Stridii cu unt şi tarhon

de csillag1993 in Fructe de mare, 26 Mar 2011 | 6727 vizualizari

 

Stridia concentrează în interiorul carapacei ei neregulate gustul întregii mări. Dincolo de învelişul pietros, cu aspect de stâncă de calcar, se ascunde carnea moale şi sucul care înglobează gustul salin, mineral şi totodată vegetal al mării. Consumată de regulă crudă, sorbită împreună cu sucul ei şi un adaos de zeamă de lămâie, stridia se găteşte puţin şi precaut pentru a exploata la maxim calităţile ei. O adevărată trufanda pentru cunoscători.

 

INGREDIENTE

  • 8 stridii
  • 100 grame de unt gras
  • 80 ml vin alb sec
  • 1 lingură haşmă sau şalotă (o puteţi înlocui cu ceapă roşie tocată fin)
  • 1 lingură de tarhon prospăt, tocat fin
Portii: 2
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Stridii cu unt şi tarhon:

 

  1. Încingeţi cuptorul la 180 de grade.
  2. Tocaţi ceapa şi tarhonul mărunt.
  3. Puneţi stridiile într-o tavă, cu partea aplatizată în sus pentru a putea păstra sucul stridiei în cupă. Dacă nu stau corespunzător în tavă puteţi să le fixaţi pe mici grămăjoare de sare amestecată cu puţină apă. Faceţi cuiburi din apă amestecată cu sare şi fixaţi stridiile în ele.
  4. Introduceţi tava la cuptor pentru 5-6 minute până când stridiile se întredeschid. Scoateţi tava de la cuptor.
  5. În paralel, topiţi untul într-o crăticioară.
  6. Adăugaţi ceapa şi, după ce a devenit sticloasă, tarhonul şi vinul.
  7. Fierbeţi sosul până când scade la aproximativ 60-70% din volumul iniţial.
  8. Desfaceţi stridiile ţinându-le cu o mână într-un prospop şi folosind cuţitul cu cealaltă. Desfaceţi-le desprinzând partea plată (şi scoica de pe ea cu cuţitul), cu grijă pentru a păstra sucul în scoică.
  9. Aşezaţi stridiile pe un platou pe cuiburi de sare (ca mai sus) sau pe frunze de salată. Turnaţi sos în fiecare scoică.

--->Se servesc ca atare calde, eventual cu felii de pâine prăjită şi unse cu unt. Un vin alb (Traminer sau Pinot Gris) încheie de minune acest festin culinar. Reţeta a fost probată de mine si doamna maistră la scoală!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Stridii cu unt şi tarhon" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Bruschete cu ceapă caramelizată și feta - Gustarea delicioasă care te cucerește

pe 13.06 la 18:21

Cremșnit fraged - Rețeta delicioasă și ușor de făcut

pe 13.06 la 11:01

Paste cu ciuperci și parmezan - Rețeta gustoasă și rapidă

pe 13.06 la 08:32

Ștrudel cu fructe - Rețeta rapidă și delicioasă

pe 12.06 la 10:52

Ciulama de ciuperci cu mărar - Rețeta simplă și gustoasă

pe 11.06 la 08:53

TOP
utilizatori

Rocsi

1252 puncte

mirela0911

1000 puncte

Constelatialeu

1000 puncte

vasimur

196 puncte

RODIMUR

186 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Fructe de mare cu paste si smantana, o reteta gustoasa pentru mese in familie