COTLETUL CU SOS DE LEGUME Într-o tigaie cu margini inalte/cratita antiaderenta se încinge putin ulei la foc moderat, apoi se pune felia (sau feliile, dupa caz) de carne. Dupa câteva secunde, când doar s-a rumenit un pic, se întoarce pe cealalta parte si se presara...
PREPARARE BRANZA PANE
Felia de branza, care nu trebuie sa fie mai groasa de 1.5 cm ca sa se inmoaie (incercati si cu 1 cm poate se topeste mai mult la interior, nu stiu inca daca nu se deformeaza fiind mai subtire). Branza pe care am folosit-o este moderat de sarata.Fiind cam proaspata...
1.Ficateii se spala si se curate de pielite Se scurg bine si, ca sa se duca din gustul usor amarui, se pun la marinat pentru minim 1 ora (la frigider) in lapte cat sa-i cuprinda + 2 catei de usturoi zdrobiti cu latul lamei cutitului si eventual tocati un pic. Nu se pune acum sare. Cand sunt...
Daca le frigem la gratarul din curte, punem betele la inmuiat, in apa rece, pentru 30 de minute. Le protejam astfel de caldura puternica emanata de carbuni sau lemne. In cazul in care le facem pe gratarul cu apa (cum am folosit eu), sarim peste acest pas.
Marinarea carnii se va...
Preparare Reteta simpla de lipii rapide la tigaie
1.Intr-un vas gradat se masoara 125 ml apa calduta. Se adauga 1 lingurita de zahar, drojdia uscata, se amesteca si se lasa amestecul 10-15 minute sau pana face spuma. Se tine intr-un loc ferit de curent.
Atentie! Daca folositi drojdie...
1.Ungeti cu ulei tavile pentru pizza (cantitatile de ingrediente sunt pentru 2 pizza de 28/30/32 cm). In acelasi timp puneti cuptorul sa se incalzeasca. 2.Pregatiti toate ingredientele pentru pizza: - Taiati rondele subtiri salamul - Scurgeti ciupercile de apa - Taiati rondele maslinele...
1.Intr-un vas gradat se masoara 225 ml de apa calduta.
Se adauga 1 lingurita rasa de zahar, drojdie conform instructiunilor de pe plic, se omogenizeaza si se lasa amestecul 10-15 min sau pana face spuma.
Atentie! Daca folositi drojdie uscata care nu se dizolva in apa, nu va trebui sa faceti...
CREMA (umplutura) 1.Stafidele se pun la inmuiat in apa clocotita pentru jumatate de ora. 2.In acest timp cantariti nucile, le curatati bine de fragmentele lemnoase care obligatoriu exista. Amestecati si cu curmalele si la ele adaugati coaja de portocala la plic sau rasa. 3.Apoi dati prin...
1.Ungeti tava de cuptor cu ulei si adaugati dovleceii taiati bucati medii. Daca sunt dovlecei mai batrani aveti grija sa-i curatati de coaja si seminte, la mine nu a fost cazul. 2.Tot acolo adaugati ceapa taiata feliute si morcovii rondele.Ceapa sa nu fie fin taiata caci se va arde inainte ca...
3 bucati morcov se taie rondele si se pun deoparte la indemana.
Se toaca 1 ceapa rosie.
Se pun 2-3 linguri de ulei la incins intr-o tigaie mare.
Dupa ce acesta s-a incins se adauga 1 ceapa rosie tocata+1/2 lingurita cumin la foc mic.
Se amesteca pana cand ceapa capata aspectul...
1.Carnea se va macera in 2 pasi - facem acum prima marinada:
- intr-un bol se pun: 1.5 linguri zahar+2 linguri sare+1 capatana usturoi zdrobit+2 foi de dafin+1 lingurita ienibahar.
Adaugati 2 (+1/2) pahare apa, amestecati bine pana se dizolva sarea si zaharul....
Puneti 1 ceapa+1 morcov+1 catel usturoi+1 mana busuioc proaspat la calit, la focul cel mai mic, intr-o cratita mare cu cateva linguri de ulei de masline. Acoperiti oala! Caliti timp de 20 de minute, amestecand din cand in cand. Eu am uitat sa pun capac si dupa 15 min deja se carameliza si am...
Pulpele de pui se spala si se curata bine.
Se taie in doua cand sunt intregi si se scoate pielea.
Se cresteaza (mai ales partile superioare) ca sa patrunda marinada.
