Este o reteta de la bunica mea, pe care o pregatesc cu mare drag de fiecare data cand fac rost de branza 100% de casa.
Frecam galbenusul cu sare, branza si unt pana devin o pasta. Treptat adaugam faina si drojdia zdrobita, omogenizam bine compozitia moale si putin lipicioasa. Acoperim cu o folie de plastic si lasam la rece 20-30 minute.
Aluatul intarit intindem pe masa de lucru tapetata cu faina cam de 1 cm. Cele doua galbenusuri de ou le batem cu praf de sare.
Jumatate din aluatul intins ungem cu ajutorul unei pensule cu galbenus, cu cealalta jumatate acoperim. Mai departe, jumatate din aluatul impaturit ungem cu ou si impaturim de 2 ori (vezi poza 8). Lasam aluatul sa se odihneasca impaturit 30 minute la loc
ferit de curent si calduros, dupa care intindem pe masa tapetata cu faina fara sa il intorcem! Repetam actiunea de impaturit de 3 ori.
Dupa a treia impaturire intindem aluatul, decupam cu un pahar, ungem cu cele 2 galbenusurile batute cu smantana.
Le asezam in tavi si le mai lasam putin sa se odihneasca.
Pogacelele le coacem la foc mediu spre mare pana se rumenesc.(aprox. 20 minute)
1
aluatul sa nu il miscati din loc, ganditi-va ca este batut cu un cuie in masa de lucru!!