facă în ei tot atâtea...
Mai întâi se pregătesc alunele (chiar cu câteva zile înainte, dacă este cazul). Se scot alunele din coji, se aleg, se opăresc timp de 20 de minute, după care se curăță de coji. (Eu am avut 75 de grame de alune ”curate”, din 200 de grame de alune...
Desert muffins cu prune
Se spală prunele, se șterg de apă și se despică atent, cu un cuțit cu lama subțire și ascuțită ca să se scoată sâmburii. Se amestecă ingredientele solide: făina, praful de copt, sarea, bicarbonatul de sodiu, zahărul și vanilia, până ce se omogenizează. Untul se...
Tarta aperitiv, cu branzeturi si carnaciori
Mai întâi se face aluatul fraged pentru tartă din: făină, unt, sare și ou. Când toate ingredientele s-au încorporat uniform, iar aluatul este elastic și nelipicios, se pune într-o folie alimentară, se aplatizează și se dă la frigider pentru cel puțin o...
Desert negresa cu nuci si crema mousseline
Pentru blat se mixează untul cu 150 de grame de zahăr tos. Apoi se adaugă cele două linguri de cacao și nuca măcinată. Se încorporează cele două ouă întregi și se adaugă treptat făina, amestecată în prealabil cu praful de copt. Albușurile se bat spumă cu...
Lasagna cu carne de porc si ciuperci
Ceapa și usturoiul se curăță, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie. Se curăță ciupercile, se spală bine și se feliază. Carnea tocată se pune în tigaia cu ceapa și usturoiul și după ce se...
Ciorba de praz, cu legume si paste
Rădăcinoasele (morcovi, pătrunjei și țelină) se curăță, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă fierbinte, când este cazul. Se desfac și se aruncă primele două foi de...
Pui crispy, cu piure cremos de cartofi
Pieptul de pui se spală, se scurge bine de apă, se fasonează și se taie apoi fâșii, nu mai groase de 1 cm. Se mixează ouăle cu toate condimentele care sunt pe plac (sare, piper, boia de ardei, condimente pentru pui, oregano...) Fulgii de porumb se fărâmițează prin...
Desert crema de ciocolata, la pahar
Ciocolata mărunțită se topește la foc mic, în lapte. Se amestecă zahărul cu amidonul și se adaugă smântâna și gălbenușurile. Se mixează aceste ingrediente și se adaugă încet în ciocolata topită cu laptele. Compoziția se dă la foc mic și se...
Supa de zarzavat, cu perisoare din piept de pui
Rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii, păstârnacul și țelina) se curăță, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se adună și se aruncă. Se completează cu apă caldă, atunci când scade, la fiert. Ceapa și...
Desert savarina uriasa din pesmet, cu frisca
Albușurile se mixează cu un praf de sare și cînd încep să crească în volum, se adaugă treptat: zahărul, vanilia, gălbenușurile și la urmă, fără a opri mixarea, pesmetul presărat ”în ploaie”. Se unge cu unt forma de copt și se tapetează cu...
Tochitura de purcel, cu cartofi natur
Carnea se spală, se fasonează și se porționează în bucăți potrivite ca mărime. Se toarnă uleiul în cratiță și se dă la foc mic. Când uleiul se încălzește, se adugă bucățile de carne care se perpelesc pe toate fețele, la foc mic, până devin...
Salata de broccoli si cartofi
Cartofii se spală și se fierb în coajă. Broccoli se spală sub jet de apă, se rupe buchețele și apoi se pune la fiert timp de 4-5 minute, în apă clocotită, sărată, iar când este gata, se pune într-o strecurătoare, pentru a se scurge bine. Măslinele se...
Supa de cartofi, cu taitei
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, se taie grosier și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Cînd se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul. Se curăță ceapa și usturoiul se...
Ardei umpluti cu salata de vinete
Vinetele se scot de cu seară de la congelator, ca să se decongeleze natural, într-o strecurătoare și ca să se scurgă bine de lichid. Ceapa se curăță, se spală și se taie mărunt. Se spală roșiile cherry și se taie. Se spală ardeii, se taie în jumătăți și se...
Reteta gustoasa de ficat de curcan, cu ceapa si rosii, la tigaie
Cum se prepara Reteta gustoasa de ficat de curcan, cu ceapa si rosii, la tigaie Se curăță, se spală și se taie ceapa mărunt, iar roșia se spală, se curăță de coajă și de semințe, după care se taie cubulețe. Se curăță usturoiul, se spală și se taie feliuțe subțiri....
