Desert briose cu lamaie

de RODIMUR in Prajituri, 21 Oct 2019 | 2339 vizualizari

 

Brioșele mi se par dulciurile cel mai ușor de realizat. În plus, ele prezintă și avantajul că odată făcute, nu-și strică ușor aspectul, în cazul unei manevre neîndemânatice, de moment. Aspectuoase, dulci și ușor de transportat, ele constituie un desert la îndemâna oricui.
Le-am decorat cu o cremă îmbunătățită cu dulceață de zmeură, ceea ce mi s-a părut o idee foarte bună, până la urmă...

 

INGREDIENTE

  • 100 grame de unt
  • 100 grame de zahăr tos
  • 100 grame de făină albă
  • 3 ouă
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1 plic de vanilie
  • coaja răzuită de la o lămâie
  • 2 lingurițe de esență de lămâie
  • Pentru crema decorativă:
  • 400 ml de lapte
  • 100 grame de zahăr tos
  • 3 gălbenușuri
  • 40 grame de amidon alimentar
  • 1 plic de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 3-4 linguri de dulceață de zmeură
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert briose cu lamaie:

Untul se mixează cu zahărul tos și apoi se adaugă pe rând cele trei gălbenușuri și coaja răzuită de lămâie.

Cele trei albușuri se mixează cu praful de sare și după ce au crescut în volum se adaugă vanilia și se continuă mixarea.

Se adaugă albușurile bătute spumă în compoziția cu gălbenușuri, se uniformizează și apoi se adaugă ”în ploaie” făina amestecată în prealabil cu praful de copt. La urmă se adaugă și esența de lămâie și după ce se omogenizează compoziția, se toarnă din ea câte două-trei linguri în formele de copt, în așa fel încât să ajungă până la jumătate.

Se dă tava cu brioșe la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce cresc și se rumenesc frumos. Atunci se scoate tava din cuptor și se lasă brioșele să se răcească.

Între timp se prepară crema decorativă. Se amestecă: zahărul, vanilia, sarea și amidonul alimentar, după care se adaugă cele două gălbenușuri și laptele, turnat puțin câte puțin. Se omogenizează compoziția și se dă la foc mic. Se amestecă întruna, ca să nu se prindă de fundul, sau de pereții vasului, mai ales după ce se îngroașă.

Când compoziția s-a îngroșat, se ia de pe foc și se lasă să se răcorească, dar se amestecă în ea din când în când, ca să nu prindă pojghiță.

Când crema s-a răcorit, se adaugă dulceața de zmeură, se omogenizează și apoi se toarnă în poș și se decorează brioșele.

TIPS-URI

1

Atât ouăle, cât și untul trebuie scoase din timp de la frigider.

2

Încorporați cu atenție făina, ca să nu se formeze cocoloașe.

3

Umpleți formele de brioșe numai pe jumătate cu aluat.

4

Amestecați întruna crema pe foc, ca să nu se prindă de fundul, sau de pereții vasului.

5

După ce luați crema de pe foc, amestecați întruna în ea, ca să nu se formeze pojghiță.

6

Decorați brioșele, numai după ce s-au răcit.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert briose cu lamaie" nu uita sa-i faci un review.
RETETA RECOMANDATA
Reteta de briose cu dovleac si ciocolata neagra