Bobul de gradina este originar din Orientul Mijlociu,Asia de Sud-Est si Africa de Nord. Bobul este o fasole lata ,una din cele mai vechi plante cultivate si mult apreciate in antichitate de catre egipteni, evrei, greci, romani, care o foloseau in alimentatie, dar si ca ofranda adusa zeilor.
Bobul de gradina este cunoscut sub mai multe nume: Vicia faba, broad bean, fava bean, faba bean, field bean, bell bean, or tic bean.
Bobul are intrebuintari multiple. Astfel, in alimentatia omului se folosesc pastaile tinere, semintele verzi si uscate, ajunse la maturitate, iar, uneori, chiar frunzele, preparate sub diferite forme: salate, supe, ciorbe, soteuri, mancare, creme. Semintele, uscate, prajite si macinate, se pot utiliza la obtinerea surogatului de cafea, iar sub forma de faina, in amestec cu cea de grau sau de secara, servesc la prepararea unui sortiment de paine. Toate partile plantei constituie un bun furaj pentru animale, iar din frunze se poate extrage acid citric.
Valoarea alimentara a partilor comestibile rezida mai ales din cont inutul ridicat in proteine, care in boabele uscate poate atinge 25 - 30% si in vitaminele C, B1, caroten.
Datorita continutului relativ scazut in hidrati de carbon bobul este recomandat si obezilor. Pastaile tinere si boabele verzi sunt perfect digerabile si au proprietati relativ astringente, constituind un remediu pentru deranjamente stomacale.
Favism este o anemie hemolitica ereditara care este inrautatita de consumul acestui fel de fasole lata.
Se recomanda bolnavilor evitarea consumului acestui aliment.
In limba araba este cunoscuta sub numele de “fool” sau “foul”( se pronunta” ful”) .
In tarile arabe se folsesc pastaile in prepararea unor supe cu carne,”maglubeh” cu pastai,mancare scazuta in ulei de masline fara carne.
Boabele verzi se folosesc la prepararea unei” maglubeh” cu boabe sau a diferitelor pilafuri.
Boabele uscate se folosesc la faimoasele mancaruri arabesti care au devenit populare si in Europa:” foul” si “falafel”.
De asemenea fac parte din ingredientele unor mancaruri mai putin cunoscute pe plan international dar foarte populare in lumea araba cum ar fi “bessara”.
Se curata bobul verde si se taie in bucati de cca 2-3 cm.
Se spala bine si se lasa la scurs .
Ceapa se taie marunt si se caleste in ulei de masline pana devine aurie; se adauga pastaile de bob si se mai calesc impreuna in ulei 3-4 minute.
Se sareaza si se pipereaza dupa gust, se adauga ½ de pahar de apa; se lasa in oala de fiert sub-presiune 45 de minute.
Se serveste cu lipie arabeasca ca mancare de post.
Se poate servi si ca garnitura langa ficatei de pui.
Pofta buna!