Apa, laptele, margarina, zaharul , vanilia si praful de sare se pun pe foc mic si se amesteca pana se dizolva bine margarina si se infierbanta compozitia, fara a da in clocot.
Se ia de pe foc, se toarna toata faina odata si se amesteca energic, sa nu faca cocoloase, o sa rezulte o...
Mai intai calim varza: o taiem fideluta, o frecam cu sare si piper bine, incingem untura si calim putin ceapa taiata marunt.
Adaugam varza si foile de dafin si calim varza sub capac, adaugand din cand in cand cate o cescuta de apa.
Lasam cam 20 min , la foc moale, apoi adaugam si kaizerul...
Floarea am frecat-o bine cu sarea de lamaie, apa am pus-o la foc si cand a dat in clocot am oparit floarea.
Am pus apoi pe foc si am lasat la fiert cam jumatate de ora, am strecurat apoi siropul, a ramas cam 1 litru.
Am pus zaharul in el si am lasat iar pe foc pana s-a ingrosat. la...
Se curata floarea de cotoare si se baga in apa cu o sita.
Se clateste bine si se scurge. apa se da in clocot si se opareste cu ea floarea, apoi se pune in cratita cu totul si se fierbe la foc iute pana scade cam un sfert din apa.
Se strecoara floarea, se lasa zeama sa se stampere putin si...
Eu am folosit fasole din conserva, asa ca doar am scurs-o bine de zeama, am taiat kaizerul fasii si l-am prajit putin in ulei, apoi am turnat totul peste fasole.
Am taiat ceapa marunt si mararul, am adaugat la salata si am pus condimentele.
Am amestecat usor si....pofta buna!
Se fierb ouale tari, se curata de coaja si se dau pe razatoarea mare. Se adauga branza sfaramata, ceapa taiata marunt si mararul, piper dupa gust si maioneza facuta din ingredientele de mai sus. Se amesteca usor, apoi se pune pe farfurii si se serveste ciu felii de castravete si ridichi si...
Lamaile le spalam bine, le taiem jumatati si le stoarcem sucul. Punem sucul intr-o carafa si turnam apa peste, punem si jumatatile stoarse. Frunzele de menta le pisam bine cu o lg de zahar, pana iese tot sucul din ele, apoi pe turnam cu totul in apa. Punem restul de zahar, amestecam bine si lasam...
Preparam aluatul ca de clatite, dar il lasam ceva mai gros. Punem ulei la incins in tigaie, luam cate o floare sau doua, depinde cat sunt de mari si le trecem prin aluat cu grija, apoi le prajim. Le scoatem pe un prosop la racit, apoi le pudram cu zahar.
Gata!
Ouale se fierb tari, se racesc,se cojesc, apoi se taie jumatati.
Se scoate galbenusul.
Intr-un bol se pune feta, galbenusurile, smantana, patrunjel si marar verde si putin piper.
Sare nu mai necestita ca e destul de sarata feta. Taiem marunt gogosarul si ceapa verde si -le amestecam in...
Spalam foarte bine urzicile si le taiem marunt sau le rupem cu mana, cum vrem. Punem o oala la foc cu 3 l apa. Separat intr-o craticioara punem la calit ceapa taiata marunt, lasam pana devine sticloasa, apoi adaugam bulionul si rosiile din conserva maruntite. Lasam la foc mic. Cand apa incepe sa...
Punem supa de carne pe foc (eu am folosit supa de carne, fiindca aveam ramasa, dar in mod normal se pune apa), curatam zarzavatul, punem ceapa taiata marunt, foile de dafin, telina si patrunjelul la fiert, saram dupa gust, lasam 15 minute apoi adaugam si morcovii. Dupa 10 minute punem rosiile,...
Separam oulae si mixam albusurile spuma impreuna cu un praf de sare si 2 capacele de apa, masurate cu coaja de la ou. Adaugam zaharul si mai mixam pana se topeste bine, adaugam galbenusurile pe rand si mixam in continuare, apoi punem uleiul cate o lg si iar mixam. Adaugam si laptele....
Cartofii se curata de coaja si se cresteaza felii mai grosute, pe lungimea cartofului, dar nu pana jos,asa ca la cartofii acordeon.
