Desert buturuga de Craciun

de Ancutsa in Prajituri, 7 Dec 2019 | 11751 vizualizari

 

Buturuga de Crăciun sau Bûche de Noël este un desert tradițional franțuzesc servit de Crăciun, constituit dintr-o ruladă umplută cu cremă și învelită în cremă de ciocolată sau glazură de ciocolată, decorată astfel încât să semene cu un buștean. Pentru umplut eu am folosit o cremă de cafea, iar pentru decorat un ganache cu whisky. Au fost ai mei așade  bucuroși când am fost gata cu ea, încât m-au grăbit s-o pozez, ca să o degustăm.

 

INGREDIENTE

  • Rulada:
  • 6 ouă mici,
  • 5 g praf de copt Dr. Oetker,
  • 6 linguri ulei,
  • 150 g făină,
  • 100 ml suc portocale,
  • 1 praf sare,
  • În plus: Zahăr pudră cu aromă de rom Dr. Oetker, după gust,
  • Cremele:
  • 100 g ciocolată neagră,
  • 270 ml frișcă lichidă,
  • 1 plic ness,
  • 4 linguri cafea preparată,
  • 20 ml whiskey,
  • 250 g cremă mascarpone,
  • Decor:
  • Cacao pudră, după gust,
  • Dropsuri,
  • 3 frunzulițe de busuioc
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert buturuga de Craciun:

 

 

Rulada:

Se separa ouăle și se bat albușurile cu un praf sare, până se obține o bezea, apoi se adaugă gălbenușurile, uleiul, sucul de la două portocale (100 ml) și praful de copt, amestecând tot cu mixerul. Se adaugă și făina și se omogenizează cu o spatulă. Se toarnă într-o tavă pregătită cu hârtie de copt și se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru 20 minute, având grijă să rămână ușor aurie.

Când se scoate din cuptor, se pudrează repede cu zahăr un șervet de bucătărie, se răstoarnă cu grijă rulada, se desprinde hârtia de copt și se pudrează din nou, apoi se rulează fierbinte. Se lasă la răcit.

 

Cremele:

Se topește pe baie de abur sau la chocolate fondue o tabletă de ciocolată ruptă bucățele și se lasă la răcit cât să nu mai frigă la deget. Frișca lichidă se bate cu mixerul până devine moale, însă nu consistentă.

Pentru umplut, se pregătește crema de cafea. Astfel, se bate cu mixerul crema mascarpone, se adaugă 120 g din frișca bătută anterior, 2 linguri din ciocolata topită, 4 linguri de cafea preparată și nessul, omogenziând.

Pentru decor, se pregătește o cremă ganache cu whiskey, astfel: se adaugă 4 linguri din frișca rămasă în castronul cu ciocolata topită rămasă, pentru a amesteca bine și a nu se întări ciocolata și apoi se răstoarnă în bolul cu frișcă rămasă și se bate cu mixerul până devine cremoasă. La această cremă, ne va trebui 150 g.

 

Montare și decor: după ce s-a răcit rulada, se desface, se umple cu crema de cafea, se rulează la loc, se taie o bucată din ea și se așază pe un platou, astfel încât să-i dăm formă de buștean. Se îmbracă în crema ganache cu whiskey, se face un model astfel încât să semene cu textura lemnului și se decorează după inspirație.

 

Timp pregătire: aprox 50 min

Timp coacere: aprox 20 min

Porţii: 12

 

Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/12/rulade-de-carciun-buturuga-de-craciun.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert buturuga de Craciun" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Max Espresso Machine

- 600 lei
2799.99 lei
2199.99 lei

COMENTARII (25)

oanapl 1

21.12.2019, 21:30

Ce frumoasa si apetisanta este!

adry88 1

21.12.2019, 21:38

🤗🤗🤗

Ancutsa 1

22.12.2019, 21:04

Multumesc mult, Oana!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Biscotti cu ness, ciocolata si nuci