“Tli tli” sau “langues d’oiseaux” sau”orzo” sunt niste paste preparate din faina de gris, in forma bobului de orez. Sunt foarte populare in tarile mediteraneene, tarile Orientului Mijlociu si chiar in sudul Germaniei, la prepararea diferitelor supe, pilafuri, ardei umpluti, dovlecei umpluti sau chiar fierte, simplu ca garnitura langa diferite mancaruri si sosuri. In unele regiuni, sunt colorate si aromate cu diferite vegetale cum ar fi spanac, sfecla rosie, morcovi; exista companii care produc paste orzo curcubeu, pentru a oferi mancarurilor un aspect mai decorativ. “Ras el hanout” ( capul magazinului sau cel mai fin condiment al magazinului) este un amestec de condimente specific Marocului. Fiecare magazin are reteta sa “secreta”, astfel existand o mare varietate de combinatii in compozitia “ras el hanout”. Principalele condimente din compozitia “ras el hanout” sunt: cardamom, cuisoare, scortisoara, ardei iuti, coriandru, chimin, nucsoara, curcuma; unele retete includ si condimente mai putin cunoscute in Europa, cum ar fi: chufa, semintele paradisului, muguri de trandafir, piperul calugarului, radacina de iris, fructe de padure, piper Cubeba, etc. Este un condiment folosit la diferite mancaruri de carne si pilafuri.
Puiul se curata, se spala si se taie in sferturi (eu am folosit 2 piepturi de pui pe care le-am taiat in jumatati).
Intr-o cratita de fiert sub presiune, se incinge margarina de palmier, se adauga ceapa si usturoiul taiate marunt, bucatile de pui si condimentele si se lasa cateva minute sa se rumeneasca bine puiul pe ambele parti.
Se adauga apa cat sa acopere puiul, sare, pasta de rosii si cubul de Maggi.
Se inchide cratita de fiert sub presiune si din momentul in care incepe sa fiarba, se lasa 30 de minute.
Pastele tli tli se stropesc cu putin ulei de masline si se pun la fiert pe aburi (sau in “steamer” ), cca. 15 minute, apoi se transfera in cratita de fiert orez; se adauga 1 lingurita de sare, putin ulei de masline si apa : la o cana de paste, se adauga o cana si ¼ apa.
Se lasa sa se fiarba pastele.
Se fierb ouale, se decojesc si se taie in jumatati.
Puiul se unge cu ketchup si putin ulei de masline, se sareaza, se pipereaza si se da la cuptor sa se rumeneasca bine; pentru un plus de aroma, se pot adauga 2-3 crengute de rozmarin.
Intr-un vas mai adanc, se pun pastele fierte si adauga treptat supa de pui ca sa fie absorbita bine; se pune deasupra pastelor, puiul rumenit si ouale; se decoreaza dupa gust.
Se servesc cu salata mixta si muraturi, si, mai putin obisnuit pentru europeni, cu lipie arabeasca.
Pofta buna!