Fasolea se lasa la inmuiat in apa rece 3-4 ore.
Se spala si se pune la fiert; dupa ce da in 2-3 clocote se arunca apa si se mai repeta o data operatiunea.
Apoi se pun boabele de fasole la fiert intr-o oala de fiert sub presiune impreuna cu morcovul, tijele de telina taiete mai marunt ,...
Blatul
Se bat albusurile spuma cu un praf de sare;se adauga treptat zaharul si se bate pana se obtine o bezea lucioasa.
Se adauga restul ingredientelor; se pune intr-o forma cu diametrul de 26 cm.
Se da la cuptorul preincalzit la 160 de grade cca 45 de minute sau pana trece proba cu...
Se amesteca ingredientele si se imparte aluatul in 2 sau in trei , in functie de cate culori dorim sa facem biscuitii.
Se intinde o foaie de 5mm si se taie cu formele dorite.
Se pun in tava tapetata cu hartie de copt si se dau la cuptorul preincalzit la 160 de grade cca 15 minute.
Pofta...
Se mixeaza albusurile cu un praf de sare pana devin pufoase.
Se adauga treptat zaharul si se mixeaza bine.
Se adauga albusurile, coaja de lamaie si portocala; apoi faina cernuta ,cacao si praful de copt stins cu zeama de lamaie.
Se toarna intr-o forma de tort cu peretii detasabili cu...
Pieptul de pui se spala si se taie in jumatati; se sareaza si se condimenteaza cu un amestec de usturoi zdrobit ,condiment de pui si za’atar.
Se aseaza intr-un vas termorezistent si se stropeste cu ulei de masline dupa pofta; se presara cu piper proaspat macinat.
Cartofii se...
Se curata bobul verde si se taie in bucati de cca 2-3 cm.
Se spala bine si se lasa la scurs .
Ceapa se taie marunt si se caleste in ulei de masline pana devine aurie; se adauga pastaile de bob si se mai calesc impreuna in ulei 3-4 minute.
Se sareaza si se pipereaza dupa gust, se...
Se incinge uleiul de masline intr-o cratita de fiert sub presiune; se adauga ceapa si bucatile de carne de vita.
Se calesc pana carnea de vita isi schimba putin culoarea.
Se adauga pastaile de bob taiate in bucati de cca 2cm si se mai lasa 2-3 minute.
Se toarna 1,5 l apa...
Puiul se spala si se taie in sferturi sau pieptii de pui in jumatati; se pune la fiert cu apa si o lingurita de sare intr-o cratita de fiert subpresiune 30 de minute; se strecoara supa de carne si se pastreaza.
Puiul se poate pune fiert impreuna cu orezul sau se da la cuptor sa se...
Sfecla se spala si se pune la fiert cca 45 de minute.
Se curata se coaja si se rade pe razatoarea mare.
Se pune intr-un bol si se amesteca cu restul ingredientelor.
Se serveste imediat sau se poate pastra la frigider.
Se pot pune toate ingredientele in...
Blatul
Se amesca untul cu zaharul pana devine cremos;se adauga ouale unul cate unul si se amesteca bine.
Separat se amesteca faina cu migdalele,coaja rasa de lamaie si portocala si praful de copt stins cu zeama de lamaie.
Se mixeaza cu untul si se adauga laptele.
Se unge o forma de...
Freekeh se curata bine de impuritati si eventualele pietricele rezultate in procesul de zdrobire; se spala si se lasa la inmuiat in apa rece cca 30 de minute.
Puiul se spala si se portioneaza in sferturi; se pune la fiert intr-o oala de fiert sub presiune cu apa, 1 lingurita de sare( sau...
Se dizolva faina de sahlab in cateva linguri de lapte si se adauga la restul de lapte cand incepe sa fiarba.
Se amesteca incontinuu pentru a nu se forma cocoloase si se fierbe la foc mic pana incepe sa se ingroase.
Se adauga zaharul si optional apa de roze sau de flori de portocal.
Se...
Laptele ( din care se pastreza cca 100ml) se puna la incalzit cu zaharul pana se topeste.
