Paine neagra, cu bere neagra, nuci si chimen

de Ancutsa in Piine, 7 Mar 2021 | 1968 vizualizari

 

Îmi place să fac pâine în casă și să experimentez tot felul de aluaturi, împletituri, sau modele în pâine, dar și diverse texturi și arome. Așa că am încercat această pâine cu făină neagră, bere neagră (cu note de cafea și ciocolată și un gust robust, amărui), am crestat-o cu o foarfecă de bucătărie, apoi am pus în crestături mieji de nucă, iar la final am presărat chimen măcinat.

 

INGREDIENTE

  • 5 g drojdie uscată,
  • 1 linguriță zahăr,
  • 250 g făină neagră,
  • 80 g făină albă,
  • 160 ml apă caldă,
  • 100 ml bere neagră,
  • 30 ml ulei,
  • 1 linguriță sare,
  • 8 mieji de nucă,
  • ½ linguriță chimen măcinat,
  • În plus:
  • 60 g făină albă
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine neagra, cu bere neagra, nuci si chimen:

 

Pui făina neagră și făina albă într-un bol, faci o gropiță în mijloc, adaugi drojdia, berea și zahărul și amesteci. Adaugi apoi apa, sarea și uleiul și amesteci bine. Frămânți aluatul până devine moale, neted, lucios aprox 5 minute la robot (sau de mână).

Ungi aluatul cu puțin ulei, îl acoperi cu folie și îl lași la dospit până își dublează volumul (aprox 40 min).

Transferi aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină (două mâini cu făină sau aprox 60 g) și mai frămânți cât să dai formă aluatului. Formezi un rulou lung, pe care îl tai în 8 segmente mici. Fiecare bucățică de aluat o frămânți pe o parte a mesei pe care nu ai presărat făină, ci e ste curată, pentru a putea frământa aluatul cu mâna și forma sfere. Așezi sferele într-o formă de copt rotundă, mică, pregătită cu hârtie de copt / unsă cu grăsime.

Mai lași la dospit cam 10 minute.

După ce aluatul s-a umflat un pic, îi poți face ce model vrei. Eu am crestat-o cu o foarfecă de bucătărie.

În fiecare crestătură poți înfinge mieji de nucă.

Ungi pâinea cu puțină apă, apoi presari chimen măcinat. O dai la cuptor, mai întâi la foc mediu pentru 15 minute, apoi la foc mic încă 20 de minute sau până se rumenește. De la făina neagră, care îi dă o textură ușor umedă, pâinea se coace un pic mai greu, de aceea e de preferat să o lași mai mult la foc mic, ca să se coacă bine înăuntru.

 Se obține: 1 pâine mică rotundă, de 18 cm diametru

Poftă Bună!

 

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2021/03/paine-neagra-cu-bere-neagra-nuci-si.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine neagra, cu bere neagra, nuci si chimen" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Ouă umplute - Aperitivul delicios și ușor de preparat

ieri la 11:20

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

pe 23.12 la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

pe 23.12 la 12:28

Fursecuri Arici - Deliciul fraged și aromat cu nucă

pe 23.12 la 10:52

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Challah, paine evreiasca