Brioșele mi se par dulciurile cel mai ușor de realizat. În plus, ele prezintă și avantajul că odată făcute, nu-și strică ușor aspectul, în cazul unei manevre neîndemânatice, de moment. Aspectuoase, dulci și ușor de transportat, ele constituie un desert la îndemâna oricui.
Le-am decorat cu o cremă îmbunătățită cu dulceață de zmeură, ceea ce mi s-a părut o idee foarte bună, până la urmă...
Untul se mixează cu zahărul tos și apoi se adaugă pe rând cele trei gălbenușuri și coaja răzuită de lămâie.
Cele trei albușuri se mixează cu praful de sare și după ce au crescut în volum se adaugă vanilia și se continuă mixarea.
Se adaugă albușurile bătute spumă în compoziția cu gălbenușuri, se uniformizează și apoi se adaugă ”în ploaie” făina amestecată în prealabil cu praful de copt. La urmă se adaugă și esența de lămâie și după ce se omogenizează compoziția, se toarnă din ea câte două-trei linguri în formele de copt, în așa fel încât să ajungă până la jumătate.
Se dă tava cu brioșe la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce cresc și se rumenesc frumos. Atunci se scoate tava din cuptor și se lasă brioșele să se răcească.
Între timp se prepară crema decorativă. Se amestecă: zahărul, vanilia, sarea și amidonul alimentar, după care se adaugă cele două gălbenușuri și laptele, turnat puțin câte puțin. Se omogenizează compoziția și se dă la foc mic. Se amestecă întruna, ca să nu se prindă de fundul, sau de pereții vasului, mai ales după ce se îngroașă.
Când compoziția s-a îngroșat, se ia de pe foc și se lasă să se răcorească, dar se amestecă în ea din când în când, ca să nu prindă pojghiță.
Când crema s-a răcorit, se adaugă dulceața de zmeură, se omogenizează și apoi se toarnă în poș și se decorează brioșele.
1
Atât ouăle, cât și untul trebuie scoase din timp de la frigider.
2
Încorporați cu atenție făina, ca să nu se formeze cocoloașe.
3
Umpleți formele de brioșe numai pe jumătate cu aluat.
4
Amestecați întruna crema pe foc, ca să nu se prindă de fundul, sau de pereții vasului.
5
După ce luați crema de pe foc, amestecați întruna în ea, ca să nu se formeze pojghiță.
6
Decorați brioșele, numai după ce s-au răcit.