Am vazut ca toata lumea face si mi s-a facut o poftaaaa..asa ca intr-o dimineata,dupa ce am dus pitica la gradinita mi-am cumparat ingredientele necesare si m-am apucat de treaba....
Coacem ardeii si vinetele,apoi ii lasam acoperiti sa se racoreasca,dupa care ii curatam.
Punem ardeii si vinetele separat la scurs,apoi tocam vinetele cu tocatorul si le punem intr-un vas deoparte,iar ardeii ii tocam marunt(de pot da prim masina de tocat carne) si ii punem si pe acestia deoparte.
Curatam morcovii si ii dam pe razatoarea cu gauri mici.
Ceapa o curatam si o dam si pe aceasta pe razatoarea cu gauri mici(sau o tocam marunt) si o punem cu uleiul intr-o oala cu fundul gros pe foc.
Lasam ceapa sa se inmoaie 10-15 minute,apoi adaugam morcovii si lasam la foc potrivit inca 15-20 de minute,dupa care adaugam passata de rosii si la 5 minute ardeii kapia.
Mai lasam 10 minute apoi punem si vinetele si lasam sa fiarba la foc mic pana se ridica uleiul la suprafata(circa 2-3 ore),amestecand mereu sa nu se lipeasca.
In timp ce fierbe potrivim de sare si punem cateva boabe de piper.
Spalam borcanele si le sterilizam(le punem in cuptor la 100° timp de 10 minute),apoi le lasam in cuptorul stins.
Cand zacusca este gata luam cate un borcan(borcanele sa fie inca fierbinti) si il umplem avand grija sa ramana ulei la suprafata si infiletam capacul.
Procedam astfel pana ce terminam zacusca,apoi punem borcanele intr-o patura de lana pana se racesc,apoi le depozitam in camara.
1
daca nu este destul ulei la suprafata in borcane putem pune la fiecare ulei de masline crud.
2
daca doriti puteti adauga si foi de dafin.