Se presara cu sare, piper, cimbru uscat,praf de curry si condimente, se pune ulei peste ei sau margarina taiata cubulete si se asaza in tigaie cu putin...
Laptele si frisca se pun pe foc pana dau in fierbere, se da deoparte.
Banana se mixeaza pana se face piure.
In laptele putin racorit dizolvam mierea, adaugam banana si scortisoara si amestecam bine.
Servim imediat.
Se pun intr-un bol tonul, ceapa taiata marunt, feta,sucul de lamaie condimentele si se amesteca totul usor.
Se asaza pe farurioare, se mai arunca si niste frunzulite de salata si..da-i bataie...
Curatam telina si ridichea le dam pe razatoarea mica.
Stoarcem excesul de suc, stropim cu sucul de lamaie stors si amestecam bine, sa nu se innegreasca.
Adaugam sare, piper si o lg-ita de marar verde tocat, apoi maioneza si smantana.
Amestecam usor si gata.
Foarte buna!
Ciupercile le-am curatat de pielita , le-am presarat cu sare si le-am lasat asa peste noapte.
A doua zi se scurg bine ciuepercile de apa sarata pe care o lasa, se sterg usor si se taie felii, si coditele.
Se incinge uleiul si se calesc cepele tocate , pana devin sticloase, se adauga...
Cartofii , telina si morcovii se curata si se fierb in apa sarata. , apoi se scot in strecuratoare, se lasa la racit.
Se toaca apoi marunt, se taie si castravetii si se pun intr-un castron, se adauga si mazarea.
Se face maioneza din ou, mustar si ulei.
Se ia o lg de maioneza...
Untul la temperatura camerei se freaca spuma cu zaharul praf si esenta de vanilie, se adauga apoi oul si 15 ml esenta de rom, coaja de lamaie si praful de copt stins cu o lingurita de zeama de lamaie, apoi faina si se amesteca cu mana. Se framanta bine aluatul pana devine omogen. Se infoliaza si...
Margarina se lasa la temperatura camerei, apoi se taie cubulete, se amesteca cu faina, vanilia si zaharul, apoi se adauga oul, praful de copt stins cu o lingurita de zeama de lamaie, coaja de lamaie rasa, scortisoara si sucul de sfecla, pt a-i da o tenta rosiatica. Vroiam sa fie si mai...
Lasam toate ingredientele la temperatura camerei. Apoi luam un castron marisor, punem faina amestecata cu praful de copt si in mijloc margarina taiata cubulete, uleiul, zaharul, oul si coaja de portocale. Incepem sa amestecam cu mana ingredientele si pe masura ce amestecam adaugam suc...
Vinetele se scot la decongelat la temperatura camerei, se toaca putin apoi. Se caleste ceapa taiata marunt in ulei, la foc iute, apoi se adauga rosiile maruntite, dar nu pasirate, se sareaza si pipereaza dupa gust si se lasa vreo 4-5 minute la foc mic. Se pun si vinetele, se amesteca bine si se...
Lasam foile sa se decongeleze la temperatura camerei. Nuca o macinam si o indulcim dupa gust. Merele le dam pe razatoarea mare, cu coaja cu tot...nici nu se va simti...si e pacat sa pierdem vitaminele pretioase din coaja...asa...le punem pe foc cu 4 lg de zahar, fara sa le stoarcem si le calim...
Mai inatai am facut crema: am frecat 4 galbenusuri cu 150 g zahar pudra, laptele l-am pus la foc mic cu 4 lg de zahar. Am lasat pana s-a infierbantat apoi am turnat in fir subtire peste galbenusuri, mixand incontinuu, am pus apoi la foc mic sa se ingroase crema. Am luat de pe foc, am lasat...
Mai intai am pus la fiert o oala cu apa si cand a dat in clocot, am turnat pastaile congelate, am lasat 4-5 minute si am pus inapoi la foc, am fiert cam 20 minute.
Carnea am taiat-o bucatele, am calit-o putin intr-o cratita cu ulei, apoi am adaugat ceapa taiata marunt si gogosarul, am lasat...
Se incinge uleiul in tigaie si se prajesc feliile de paine,.
