Pentru prima dată am văzut rețeta vizitând căsuța Merișoarei noastre dragi. Să vă spun drept, m-a atras poza și cand am citit ingredientele am zis ........... prăjitura de Craciun. Zis și făcut! Mulțumesc Merișor! A fost foarte apreciată! Micile modificări erau erau inerente:))))) Nu vă speriați de lista lungă a ingredientelor.
Blatul de ciocolată cu lapte
Topim ciocolata împreună cu untul, pe baie de aburi.
Lasăm să se tempereze.
Mixam albușurile cu sare până se formează bezea, adăugăm zahărul, mixând în continuare până obținem o bezea fermă.
Peste bezea, turnăm, în fir subțire, ciocolata caldă, mixând până la omogenizare. Scoatem telurile mixerului și adăugăm pe rând nuca macinata, făina amestecată cu praful de copt, bicarbonatul stins cu zeamă de lămâie, esența.
Amestecăm ușor cu o spatulă până la încorporarea ingredientelor uscate.
Tapetăm tava cu hârtie de copt, întindem compoziția uniform și dăm la cuptorul incins la 170 grade C.
Blatul de ciocolată albă
Se procedează la fel ca la blatul cu ciocolată cu lapte, folosind ingredientele din listă.
Blaturile se coc 30-35 minute la 170 grade.
Crema de nes
Frecăm gălbenușurile cu un praf de sare, zahărul și nesul, le diluăm cu lpte și le punem la fiert.
Le fierbem la foc mic până obținem consistența unei budinci. Lăsăm crema la răcit.
Cănd este crema rece, o mixăm cu mascarpone.
Luăm din cremă 2 linguri și le punem separat pentru ornare.
Pe o tavă sau un platou mare, punem blatul cu ciocolată cu lapte. Ungem blatul cu jumătate din cremă.
Peste crema, punem un rănd de pișcoturi, a doua jumătate de cremă și deasupra blatul cu ciocolată albă.
Glazura
Intr-o cratiță nonaderentă, punem la încălzit frișca aducând-o la punctul de fierbere. Stingem focul. Adăugăm ciocolata ruptă bucățele amestecând energic până la omogenizare. Turnăm glazura peste prăjitură întinzând prin mișcări rapide.
Dăm la frigider pentru 20-30 minute și apoi ornăm cu crema oprită și pusă în posh.
Se porționează a doua zi sau cănd servim.
1
Am folosit tava dreptunghiulară de la un aragaz cu 4 ochiuri.