Separat se amesteca intr-un bol restul de lapte cu faina de orez si amidonul de porumb.
Cand laptele incepe sa fiarba se adauga acest amestec, plus granulele de mastica macinate.
Dupa ce budinca a...
Vinetele se spala , se taie in rondele subtiri si se usuca folosind un prosop de bucatarie.
Se adauga putina apa la boia,sare si curcuma, numai cat sa se obtina o pasta groasa, cu care se ung vinetele .
Se calesc vinetele in mult ulei intr-o tigaie wok pe ambele parti si se scot pe...
Laptele se fierbe şi cand clocoteşte se ia de pe foc;se adaugă frunzele de mentă ,se acoperă şi se lasă să se infuzeze 30 de minute.
Se strecoară infuzia şi se storc bine frunzele de menta pentru un plus de aroma şi culoare.
Galbenuşurile se mixează cu zahărul pană se obţine...
Pepenele se pastreaza la frigider dupa ce am spalat bine coaja.
Cantalupul se taie in jumatati si cu o lingura se curata semintele din mijlocul fructului.
Se curata de coaja si se taie in bucati mai mici, care se pun in storcatorul de fructe.
Se consuma proaspat.
Se pun in mixer toate ingredientele si se amesteca bine. Se serveste imediat.
Daca nu am avut timp sa lasam lubenita la frigider se pot adauga bucatele de gheata in mixer.
Vinetele se spala si se usuca cu un prosop de bucatarie.
Se fac pe lung 2 crestaturi in asa fel incat sa se deschida ca niste petale ,apoi se calesc in ulei pana isi schimba culoarea si s-au inmuiat.
Se scot pe hartie absorbanta pentru a se elimina surplusul de ulei.
Se incalzeste intr-o...
Lamaia se stoarce si se pune in mixer impreuna cu apa, zaharul si frunzele de menta. Se amesteca pana frunzele de menta s-au maruntit bine. Se gusta daca este suficient de dulce. Se toarna in pahare si se serveste imediat.
Puiul se curata, se spala si se taie in sferturi (eu am folosit 2 piepturi de pui pe care le-am taiat in jumatati).
Intr-o cratita de fiert sub presiune, se incinge margarina de palmier, se adauga ceapa si usturoiul taiate marunt, bucatile de pui si condimentele si se lasa cateva minute...
Se pune apa fierbite in ibric sau direct in cana, se adauga ceaiul (varsat sau pachetele) si se lasa sa se infuzeze 5 minute. Se dizolva cubul de zahar de cocos in gura si se bea ceaiul fierbinte.
Snitelele de piept de pui
Pieptul de pui dezosat se feliaza ,se bate usor cu ciocanul pentru snitele si se sareaza si condimenteaza. Ouale se bat cu sare si piper dupa gust. Se dau snitele prin faina si apoi prin ouale batute ; se prajesc in ulei la foc mediu pana se rumenesc....
Se prajesc falafel in ulei si se scot pe hartie absorbanta.
Lipia se taie in doua si se umple cu falafel, salata cu pasta de susan,castraveciori murati feliati si pasta de ardei iute.
Se ruleaza sandviciul si se consuma cu ceai fiebinte.
Pofta buna!
Blatul
Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul si se mixeaza pana se intaresc . Galbenusurile se freaca cu apa si uleiul si se adauga la albusuri.Se amesteca cu lingura de jos in sus. Treptat se adauga faina si cacao, cernute si la sfarsit praful de copt stins cu...
Prepararea iaurtului(”laban”)
Se incalzeste laptele la foc mic pana fierbe; se lasa sa se raceasca , dar nu de tot, sa fie doar caldut. Se amesteca 4 linguri de lapte caldut cu iaurtul si se adauga restului de lapte; se amesteca bine pentru a se omogeniza. Se transfera intr-un vas...
Se incalzeste laptele la foc mic pana fierbe; se lasa sa se raceasca , dar nu de tot, sa fie doar caldut. Se amesteca 4 linguri de lapte caldut cu iaurtul si se adauga restului de lapte; se amesteca bine pentru a se omogeniza. Se transfera intr-un vas de sticla sau de lut si se pune intr-o patura...