Se dau apoi cu usturoi, se pune branzica, feliile de bacon usor prajite.
Se stropeste cu ketchup, se pun feliute de gogosar si si se presara oregano.
Se papa cu multa placere.
Punem apa la fiert , adaugam sare si ulei, faina in ploaie si amestecam energic, adaugam si branzica topita si lasam sa fiarba la foc mic. Separat prajim un pic in 2 lg de ulei cabanosul si baconul.
Luam un castron, razuim un pic de branzica, punem 2 lg de mamaliga si una de ulei...
Bucatile de carne se spala bine si se pun la fiert in apa. Cand dau in clocot se spumeaza bine, apoi se adauga putina sare, ceapa si telina radacina. Se lasa la fiert vreo 20 minute, apoi se adauga morcovii rondele si frunzele de telina. Se mai lasa 10 minute la fiert, apoi se adauga taiteii...
Spargem ouale intr-un castron, adaugam sare si incorporam faina atat cat este necesr pt a deveni un aluat mai dens. Framantam bine pe plansa de lucru, ii dam forma rotunda, apoi incepem intinderea lui.
Proces anevoios si cam dificil, recunosc ca nu-mi iese foarte bine, cum ii iese mamei, dar...
Mai intai caramelizam cele 12 linguri de zahar la foc mic, sa nu devina amarui caramelul. Il intindem si pe peretii vasului, pana sus...eu am folosit o cratita de 25 cm diametru. Dam caramelul la rece si lasam pana se intareste bine si incepe sa crape.
Intre timp preparam crema : batem ouale...
Churros
Apa, laptele, margarina, zaharul , vanilia si praful de sare se pun pe foc mic si se amesteca pana se dizolva bine margarina si se infierbanta compozitia, fara a da in clocot. Se ia de pe foc, se toarna toata faina odata si se amesteca energic, sa nu faca cocoloase, o sa rezulte o...
Paste cu varza calita si kaiser
Mai intai calim varza: o taiem fideluta, o frecam cu sare si piper bine, incingem untura si calim putin ceapa taiata marunt. Adaugam varza si foile de dafin si calim varza sub capac, adaugand din cand in cand cate o cescuta de apa. Lasam cam 20 min , la foc moale, apoi adaugam si kaizerul...
SIROP DIN FLORI DE SALCAM
Floarea am frecat-o bine cu sarea de lamaie, apa am pus-o la foc si cand a dat in clocot am oparit floarea. Am pus apoi pe foc si am lasat la fiert cam jumatate de ora, am strecurat apoi siropul, a ramas cam 1 litru. Am pus zaharul in el si am lasat iar pe foc pana s-a ingrosat. la...
Serbet din flori de salcam
Se curata floarea de cotoare si se baga in apa cu o sita. Se clateste bine si se scurge. apa se da in clocot si se opareste cu ea floarea, apoi se pune in cratita cu totul si se fierbe la foc iute pana scade cam un sfert din apa. Se strecoara floarea, se lasa zeama sa se stampere putin si...
Salata de fasole cu kaizer
Eu am folosit fasole din conserva, asa ca doar am scurs-o bine de zeama, am taiat kaizerul fasii si l-am prajit putin in ulei, apoi am turnat totul peste fasole. Am taiat ceapa marunt si mararul, am adaugat la salata si am pus condimentele. Am amestecat usor si....pofta buna!
Salata de oua cu verdeata
Se fierb ouale tari, se curata de coaja si se dau pe razatoarea mare. Se adauga branza sfaramata, ceapa taiata marunt si mararul, piper dupa gust si maioneza facuta din ingredientele de mai sus. Se amesteca usor, apoi se pune pe farfurii si se serveste ciu felii de castravete si ridichi si...
Limonada cu menta
Lamaile le spalam bine, le taiem jumatati si le stoarcem sucul. Punem sucul intr-o carafa si turnam apa peste, punem si jumatatile stoarse. Frunzele de menta le pisam bine cu o lg de zahar, pana iese tot sucul din ele, apoi pe turnam cu totul in apa. Punem restul de zahar, amestecam bine si lasam...
