Îmi plac mult supele cremă și le prepar adeseori. Aceasta este a opta rețetă de supă cremă pe care o postez aici și acum, după ce am mâncat prima porție, mi se pare că este cea mai bună pe care am mâncat-o vreodată.
Pentru că am vrut să îmbunătățesc puțin meniul de post, am servit supa nu numai cu crutoane, ca de obicei, ci și cu brânză tofu, tăiată sub formă de cubulețe mic. Acestea au adus un plus de savoare, mai ales datorită chimenului pe care-l conțin.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 3 litri de supă cremă.
Legumele (morcovii, pătrunjeii, țelina, usturoiul și cartofii) se curăță, se spală, se taie cubulețe, sau rondele și se pun la fiert, cu 1,5-2 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.
Se curăță ceapa, se spală, se taie și se călește ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie și devine transparentă.
Cât timp fierb legumele, se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se toacă.
Se taie feliile de pâine sub formă de cubulețe și se dau la cuptor, pentru a se rumeni frumos și uniform, la foc mic.
Se taie brânza tofu (scursă de lichid, în prealabil și zvântată) sub formă de cubulețe.
Când legumele au fiert, se scurg de zeamă (care se păstrează!) și se dau prin blender, împreună cu ceapa călită, până ce se transformă într-o pastă.
Se subțiază pasta obținută, cu zeama scursă de la fierberea legumelor și se mai adaugă puțină apă caldă, până ce se obține consistența dorită.
Se dă oala cu supa cremă la foc mediu pentru 4-5 minute și se amestecă în ea, ca să nu se prindă de fundul vasului, fiind mai deasă.
Se condimentează cu sare și piper, se mai fierbe 1-2 minute, după care se ia oala de pe foc.
Se presară pătrunjel tocat, se pune capacul și după 10 minute ”de odihnă” supa cremă poate fi servită, cu tofu și crutoane,
1
Pentru piure și supe cremă, sunt recomandați cartofii albi.
2
Nu prăjiți tare ceapa, ca să nu se ardă și să devină amară. Căliți-o doar puțin, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie și devine transparentă.
3
Păstrați zeama de la fierberea legumelor, pentru a o adăuga în blender, ca să mixați mai ușor legumele.
4
Subțiați supa cremă cu apă caldă, până la obținerea consistenței dorite.
5
Scurgeți de lichid brânza tofu și zvântați-o, înainte de a o tăia cubulețe.
6
Acordați atenție preparării crutoanelor. Ele trebuie să fie mici, iar rumenirea lor se va face la foc mic. Supravegheați crutoanele cât timp stau în cuptor și întoarceți-le pe toate fețele, ca să nu se ardă, ci să se rumenească frumos și uniform.
7
Dacă brânza tofu nu este cu chimen, puteți condimenta supa cremă cu oregano. Dacă tofu conține chimen, este suficient acesta, pentru condimentarea perfectă, în afară de sare și piper.
8
Presărați pătrunjel tocat, după ce ați luat oala de pe foc.
9
Serviți supa după ce ”s-a odihnit” timp de 10 minute.