Sri Lanka este o tara minunata care te impresioneaza prin diversitatea florei luxuriante.
Plante exotice,paduri tropicale,orhidee de vis,plantatii de fructe tropicale si condimente,plantatii de acaju si arbori de cauciuc,orezarii, si nu in ultimul rand plantatiile cu faimosul ceai de Ceylon iti incanta ochii si sufletul.
Pe drumul de la Kandy la Nuwara Eliya incet,incet plantatiile de bananieri devin tot mai rare si soseaua serpuieste printre dealuri si apoi munti acoperiti complet de plantatii de ceai de o nuanta de verde ireala.
Am oprit la plantatia si fabrica de ceai Glenloch, unde am fost familiarizati cu procesarea si gradarea ceaiului.
Culesul frunzelor de ceai se face manual din cauza reliefului accidentat care nu permite folosirea utilajelor; o munca extenuanta si platita in functie de cantitatea de frunze culeasa.
Apoi am fost serviti cu ceai proaspat pe o terasa cu vedere la plantatia de ceai .
Aer de munte curat completat perfect cu o cana de ceai pur de Ceylon !
De asemenea ,de la magazinul plantatiei se poate cumpara ceai de productie proprie negru,verde, alb si cu diferite arome:lamaie,ghimbir,scortisoara,rom…
La Grand Hotel in Nuwara Eliya am fost intampinati cu ceai amar si zahar de cocotier.
Se topeste in gura cubul de zahar de cocos si apoi se bea ceaiul, avand senzatia ca este indulcit.
Zaharul de cocotier("coconut sugar","coco sugar") se obtine din sucul colectat de la inflorescentele cocotierului si este folosit de mii de ani in Sudul si Sud-estul Asiei, in tarile in care cocotierul creste in abundenta.
Fermierii fac o crestatura in inflorescenta cocotierului, inclina putin cocotierul ,legand doi arbori unul de celalalt cu ajutorul unor cabluri si sucul care incepe sa curga este colectat in containere special de bambus.
Sucul astfel obtinut se pune la fiert la foc mic in wok-uri gigante pana se evaporeaza lichidul si se obtine un sirop , care apoi, se mai concentreaza pana se obtin cristale sau blocuri de zahar.
Zaharul de cocotier este aproape la fel de dulce ca zaharul brun , dar are o aroma fina de caramel.
Intrucat zaharul de cocotier nu este rafinat, culoarea,dulceata si aroma variaza.
Zaharul de cocotier are un indice glicemic redus si este mai sanatos decat zaharul alb.
De asemenea este bogat in potasiu,magneziu,zinc ,vitamine B1,B2,B3 ,B6; continutul in fier este de 36 de ori mai mare decat cel al zaharului brun.
Se poate folosi ca inlocuitor de zahar la pacientii cu diabet zaharat.
Pe drumul de la Nuwara Eliya la Bentota am cumparat zahar de cocotier invelit in mod traditional in frunze uscate de cocotier.
In Sri Lanka, in mod traditional, ceaiul este o infuzie de frunze si se bea foarte dulce si de obicei se adauga lapte.
Se pune apa fierbite in ibric sau direct in cana, se adauga ceaiul (varsat sau pachetele) si se lasa sa se infuzeze 5 minute. Se dizolva cubul de zahar de cocos in gura si se bea ceaiul fierbinte.