Gogosi din flori de salcam
Preparam aluatul ca de clatite, dar il lasam ceva mai gros. Punem ulei la incins in tigaie, luam cate o floare sau doua, depinde cat sunt de mari si le trecem prin aluat cu grija, apoi le prajim. Le scoatem pe un prosop la racit, apoi le pudram cu zahar. Gata!
Oua umplute cu crema de branza si sos de iaurt - Reteta numarul 400
Ouale se fierb tari, se racesc,se cojesc, apoi se taie jumatati. Se scoate galbenusul. Intr-un bol se pune feta, galbenusurile, smantana, patrunjel si marar verde si putin piper. Sare nu mai necestita ca e destul de sarata feta. Taiem marunt gogosarul si ceapa verde si -le amestecam in...
Supa de urzici
Spalam foarte bine urzicile si le taiem marunt sau le rupem cu mana, cum vrem. Punem o oala la foc cu 3 l apa. Separat intr-o craticioara punem la calit ceapa taiata marunt, lasam pana devine sticloasa, apoi adaugam bulionul si rosiile din conserva maruntite. Lasam la foc mic. Cand apa incepe sa...
Supa crema de rosii cu galuste de gris
Punem supa de carne pe foc (eu am folosit supa de carne, fiindca aveam ramasa, dar in mod normal se pune apa), curatam zarzavatul, punem ceapa taiata marunt, foile de dafin, telina si patrunjelul la fiert, saram dupa gust, lasam 15 minute apoi adaugam si morcovii. Dupa 10 minute punem rosiile,...
Tarta cu caramel de banane si mar
Separam oulae si mixam albusurile spuma impreuna cu un praf de sare si 2 capacele de apa, masurate cu coaja de la ou. Adaugam zaharul si mai mixam pana se topeste bine, adaugam galbenusurile pe rand si mixam in continuare, apoi punem uleiul cate o lg si iar mixam. Adaugam si laptele....
Cartofi copti cu sos alb
Cartofii se curata de coaja si se cresteaza felii mai grosute, pe lungimea cartofului, dar nu pana jos,asa ca la cartofii acordeon. Se presara cu sare, piper, cimbru uscat,praf de curry si condimente, se pune ulei peste ei sau margarina taiata cubulete si se asaza in tigaie cu putin...
Milkshake de banane cu scortisoara
Laptele si frisca se pun pe foc pana dau in fierbere, se da deoparte. Banana se mixeaza pana se face piure. In laptele putin racorit dizolvam mierea, adaugam banana si scortisoara si amestecam bine. Servim imediat.
Salata de ton cu ceapa verde si feta
Se pun intr-un bol tonul, ceapa taiata marunt, feta,sucul de lamaie condimentele si se amesteca totul usor. Se asaza pe farurioare, se mai arunca si niste frunzulite de salata si..da-i bataie...
Salata de telina si ridiche neagra
Curatam telina si ridichea le dam pe razatoarea mica. Stoarcem excesul de suc, stropim cu sucul de lamaie stors si amestecam bine, sa nu se innegreasca. Adaugam sare, piper si o lg-ita de marar verde tocat, apoi maioneza si smantana. Amestecam usor si gata. Foarte buna!
Sufleu cu ciuperci si carne
Ciupercile le-am curatat de pielita , le-am presarat cu sare si le-am lasat asa peste noapte. A doua zi se scurg bine ciuepercile de apa sarata pe care o lasa, se sterg usor si se taie felii, si coditele. Se incinge uleiul si se calesc cepele tocate , pana devin sticloase, se adauga...
Salata de Boeuf
Cartofii , telina si morcovii se curata si se fierb in apa sarata. , apoi se scot in strecuratoare, se lasa la racit. Se toaca apoi marunt, se taie si castravetii si se pun intr-un castron, se adauga si mazarea. Se face maioneza din ou, mustar si ulei. Se ia o lg de maioneza...
Fursecuri cu rom, dulceata si ciocolata
Untul la temperatura camerei se freaca spuma cu zaharul praf si esenta de vanilie, se adauga apoi oul si 15 ml esenta de rom, coaja de lamaie si praful de copt stins cu o lingurita de zeama de lamaie, apoi faina si se amesteca cu mana. Se framanta bine aluatul pana devine omogen. Se infoliaza si...
