Sarmalele de fata sunt facute dupa o tehnologie veche. Dupa parerea mea sunt cele mai bune sarmale preparate astfel. Din pacate le o data pe an cand se face hramul bisericii in satul respectiv si le duc la 20 de km de Bacau. Atunci se incinge cuptorul vechi de peste 100 de ani.
Cu timpul s-au modernizat multe in curtea omului. S-a daramat casa veche cu cerdac, s-a construit una noua cu etaj, insa cuptorul a ramas, inca a ramas. Duc oala seara pe la 7, se baga in cuptorul pregatit de cu zi. Am gasit inca 7 oale adunate de pe la neamuri si vecini cu a mea erau 8 oale pregatite. La 8 PM se sigileaza gura cuptorului cu lut si ceva paie pentru priza si se scoate capacul de la gura sobei a 2-a zi cand se sfarseste slujba la biserica, cand fiecare vine sa-si ia sarmalele calde asteptate de musafiri.
Frumoase traditii, sper sa se pastreze cat mai mult timp.
Multumesc pe aceasta cale Valentinei pentru ca a pastrat cuptorul si pentru ca imi face loc mereu si oalei mele .Daca aveti astfel de noroc, faceti neaparat, chiar daca procesul este lung, rezultatul insa este unul pe masura. Ies putin coapte si un parfum si gust aparte.
Oala de lut o scufundam pentru o ora in apa, intre timp pregatim frunzele pentru umplut. Oparim varza si frunzele de vita in apa sarata.
Carnea eu am o tocat-o la cutit, puteti folosi robotul.
Ceapa am tocat-o si am calit-o cu putina untura de pasare pana ceapa s-a caramelizat foarte usor.
Rosiile le-am dat prin razatoare si le-am scazut intr-o tigaie pana s-au ingrosat ca un bullion mai gros.
Am lasat totul la racit (ceapa si rosiile) si am adaugat apoi carnea, orezul, mararul verde, ceapa verde, amestecam, potrivim de sare si piper. Umplutura este gata.
La baza oalei am pus untura de pasare, am facut un pat de tije de marar, apoi am captusit cu partea tare de la frunzele de varza si am inceput sa asez sarmalele in straturi. Intre ele si cate o bucata de sorici.
Eu incep mereu cu cele de vita.
Intre straturi am pus cateva bucati de soricisi o crenguta de cimbru.
La sfarsi am facut un capac din foi de varza si am turnat cana de bors, am completat cu apa, atat cat sa acopere bine sarmalele si le-am dat la cuptor pana a 2-a zi.
Se servesc cu smantana ,mamaliga si ardei iute .
O nebunie!
Pofta buna!
1
Daca varza este murata, nu mai folositi borsul.
2
Borsul este valabil numai la varza dulce.
3
Scuturati oala inainte de servi, astfel sarmalele se vor lua mai usor.
4
Introduceti umplutura in frigider inainte de a forma sarmalele, astfel le veti rula mai usor.