Se pune intr-un ibric de cafea apa si se adauga restul ingredientelor; se amesteca din cand in cand pana cand incepe sa fiarba.
Se ia de pe foc si se pune iar la fiert de 2-3 ori, amestecand pana dispar complet bulele ce se formeaza la suprafata.
Se serveste fierbinte.
“Maramiah” (salvia) se culege si se rupe in bucati de cca 4-5 cm; se pune la uscat.
Se pastreaza in saculeti de panza sau cutii .
Inainte de folosire se spala si se pune direct in ibricul cu ceai gata fiert (nu se fierbe , deoarece da un gust amar ceaiului) sau in paharul cu...
Aluatul se scoate de la congelator si se lasa sa se dezghete.
Se taie fasii de alaut de 1.5 cm latime.
Crenvurştii se taie in 3 bucatele, care se infasoara in fasiile de aluat; se inchid bine capetele.
Se aseaza intr-o tava captusita cu hartie de copt si se ung cu ou batut cu apa; se...
Se pune apa cu sare, la fiert, intr-o cratita de fiert sub-presiune si se adauga puii taiati in sferturi si piperul.
Se fierb o ora.
Se scoate carnea si se desface de pe os; se pune in farfuriile in care vrem sa servim piftia.
In supa de pui, se adauga ½ cub de magi si usturoiul...
Fasole batuta ( mai pe arabeşte)
Fasolea se lasa la inmuiat in apa rece 3-4 ore. Se spala si se pune la fiert; dupa ce da in 2-3 clocote se arunca apa si se mai repeta o data operatiunea. Apoi se pun boabele de fasole la fiert intr-o oala de fiert sub presiune impreuna cu morcovul, tijele de telina taiete mai marunt ,...
Tort cu frisca si portocale
Blatul Se bat albusurile spuma cu un praf de sare;se adauga treptat zaharul si se bate pana se obtine o bezea lucioasa. Se adauga restul ingredientelor; se pune intr-o forma cu diametrul de 26 cm. Se da la cuptorul preincalzit la 160 de grade cca 45 de minute sau pana trece proba cu...
Biscuiti englezesti
Se amesteca ingredientele si se imparte aluatul in 2 sau in trei , in functie de cate culori dorim sa facem biscuitii. Se intinde o foaie de 5mm si se taie cu formele dorite. Se pun in tava tapetata cu hartie de copt si se dau la cuptorul preincalzit la 160 de grade cca 15 minute. Pofta...
Tort aniversar
Se mixeaza albusurile cu un praf de sare pana devin pufoase. Se adauga treptat zaharul si se mixeaza bine. Se adauga albusurile, coaja de lamaie si portocala; apoi faina cernuta ,cacao si praful de copt stins cu zeama de lamaie. Se toarna intr-o forma de tort cu peretii detasabili cu...
Pui la cuptor cu masline verzi si cartofi
Pieptul de pui se spala si se taie in jumatati; se sareaza si se condimenteaza cu un amestec de usturoi zdrobit ,condiment de pui si za’atar. Se aseaza intr-un vas termorezistent si se stropeste cu ulei de masline dupa pofta; se presara cu piper proaspat macinat. Cartofii se...
Mancare scazuta de bob verde -“Foul akhdar bi zeit”( de post)
Se curata bobul verde si se taie in bucati de cca 2-3 cm. Se spala bine si se lasa la scurs . Ceapa se taie marunt si se caleste in ulei de masline pana devine aurie; se adauga pastaile de bob si se mai calesc impreuna in ulei 3-4 minute. Se sareaza si se pipereaza dupa gust, se...
Supa de bob verde cu carne de vita si iaurt-"Foul akhdar bi laban"
Se incinge uleiul de masline intr-o cratita de fiert sub presiune; se adauga ceapa si bucatile de carne de vita. Se calesc pana carnea de vita isi schimba putin culoarea. Se adauga pastaile de bob taiate in bucati de cca 2cm si se mai lasa 2-3 minute. Se toarna 1,5 l apa...
