Prajitura cu blaturi de ciocolata si crema de nes

de Bunica in Prajituri, 9 Ian 2017 | 6945 vizualizari

 

Pentru prima dată am văzut rețeta vizitând căsuța Merișoarei noastre dragi. Să vă spun drept, m-a atras poza și cand am citit ingredientele am zis ........... prăjitura de Craciun. Zis și făcut! Mulțumesc Merișor!  A fost foarte apreciată! Micile modificări erau erau inerente:))))) Nu vă speriați de lista lungă a ingredientelor.

 

INGREDIENTE

  • Blat cu ciocolată cu lapte:
  • 100 gr ciocolată cu lapte
  • 100 g. unt (65%)
  • 4 albușuri
  • 4 linguri zahăr
  • 4 linguri nucă măcinată
  • 3 linguri făină
  • un praf de sare
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1 vârf cuțit bicarbonat
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • 2 lingurițe esență de rom
  • Blat de ciocolată albă
  • 100 g. ciocolată albă
  • 100 g. unt (65%)
  • 4 albușuri
  • 4 linguri zahăr
  • 4 linguri nucă de cocos
  • 3 linguri făină
  • un praf de sare
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • un vârf de cuțit bicarbonat
  • 1 linguriță zeamă de lamâie
  • 2 lingurițe vanilie
  • Crema de nes
  • 8 gălbenușuri
  • 6 linguri zahăr
  • un praf de sare
  • 8 linguri lapte
  • 1 lingură de nes
  • 500 g. mascarpone
  • 20-25 pișcoturi în plus
  • Glazură
  • 200 g. ciocolată (52%)
  • 200 ml. frișcă
Portii: 25
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu blaturi de ciocolata si crema de nes:

Blatul de ciocolată cu lapte

Topim ciocolata împreună cu untul, pe baie de aburi.

Lasăm să se tempereze.

Mixam albușurile cu sare până se formează bezea, adăugăm zahărul, mixând în continuare până obținem o bezea fermă.

Peste bezea, turnăm, în fir subțire, ciocolata caldă, mixând până la omogenizare. Scoatem telurile mixerului și adăugăm pe rând nuca macinata, făina amestecată cu praful de copt, bicarbonatul stins cu zeamă de lămâie, esența.

Amestecăm ușor cu o spatulă până la încorporarea ingredientelor uscate.

Tapetăm tava cu hârtie de copt, întindem compoziția uniform și dăm la cuptorul incins la 170 grade C.

Blatul de ciocolată albă

Se procedează la fel ca la blatul cu ciocolată cu lapte, folosind ingredientele din listă.

Blaturile se coc 30-35 minute la 170 grade.

Crema de nes

Frecăm gălbenușurile cu un praf de sare, zahărul și nesul, le diluăm cu lpte și le punem la fiert.

Le fierbem la foc mic până obținem consistența unei budinci. Lăsăm crema la răcit.

Cănd este crema rece, o mixăm cu mascarpone.

Luăm din cremă 2 linguri și le punem separat pentru ornare.

 Pe o tavă sau un platou mare, punem blatul cu ciocolată cu lapte. Ungem blatul cu jumătate din cremă.

Peste crema, punem un rănd de pișcoturi, a doua jumătate de cremă și deasupra blatul cu ciocolată albă.

Glazura

Intr-o cratiță nonaderentă, punem la încălzit frișca aducând-o la punctul de fierbere. Stingem focul. Adăugăm ciocolata ruptă bucățele amestecând energic până la omogenizare. Turnăm glazura peste prăjitură întinzând prin mișcări rapide.

Dăm la frigider pentru 20-30 minute și apoi ornăm cu crema oprită și pusă în posh.

Se porționează a doua zi sau cănd servim.

 

 

 

 

 

 

TIPS-URI

1

Am folosit tava dreptunghiulară de la un aragaz cu 4 ochiuri.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu blaturi de ciocolata si crema de nes" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Braduti impodobiti - fursecuri cu untura si nuca