Mancare scazuta de bob verde -“Foul akhdar bi zeit”( de post)

de Mihaela11_jo in Mancaruri de post, 20 Dec 2012 | 15271 vizualizari

 

Bobul de gradina este originar din Orientul Mijlociu,Asia de Sud-Est si Africa de Nord. Bobul este o fasole lata ,una din cele mai vechi plante cultivate si mult apreciate in antichitate de catre egipteni, evrei, greci, romani, care o foloseau in alimentatie, dar si ca ofranda adusa zeilor.
Bobul de gradina este cunoscut sub mai multe nume: Vicia faba, broad bean, fava bean, faba bean, field bean, bell bean, or tic bean.
Bobul are intrebuintari multiple. Astfel, in alimentatia omului se folosesc pastaile tinere, semintele verzi si uscate, ajunse la maturitate, iar, uneori, chiar frunzele, preparate sub diferite forme: salate, supe, ciorbe, soteuri, mancare, creme. Semintele, uscate, prajite si macinate, se pot utiliza la obtinerea surogatului de cafea, iar sub forma de faina, in amestec cu cea de grau sau de secara, servesc la prepararea unui sortiment de paine. Toate partile plantei constituie un bun furaj pentru animale, iar din frunze se poate extrage acid citric.
Valoarea alimentara a partilor comestibile rezida mai ales din cont inutul ridicat in proteine, care in boabele uscate poate atinge 25 - 30% si in vitaminele C, B1, caroten.
Datorita continutului relativ scazut in hidrati de carbon bobul este recomandat si obezilor. Pastaile tinere si boabele verzi sunt perfect digerabile si au proprietati relativ astringente, constituind un remediu pentru deranjamente stomacale.
Favism este o anemie hemolitica ereditara care este inrautatita de consumul acestui fel de fasole lata.
Se recomanda bolnavilor evitarea consumului acestui aliment.
In limba araba este cunoscuta sub numele de “fool” sau “foul”( se pronunta” ful”) .
In tarile arabe se folsesc pastaile in prepararea unor supe cu carne,”maglubeh” cu pastai,mancare scazuta in ulei de masline fara carne.
Boabele verzi se folosesc la prepararea unei” maglubeh” cu boabe sau a diferitelor pilafuri.
Boabele uscate se folosesc la faimoasele mancaruri arabesti care au devenit populare si in Europa:” foul” si “falafel”.
De asemenea fac parte din ingredientele unor mancaruri mai putin cunoscute pe plan international dar foarte populare in lumea araba cum ar fi “bessara”.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg bob verde de gradina
  • 1/2 legatura de coriandru
  • 1 ceapa medie
  • 1/2 lingurita de sare( sau dupa gust)
  • piper proaspat macinat dupa gust
  • 4-5 linguri ulei de masline
  • 1/2 pahar de apa
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mancare scazuta de bob verde -“Foul akhdar bi zeit”( de post):

Se curata  bobul verde si se taie in bucati de cca 2-3 cm.

Se spala bine si se lasa la scurs .

Ceapa se taie marunt si se caleste in ulei de masline pana devine aurie; se adauga pastaile de bob si se mai calesc impreuna in ulei 3-4 minute.

Se sareaza si se pipereaza dupa gust, se adauga ½ de pahar de apa; se lasa in oala de fiert sub-presiune 45 de minute.

Se serveste cu lipie arabeasca ca mancare de post.

Se poate servi  si ca garnitura langa ficatei de pui.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Mancare scazuta de bob verde -“Foul akhdar bi zeit”( de post)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (33)

mihaelar63 1

29.12.2012, 00:43

Ce-mi place !!! Mi-as dori sa cultiv si eu bob .
Anul trecut am avut un pliculet in care boabele erau de culoarea mazarei si uriase , forma obisnuita a boabei de fasole .

Satisfyyourcravings 1

14.01.2013, 10:32

Trebuie să încerc!

Rahela Velicu 1

13.06.2021, 13:51

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

ieri la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

Prajitura cu mere si afine - Desertul dulce-acrisor care te cucereste

de oanapl 7

pe 24.11 la 20:44

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Rosii umplute de post