"Maglubeh" cu pui
Puiul se spala si se taie in sferturi sau pieptii de pui in jumatati; se pune la fiert cu apa si o lingurita de sare intr-o cratita de fiert subpresiune 30 de minute; se strecoara supa de carne si se pastreaza. Puiul se poate pune fiert impreuna cu orezul sau se da la cuptor sa se...
Salata de sfecla rosie specifica Levantului -“Mutabal shamandar”
Sfecla se spala si se pune la fiert cca 45 de minute. Se curata se coaja si se rade pe razatoarea mare. Se pune intr-un bol si se amesteca cu restul ingredientelor. Se serveste imediat sau se poate pastra la frigider. Se pot pune toate ingredientele in...
Tort cu citrice
Blatul Se amesca untul cu zaharul pana devine cremos;se adauga ouale unul cate unul si se amesteca bine. Separat se amesteca faina cu migdalele,coaja rasa de lamaie si portocala si praful de copt stins cu zeama de lamaie. Se mixeaza cu untul si se adauga laptele. Se unge o forma de...
"Freekeh" cu pui
Freekeh se curata bine de impuritati si eventualele pietricele rezultate in procesul de zdrobire; se spala si se lasa la inmuiat in apa rece cca 30 de minute. Puiul se spala si se portioneaza in sferturi; se pune la fiert intr-o oala de fiert sub presiune cu apa, 1 lingurita de sare( sau...
"Sahlab"
Se dizolva faina de sahlab in cateva linguri de lapte si se adauga la restul de lapte cand incepe sa fiarba. Se amesteca incontinuu pentru a nu se forma cocoloase si se fierbe la foc mic pana incepe sa se ingroase. Se adauga zaharul si optional apa de roze sau de flori de portocal. Se...
“Muhalabieh”
Laptele ( din care se pastreza cca 100ml) se puna la incalzit cu zaharul pana se topeste. Separat se amesteca intr-un bol restul de lapte cu faina de orez si amidonul de porumb. Cand laptele incepe sa fiarba se adauga acest amestec, plus granulele de mastica macinate. Dupa ce budinca a...
Fried brinjal-Vinete calite (reteta sri lankeza)
Vinetele se spala , se taie in rondele subtiri si se usuca folosind un prosop de bucatarie. Se adauga putina apa la boia,sare si curcuma, numai cat sa se obtina o pasta groasa, cu care se ung vinetele . Se calesc vinetele in mult ulei intr-o tigaie wok pe ambele parti si se scot pe...
Ingheţată de mentă
Laptele se fierbe şi cand clocoteşte se ia de pe foc;se adaugă frunzele de mentă ,se acoperă şi se lasă să se infuzeze 30 de minute. Se strecoară infuzia şi se storc bine frunzele de menta pentru un plus de aroma şi culoare. Galbenuşurile se mixează cu zahărul pană se obţine...
Suc de cantalup
Pepenele se pastreaza la frigider dupa ce am spalat bine coaja. Cantalupul se taie in jumatati si cu o lingura se curata semintele din mijlocul fructului. Se curata de coaja si se taie in bucati mai mici, care se pun in storcatorul de fructe. Se consuma proaspat.
Suc de lubeniţa-reteta srilankeza
Se pun in mixer toate ingredientele si se amesteca bine. Se serveste imediat. Daca nu am avut timp sa lasam lubenita la frigider se pot adauga bucatele de gheata in mixer.
Curry cu vinete si susan-“Fried brinjal sesame curry”-reteta srilankeza
Vinetele se spala si se usuca cu un prosop de bucatarie. Se fac pe lung 2 crestaturi in asa fel incat sa se deschida ca niste petale ,apoi se calesc in ulei pana isi schimba culoarea si s-au inmuiat. Se scot pe hartie absorbanta pentru a se elimina surplusul de ulei. Se incalzeste intr-o...
Limonada cu menta- reteta araba
Lamaia se stoarce si se pune in mixer impreuna cu apa, zaharul si frunzele de menta. Se amesteca pana frunzele de menta s-au maruntit bine. Se gusta daca este suficient de dulce. Se toarna in pahare si se serveste imediat.
