De cate ori cand vreau sa fac repede ceva usor si aromat gandul imi zboara la paste, acest component minune al gastronomiei de pretutindeni….pastele sunt mereu dispuse sa accepte orice combinatie ne trece prin minte, sa absoarba orice aroma le-ar invalui si sa poarte orice culoare doreste bucatarul . Nu le evitati si folositile cu incredere, nu ingrasa precum s-ar crede si sunt necesare in orice alimentatie , interesant este de stiu ca pastele fierte “al dente” si cele faina dura de grau sau integrala sunt carbohidrati lenti, a caror metabolizare cere timp si efort ceea ce este bine pentru organism iar pastele rafinate sau fierte prea tare sunt glucide rapide care au cu totul alta directie in absortie si metabolizare o sa va vb despre asta mai pe larg alta data .
Se pune o cantitate mare de apa la fiert cu sare , eu calculez 40 grame de paste de persoana sunt suficiente si asta ar fi ratia data de orice nutritionist petru o dieta sau o mentinere de greutate. Se pun pastele la fiert cand apa clocoteste. Separat intr-un wok punem la inchins uleiul si crevetii, ardeiul tocat si sparanghelul in acelasi timp, in aproximativ 3 minute sunt gata toate ingredientele. Imi place sparanghelul crocant si in combinatie cu paste nu il fierb niciodata in prelabil. Dupa trei minute adaugam usturoiul zdobit, ardeiul iute, taietei si asezonam bine cu ulei se susan, soia si condimente. Lasam in wok la foc mediu sa prajim putin taieteii timp de maxim 2 minute si gata masa, micul meu secret este ca inainte sa ii scot din wok sa daug putina apa in care au fiert sa le dau un aspect lucios sa nu fie uscati ….Daca vi se pare mult ardei iute reduceti cantitatea dupa gust eu sunt dependenta de gustul picant si imi place la nebunie imi pare ca ”trezeste” simturile si gusturile. Totul este gata in 5 minute, va doresc pofta buna la taietei chinezesti cu creveti si sparanghel !