Fursecuri cu scortisoara
Margarina se lasa la temperatura camerei, apoi se taie cubulete, se amesteca cu faina, vanilia si zaharul, apoi se adauga oul, praful de copt stins cu o lingurita de zeama de lamaie, coaja de lamaie rasa, scortisoara si sucul de sfecla, pt a-i da o tenta rosiatica. Vroiam sa fie si mai...
Biscuiti cu aroma de portocale
Lasam toate ingredientele la temperatura camerei. Apoi luam un castron marisor, punem faina amestecata cu praful de copt si in mijloc margarina taiata cubulete, uleiul, zaharul, oul si coaja de portocale. Incepem sa amestecam cu mana ingredientele si pe masura ce amestecam adaugam suc...
Vinete prajite
Vinetele se scot la decongelat la temperatura camerei, se toaca putin apoi. Se caleste ceapa taiata marunt in ulei, la foc iute, apoi se adauga rosiile maruntite, dar nu pasirate, se sareaza si pipereaza dupa gust si se lasa vreo 4-5 minute la foc mic. Se pun si vinetele, se amesteca bine si se...
Placinta cu nuca, mar si rahat
Lasam foile sa se decongeleze la temperatura camerei. Nuca o macinam si o indulcim dupa gust. Merele le dam pe razatoarea mare, cu coaja cu tot...nici nu se va simti...si e pacat sa pierdem vitaminele pretioase din coaja...asa...le punem pe foc cu 4 lg de zahar, fara sa le stoarcem si le calim...
Foi de napolitane cu nuca si crema
Mai inatai am facut crema: am frecat 4 galbenusuri cu 150 g zahar pudra, laptele l-am pus la foc mic cu 4 lg de zahar. Am lasat pana s-a infierbantat apoi am turnat in fir subtire peste galbenusuri, mixand incontinuu, am pus apoi la foc mic sa se ingroase crema. Am luat de pe foc, am lasat...
Pastai cu carne de porc
Mai intai am pus la fiert o oala cu apa si cand a dat in clocot, am turnat pastaile congelate, am lasat 4-5 minute si am pus inapoi la foc, am fiert cam 20 minute. Carnea am taiat-o bucatele, am calit-o putin intr-o cratita cu ulei, apoi am adaugat ceapa taiata marunt si gogosarul, am lasat...
Mic dejun de duminica
Se incinge uleiul in tigaie si se prajesc feliile de paine,. Se dau apoi cu usturoi, se pune branzica, feliile de bacon usor prajite. Se stropeste cu ketchup, se pun feliute de gogosar si si se presara oregano. Se papa cu multa placere.
Mamaliguta in straturi cu bacon si cabanos
Punem apa la fiert , adaugam sare si ulei, faina in ploaie si amestecam energic, adaugam si branzica topita si lasam sa fiarba la foc mic. Separat prajim un pic in 2 lg de ulei cabanosul si baconul. Luam un castron, razuim un pic de branzica, punem 2 lg de mamaliga si una de ulei...
Supa de pui cu taitei de casa
Bucatile de carne se spala bine si se pun la fiert in apa. Cand dau in clocot se spumeaza bine, apoi se adauga putina sare, ceapa si telina radacina. Se lasa la fiert vreo 20 minute, apoi se adauga morcovii rondele si frunzele de telina. Se mai lasa 10 minute la fiert, apoi se adauga taiteii...
Taitei de casa
Spargem ouale intr-un castron, adaugam sare si incorporam faina atat cat este necesr pt a deveni un aluat mai dens. Framantam bine pe plansa de lucru, ii dam forma rotunda, apoi incepem intinderea lui. Proces anevoios si cam dificil, recunosc ca nu-mi iese foarte bine, cum ii iese mamei, dar...
Tort cu crema de zahar ars
Mai intai caramelizam cele 12 linguri de zahar la foc mic, sa nu devina amarui caramelul. Il intindem si pe peretii vasului, pana sus...eu am folosit o cratita de 25 cm diametru. Dam caramelul la rece si lasam pana se intareste bine si incepe sa crape. Intre timp preparam crema : batem ouale...