Desert tort inimioara, din inghetata de vanilie si ciocolata - Reteta nr. 600
Mai întâi se pregătește ciocolata, care se mărunțește. Gălbenușurile se mixează cu zahărul tos, vanilia și laptele, după care compoziția se dă la bain-marie, la foc mic. Se amestecă întruna, ca să nu se formeze cocoloașe și nici să nu se prindă de fundul...
Zmeurata
Zmeura se spală cu grijă, să nu se strivească și se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă bine de apă. Într-un recipient curat, uscat și încăpător, se pun alternativ, straturi de zmeură și straturi de zahăr, ultimul fiind de zahăr. Timp de 6-7 zile se...
Friganele americane
Se taie în două fiecare felie de pâine toast. Ouăle se mixează cu zahărul brun, esența de vanilie și laptele cald. Când zahărul s-a dizolvat, se adaugă și scorțișoara și apoi se mixează pentru omogenizare. Se topește untul în tigaia în care s-au...
Paine cu cartofi
Cartofii se spală, se fierb în coajă, se lasă să se răcească bine, după care se decojesc și se pasează, sau se dau pe răzătoarea mică. Se frământă bine cartofii răzuiți cu făina și când cele două ingrediente capătă un aspect granulat, se face o...
Ciorba de cartofi, acrita cu moare de varza
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina), se spală, se taie rondele și se pun la fiert, la foc iute, cu 3 litri de apă. Când se ridică spuma deasupra, se culege și se aruncă. Se completează cu apă, când scade. Între timp, se curăță ceapa,...
Desert tort Semiluna
Mai întâi se face blatul. Se mixează albușurile cu un praf de sare și după ce încep să crească în volum, se adaugă treptat zahărul tos și vanilia, apoi gălbenușurile, unul câte unul și în final, turnată ”în ploaie”, făina...
Tocanita de vara, din cartofi
Se curăță cele două cepe, se spală, se taie grosier și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă. Se spală ardeii, se curăță de semințe și de cotoare, se taie julienne și se călesc, de asemenea înăbușit, cu ceapa. Se curăță...
Ficat de curcan la gril, cu farfale in sos picant
Mai întâi se prepară sosul, după rețeta: https://www.bucataras.ro/retete/sos-picant-90886.html (Ceapa și usturoiul tăiate fin se călesc în ulei, la foc mic și se adaugă roșiile mixate, curățate de coji și de semințe. Se lasă la foc mic, până ce mai...
Supa de rosii cu tortellini
Ceapa se curăță, se spală, se taie fin și se călește ușor în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă și să devină amară. Se spală roșiile, se curăță de părțile verzi și de semințe, după care se taie grosier și se călește ușor cu ceapa, la foc mic....
Desert inghetata de banane si unt de arahide
Mai întâi se prepară frișca din smântână naturală mixată cu zahărul tos fin, după care, când este gata, se dă la rece, în frigider. Bananele se decojesc, se taie în bucăți și se mixează fin. Se adaugă în blender și untul de arahide,...
Desert rulada cu gem de gutui si nuci
Albușurile se mixează cu un praf de sare și când încep să ia volum, se adaugă, puțin câte puțin, zahărul tos fin și vanilia, mixându-se întruna. Se adaugă apoi făina ”în ploaie” amestecată cu praful de sare și coaja răzuită de...
Ciorba de vacuta
Carnea se spală, se fasonează, se taie pătrățele potrivite ca mărime și se pune la fiert, cu apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă. Se completează cu apă fierbinte, când scade și se fierbe la foc mic, spre mediu, ca să nu se tulbure supa....
Desert inghetata de zmeura
Se mixează puțin gălbenușurile cu laptele (cine vrea, poate adăuga și o lingură de zahăr), după care se dă compoziția la bain-marie și se amestecă întruna, până ce se îngroașă. Atunci se ia vasul de pe foc și se lasă să se răcorească, amestecând din...
Supa de cascaval, cu crutoane
Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă. Se curăță morcovii, se spală, se dau pe răzătoarea mare și apoi se călesc și ei, cu ceapa și usturoiul, până ce se înmoaie și se...
Cartofi impanati cu muschi si cascaval, la cuptor
Mai întâi se pregătește cașcavalul și mușchiul, în cazul în care aceste ingrediente nu sunt deja feliate. Se curăță cartofii, se spală și se taie de-a lungul, în 2-3 locuri, în așa fel încât să se facă în ei tot atâtea...
Desert inghetata de vanilie, cu alune de padure
Mai întâi se pregătesc alunele (chiar cu câteva zile înainte, dacă este cazul). Se scot alunele din coji, se aleg, se opăresc timp de 20 de minute, după care se curăță de coji. (Eu am avut 75 de grame de alune ”curate”, din 200 de grame de alune...