De la o discuție despre ”rudele cozonacului românesc” am ajuns la hotărârea de a face un panettone de post, cu stafide și fructe confiate. Chiar dacă suntem în Postul Crăciunului, mai dorim, din când în când. să mâncăm ceva dulce, preparat în casă...
Pentru că nu am avut vas special pentru panettone, am folosit forma pentru șarlotă.
Se pune făina în vasul pentru frământat, iar în mijlocul ei se face o adâncitură în care se sfărâmițează drojdia proaspătă. Se adaugă zahărul tos și vanilia, iar sarea se presară pe părțile laterale, ca să nu fie în contact direct cu drojdia.
Apa caldă se toarnă puțin câte puțin în mijlocul vasului și se amestecă drojdia cu zahărul și vanilia, până ce se dizolvă. Se adaugă apoi coaja răzuită de lămâie și de portocală, iar apoi se încorporează toată făina.
Se frământă aluatul, pentru omogenizare și apoi se adaugă esența de rom și uleiul, care se încorporează treptat. La urmă se adaugă stafidele (opărite în prealabil) și fructele confiate.
Aluatul se frământă până ce devine elastic și nelipicios, iar stafidele și fructele confiate se încorporează uniform.
Se acoperă aluatul cu un șervet curat și se dă la căldură, într-un loc ferit de curenții de aer rece, până ce își dublează volumul. Atunci se răstoarnă pe planșeta înfăinată, se mai frământă puțin pentru eliberarea bulelor de aer, după care se pune în forma de copt, unsă cu ulei în prealabil.
Se acoperă din nou aluatul și se mai lasă să crească, după care se dă la cuptor, la temperatură medie.
Când cozonacul a crescut și începe să se rumenească ușor, se scoate din cuptor, se unge cu miere diluată cu apă și se presară zahăr brun. Se dă din nou tava la cuptor, până ce cozonacul se rumenește frumos.
Se scoate din cuptor și se feliază numai după ce s-a răcit complet.
1
Pentru ca aluatul să crească frumos, drojdia trebuie să fie proaspătă (sfărâmicioasă, nu lipicioasă) și toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
2
Aveți grijă ca sarea să nu ajungă în contact direct cu drojdia.
3
Puteți folosi ulei de floarea soarelui, dacă nu aveți de alune de pădure.
4
Lăsați aluatul să crească, acoperit, într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece.
5
Puteți folosi doar stafide, nu neapărat și fructe confiate.
6
Adăugați stafidele în momentul în care vă asigurați că aluatul frământat începe să crească.
7
Aluatul va crește mai greu, pentru că stafidele îl îngreunează, așa că va trebui să aveți răbdare.
8
După ce puneți aluatul în forma de copt, lăsați-l din nou să crească în volum, înainte de a-l da la cuptor.
9
Nu feliați cozonacul decât după ce s-a răcit complet.