N-am mai făcut de mult un borșuleț acrișor și bun, așa că-i venise rândul, mai ales că rămăsese prin cămară un rest de fasole albă uscată. Și cu ce se potrivește mai bine fasolea, dacă nu cu rasolul afumat de porc...?
Nu am socotit ca timp de preparare perioada în care fasolea a stat la înmuiat.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de borș.
Fasolea se alege, cu o zi înainte, se spală și se pune la înmuiat, cu apă rece. A doua zi, se aruncă apa în care s-a înmuiat fasolea, se adaugă altă apă și se dă oala la foc iute. Când apa începe să se coloreze și mai scade, se strecoară fasolea, se adaugă altă apă fierbinte și se continuă fierberea.
Rasolul afumat se spală, se porționează grosier și se pune la fiert cu 3 litri de apă, la foc mediu. Când se formează spumă, se culege și se aruncă.
Se curăță rădăcinoasele, se spală, se taie (sau se răzuiesc pe răzătoarea mare) și se pun la fiert cu 2 litri de apă. Când se formează spumă, se culege și se aruncă.
Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie.
Se spală ardeii, se curăță de semințe și de cotoare, se taie mărunt și apoi se călesc cu ceapa și usturoiul.
Se spală roșiile, se taie cubulețe și se adaugă la călit în tigaia cu ceapa și usturoiul, până ce scade lichidul lăsat și se înmoaie toate legumele.
Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se toacă mărunt.
Când rasolul afumat este fiert, se strecoară, se taie în bucăți mai mici, iar zeama se adaugă în oala cu rădăcinoasele.
Când fasolea este aproape fiartă, se strecoară și se adaugă în oala cu rădăcinoasele, odată cu bucățile de rasol afumat de porc.
După două-trei clocote, se adaugă în oală și legumele călite, iar după încă 3-4 minute se adaugă borșul.
Se mai lasă oala la fiert încă 4-5 minute, se condimentează cu: sare, piper și cimbru, după care se presară pătrunjel tocat, se pune capacul și se știnge focul de la aragaz.
După 10-15 minute ”de odihnă”, borșul poate fi servit, cu ardei iuți, proaspeți, sau murați în oțet și cu ceapă.
1
În cazul în care ați uitat să puneți fasolea la înmuiat cu o zi înainte, după ce ați ales-o și spălat-o, adăugați-i 3 litri de apă clocotită, puneți capacul pe oală și lăsați-o așa, la înmuiat, timp de 3 ore. După acest interval de timp, strecurați apa (care se va colora) și fierbeți fasolea, schimbând apa de două ori (neapărat fierbinte), după care o veți adăuga în oala cu rădăcinoasele. Mai departe, urmați rețeta...
2
Când fierbeți fasolea, după ce a stat la înmuiat în apă clocotită, folosiți numai apă fierbinte. Apa rece ar putea să o întărească, ceea ce nu dorește nimeni.
3
Strecurați zeama în care a fiert rasolul afumat și adăugați-o în oala în care au fiert rădăcinoasele.
4
Adăugați borșul spre sfârșitul preparării și mai lăsați oala pe foc încă 4-5 minute.
5
Adăugați pătrunjel tocat la sfârșit, după ce ați luat oala de pe foc.
6
Serviți borșul după ce ”s-a odihnit” timp de 10-15 minute, cu ceapă, sau cu ardei iuți, proaspeți, sau murați în oțet.