“Freekeh”( se citeste frike) sau “farik” este practic grau cules verde , prajit si zdrobit.
Este o mancare foarte populara in tarile Levantului,Peninsula Arabica, Palestina, Egipt si nordul Africii.
Graul se culege inainte de a se coace, cand boabele sunt inca verzi si moi.
Se usuca la soare si apoi Ii se da foc cu grija pentru a se arde spicele , dar nu si boabele.Astfel ia o aroma de grau afumat.
Continutul crescut de lichid al boabelor de grau inca verzi previne arderea lor.
Urmeaza zdrobirea boabelor care arata astfel ca bulgur verde.
“Freekeh” este mentionata intr-o carte de bucate din Bagdad din secolul al 13-lea; reteta se prepara cu carne de oaie.
In Egipt , o mancare foarte populara este porumbelul umplut cu freekeh.
In Tunisia este socotita o delicatesa supa de freekeh cu maduva osoasa.
Pilaful de freekeh cu carne de oaie si mazare verde este originar din Siria si supa de freekeh cu pui este specifica Palestinei.
Freekeh zdrobita mai grosier se foloseste la pilaf , iar cea mai marunta la preparea supelor.
Proprietatile nutritive ale acestei cereale fac sa fie considerata un aliment superior.
Continutul de proteine este superior celui din cuscus si orezul alb;continutul de fibre( mai ales fibre insolubile) este de 4 ori mai mare decat al celorlalte cereale .
Freekeh are un indice glicemic redus fiind un aliment indicat bolnavilor de diabet zaharat.
Vreau sa va familiarizez azi cu o mancare specific arabeasca mai putin cunoscuta: pilaf de "freekeh" cu pui.
Freekeh se curata bine de impuritati si eventualele pietricele rezultate in procesul de zdrobire; se spala si se lasa la inmuiat in apa rece cca 30 de minute.
Puiul se spala si se portioneaza in sferturi; se pune la fiert intr-o oala de fiert sub presiune cu apa, 1 lingurita de sare( sau dupa gust),bastoanele de scortisoara,foile de dafin,semintele de cardamom, piper proaspat macinat dupa gust si o ceapa taiata in sferturi.
Se fierbe 30 de minute, apoi se scoate intr-un vas termorezistent; se unge cu ketchup, se stropeste cu ulei de masline, se sareaza si piperaza, se adauga crengute de rozmarin si se da la cuptor sa se rumeneasca.
Intr-o tigaie se pune ulei si se prajesc semintele de pin si de migdale pana iau o culoare aurie.
Se scot semintele intr-un bol si in acelasi ulei ( cu aroma de seminte prajite) intr-o cratita antiaderenta se caleste o ceapa taiata marunt pana ia o culoare aurie;se adauga freekeh scursa de apa ,condimentul mixt,scortisoara macinata,sare si piper dupa gust si se amesteca bine.
Supa de pui se strecoara si se adauga la freekeh in proportie de 1 cana si jumatate de supa la o cana de freekeh.
Cand incepe sa fiarba se acopera cratita cu un capac si se lasa la foc mic 35-40 de minute.
Pe un platou se aseaza pilaful de freekeh, apoi puiul rumenit; se presara cu semintele de pin si migdale.
Se serveste cu salata arabeasca mixta sau cu iaurt.
Pofta buna!