Curry cu vinete si susan-“Fried brinjal sesame curry”-reteta srilankeza

de Mihaela11_jo in Mancaruri de legume, 9 Aug 2012 | 3773 vizualizari

 

Curry(in l.tamil inseamna sos) este numele acordat unor mancaruri originare din India,Sri Lanka,Bangladesh si tarile din Asia de Sud-Est, care au in comun o combinatie de condimente care include in mod obligatoriu ardei iute proaspat sau uscat.
Combinatia de condimente variaza de la regiune la regiune ; sunt folosite ca atare sau macinate si se pot adauga la momente diferite ale prepararii pentru a obtine arome diferite.
Curry se gateste cu pui, carne,peste,crustacee cu diferite vegetale sau poate fi exclusiv vegetarian.
De asemmenea curry poate fi un sos gatit cu iaurt,lapte de cocos,legume pasate,supa sau uscat –gatit cu foarte putin lichid , care se lasa sa se evapore prin fierbere.
Condimentul cunoscut sub numele de curry a fost introdus in Europa in secolul al 18-lea de negustorii indieni ca un amestec de diferite condimente.
Frunzele de curry sunt niste frunze aromatice ale copacului Murraya koeniggi folosite in multe mancaruri in India si Sri Lanka.
Se prajesc impreuna cu ceapa la inceputul prepararii mancarii si ii dau o aroma speciala si putin dulceaga.
Se pot folosi atat frunzele verzi,cat si cele uscate; dar aroma este mai puternica de la frunzele verzi.

 

INGREDIENTE

  • 6 vinete mici roz
  • 100 g seminte de susan prajite si macinate marunt
  • 1/4cana suc de tamarind
  • 1 ceapa medie taiata marunt
  • 1/2lingurita pasta de usturoi
  • 1/2lingurita pasta de ghimbir
  • sare dupa gust
  • boia iute( chilli) dupa gust
  • 1/2lingurita curcuma
  • 1/2lingurita boabe de mustar
  • 1/2lingurita chimin macinat
  • cateva frunze de curry( eu am avut uscate)
  • 1 lingurita de coriandru macinat
  • 1 cub de zahar de cocos
  • ulei
Portii: 2
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Curry cu vinete si susan-“Fried brinjal sesame curry”-reteta srilankeza:

Vinetele se spala si se usuca cu un prosop de bucatarie.

Se fac pe lung 2 crestaturi in asa fel incat sa se deschida ca niste petale ,apoi se calesc in ulei pana isi schimba culoarea si s-au inmuiat.

Se scot pe hartie absorbanta pentru a se elimina surplusul de ulei.

Se incalzeste intr-o tigaie wok putin ulei, se adauga chiminul, boabele de mustar si frunzele de curry.Se calesc cca ½ de minut apoi se adauga ceapa si se lasa pana ia o culoare aurie.

Se adauga pasta de usturoi si ghimbir,semintele de susan( eu am lasat 1 lingura mare de seminte de susan intregi) ,sarea,boiaua iute,curcuma,coriandrul,zaharul de cocos si sucul de tamarind.

Se fierb la foc potrivit 5 minute.

Se adauga vinetele calite si se mai lasa 10 minute.

Se servesc cu paine indiana “chappati” sau garnitura de orez fiert.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Curry cu vinete si susan-“Fried brinjal sesame curry”-reteta srilankeza" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (18)

diaconta 1

09.08.2012, 21:04

ca de obicei,o combinatie interesanta de arome si culori si explicate pana la cel mai mic detaliu

Cris2711 1

12.09.2012, 21:27

super reteta,imi place mult cum le descrii

Rahela Velicu 1

13.06.2021, 13:56

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Trufandale - Pastai prajite, cu usturoi si mamaliguta