Ciorba de varză (Shty) este una cu specific lipovenesc. Este la fel de bună atât cu carne cât şi fără. Momentul şi modul în care se adaugă varza fac diferenţa între ciorba de faţă şi restul ciorbelor de varză.
De data asta am folosit varza roșie, normal ciorba se pregătește cu cea albă.
Se curăţă, se spală, se toacă legumele (ceapa, cartofii, morcovii, păstârnacul, ţelina). Se pun la fiert în apă, sare și ulei de floarea soarelui.
Cum am spus şi mai sus, varza este cheia acestei ciorbe.
Se toacă mărunt, se stropește cu zeamă de lămâie și se pune de-o parte.
Am tocat-o la robot de data asta, mi se pare că e mai bună ciorba dacă e tocată cu cuțitul, eu nu am avut timp...
Se face "pirajarca" :)) (varza călită)
Într-o tigaie se pun 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui (dacă ciorba este grasă, se poate lua direct grăsimea deasupra acesteia) iar după ce s-a încins uleiul/grăsimea se adaugă varza tocată, se sotează 2-3 minute, se adaugă bulionul, se mai lasă alte 2-3 minute.
După ce legumele din ciorbă sunt fierte, se adaugă varza călită, cu ajutorul unei palete şi se fierbe la foc mic.
Poftă bună!
1
Se servește cu "suhariki" (pesmeţi) şi ardei iute sau ceapă roşie.