Tli Tli cu pui - Tli Tli B’djedj-reteta algeriana
Puiul se curata, se spala si se taie in sferturi (eu am folosit 2 piepturi de pui pe care le-am taiat in jumatati). Intr-o cratita de fiert sub presiune, se incinge margarina de palmier, se adauga ceapa si usturoiul taiate marunt, bucatile de pui si condimentele si se lasa cateva minute...
Ceai srilankez cu zahar de cocotier("coconut sugar")
Se pune apa fierbite in ibric sau direct in cana, se adauga ceaiul (varsat sau pachetele) si se lasa sa se infuzeze 5 minute. Se dizolva cubul de zahar de cocos in gura si se bea ceaiul fierbinte.
Snitele din piept de pui cu "Ouzi"
Snitelele de piept de pui Pieptul de pui dezosat se feliaza ,se bate usor cu ciocanul pentru snitele si se sareaza si condimenteaza. Ouale se bat cu sare si piper dupa gust. Se dau snitele prin faina si apoi prin ouale batute ; se prajesc in ulei la foc mediu pana se rumenesc....
Sandvici cu falafel
Se prajesc falafel in ulei si se scot pe hartie absorbanta. Lipia se taie in doua si se umple cu falafel, salata cu pasta de susan,castraveciori murati feliati si pasta de ardei iute. Se ruleaza sandviciul si se consuma cu ceai fiebinte. Pofta buna!
Amandine
Blatul Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul si se mixeaza pana se intaresc . Galbenusurile se freaca cu apa si uleiul si se adauga la albusuri.Se amesteca cu lingura de jos in sus. Treptat se adauga faina si cacao, cernute si la sfarsit praful de copt stins cu...
Labaneh cu ierburi aromate
Prepararea iaurtului(”laban”) Se incalzeste laptele la foc mic pana fierbe; se lasa sa se raceasca , dar nu de tot, sa fie doar caldut. Se amesteca 4 linguri de lapte caldut cu iaurtul si se adauga restului de lapte; se amesteca bine pentru a se omogeniza. Se transfera intr-un vas...
“Labaneh” cu chili-“Labaneh harra”
Se incalzeste laptele la foc mic pana fierbe; se lasa sa se raceasca , dar nu de tot, sa fie doar caldut. Se amesteca 4 linguri de lapte caldut cu iaurtul si se adauga restului de lapte; se amesteca bine pentru a se omogeniza. Se transfera intr-un vas de sticla sau de lut si se pune intr-o patura...
"Qishr"-Cafea yemenita cu ghimbir
Se pune intr-un ibric de cafea apa si se adauga restul ingredientelor; se amesteca din cand in cand pana cand incepe sa fiarba. Se ia de pe foc si se pune iar la fiert de 2-3 ori, amestecand pana dispar complet bulele ce se formeaza la suprafata. Se serveste fierbinte.
Ceai cu "Maramieh" - Ceai cu Salvia officinalis
“Maramiah” (salvia) se culege si se rupe in bucati de cca 4-5 cm; se pune la uscat. Se pastreaza in saculeti de panza sau cutii . Inainte de folosire se spala si se pune direct in ibricul cu ceai gata fiert (nu se fierbe , deoarece da un gust amar ceaiului) sau in paharul cu...
Crenvurşti in aluat de foietaj
Aluatul se scoate de la congelator si se lasa sa se dezghete. Se taie fasii de alaut de 1.5 cm latime. Crenvurştii se taie in 3 bucatele, care se infasoara in fasiile de aluat; se inchid bine capetele. Se aseaza intr-o tava captusita cu hartie de copt si se ung cu ou batut cu apa; se...
Piftie de pui
Se pune apa cu sare, la fiert, intr-o cratita de fiert sub-presiune si se adauga puii taiati in sferturi si piperul. Se fierb o ora. Se scoate carnea si se desface de pe os; se pune in farfuriile in care vrem sa servim piftia. In supa de pui, se adauga ½ cub de magi si usturoiul...