Ce poate fi mai bun, în aceste prime zile reci de toamnă, decât o ciorbă de legume, cu afumături? Asta am gândit la un moment dat zilele trecute, când nu mai știam ce să gătesc. Așa că odată decizia luată, am trecut urgent la treabă și în scurt timp, ciorbița răspândea din farfurii, mirosuri tentante...
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă.
Rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se curăță, se spală, se taie și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se adună și se aruncă. Se completează cu apă caldă, atunci când este cazul.
Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient și la foc mic, numai cât să se înmoaie ușor și nu să se ardă.
Se spală ardeii grași, se curăță de cotoare și de semințe, se taie julienne și se călesc ușor, cu ceapa și usturoiul.
Se spală roșiile, se taie cubulețe și se adaugă în tigaia cu legume puse la călit. Se călesc legumele la foc mic, până ce scade puțin lichidul lăsat de roșii.
Se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se adaugă în oala cu legumele fierte deja pe jumătate.
Se taie afumăturile în felii/rondele potrivite.
Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se taie mărunt.
Când cartofii sunt aproape fierți, se adaugă în oală și legumele călite, iar apoi afumăturile pentru ultimele două clocote.
Se condimentează ciorba cu: sare, piper și cimbru și după încă 4-5 minute se ia oala de pe foc, se adaugă pătrunjel tocat, se pune capacul și după 10 minute ”de odihnă”, ciorba poate fi servită.
1
Nu prăjiți tare ceapa și usturoiul, ca să nu aibă un gust amar, ci înmuiați-le doar ușor, în ulei suficient și la foc mic.
2
Folosiți cartofi roz, care nu se sfărâmă la fiert și adăugați-i în oală când rădăcinoasele sunt aproape fierte.
3
Adăugați afumăturile feliate spre sfârșitul preparării, pentru încă 4-5 minute de fiert, la foc mediu.
4
Presărați pătrunjel tocat, după ce ați luat oala de pe foc.