Le presarati cu sare si piper si le amestecati cu mainile sa se distribuie bine mirodeniile (puteti folosi si alte ierburi...
Se preincalzeste cuptorul la 180 grd (ca pentru chec) BLATUL: Se freaca 125 gr unt cu 250 gr zahar, apoi se adauga 4 galbenusuri de ou. Adaugam 3 lingurite cacao. Se toarna treptat 250 ml lapte si se incorporeaza, se adauga praful de copt. Se omogenizeaza. Se ingroasa cu faina pana...
Se fierbe pieptul de pui in apa cu putina sare. Puneti la scurs in site 200 g ananas si 180-200 g ciuperci din conserva. Faceti putina maioneza din 1-2 galbenusuri . Pieptul de pui racorit se taie bucati medii - il puneti intr-un bol mai mare in care se va amesteca salata. Sunca de pui se taie...
Punem in blender banana felii, aromele, migdalele si jumatate din lapte. Mixam bine. Adaugam si restul de lapte si mai mixam pana devine spumos. Pentru decor, pudram interiorul unui pahar cu putina cacao (sau pudra de ciocolata) si turnam apoi laptele cu banane in el.
Servim imediat cu...
PREPARARE PIURE DE VINETE + SOS BECHAMEL Taiati vinetele in doua pe lungime. Crestati-le in romburi cu varful cutitului, adanc dar sa nu perforati coaja. Ungeti-le cu ulei deasupra. Se coc la cuptor, la 250C, timp de 20-30 minute cele mici sau 30-40 minute cele mai marisoare. Cu o...
Intr-un castronel amestecati 4 linguri malai+1/2 lingurita sare+1 priza chilli+1/2 lingurita usturoi pudra+1 lingurita cu varf boia dulce. Se omogenizeaza amestecul uscat. Preincalziti cuptorul!
Cartofii se spala, se decojesc, si se taie felii pe lung, in 6. Se pun cartofii intr-o casoleta cu...
1.Intr-o tigaie la foc moderat punem 1 lingura ulei si zdrobim 2-3 cuiburi de fidea la prajit pana devine cafenie. Amestecam neaparat continuu (si reducand focul) timp de cca 2 minute sau pana prinde uniform culoarea dorita.
2.Punem in steamer 1 cana orez spalat bine din mai multe ape si scurs...
PREPARARE MANCARE BAME
1.Spalam bamele (daca sunt proaspete, crude), le taiem capacele la cele mari si le dam in doua, la cele mici doar coditele.
Le clatim in apa cu otet ca sa se mai duca din mucilagiu.
EDITEZ: la recomandarea specialistului Mihaela11, bamele daca sunt...
1.Lintea (150 g) spalata bine se pune la inmuiat intr-un castron cu apa (apa sa acopere cu de 4 ori mai mult volumul lintei) pt. cateva ore (sau peste noapte). La fel am procedat si cu migdalele (o mana).
2.Lintea, 1 lingurita pasta de rosii si 1 ardei gras mic se pun in cavitatea vasului de...
PREPARARE SOMON
1.Se sareaza si se pipereaza dupa gust somonul.
2.Lasam in asteptare pana intocmim marinada.
PREPARARE MARINADA
1.Se amesteca intr-un castron 2 linguri suc lamaie+2 linguri vin+2 linguri de ulei de masline.
2.Se adauga coaja rasa de la 1 lamaie.
3.Se zdrobesc...
PREPARARE DULCE DE LECHE:
(preparati-l cu o zi inainte)
1. A ș eza ț i conserva de lapte condensat (cu continut de zahar) nedeschisă intr-o oala ș i scufundata aproape in intregime in apa pt 4 ore la foc foarte mic si completand mereu apa care se evapora. Completati...
Cotlet de manzat cu sos de legume (in vin)
COTLETUL CU SOS DE LEGUME Într-o tigaie cu margini inalte/cratita antiaderenta se încinge putin ulei la foc moderat, apoi se pune felia (sau feliile, dupa caz) de carne. Dupa câteva secunde, când doar s-a rumenit un pic, se întoarce pe cealalta parte si se presara...
"Goat Cheese Salad" - Salata cu branza de capra (pane)
PREPARARE BRANZA PANE Felia de branza, care nu trebuie sa fie mai groasa de 1.5 cm ca sa se inmoaie (incercati si cu 1 cm poate se topeste mai mult la interior, nu stiu inca daca nu se deformeaza fiind mai subtire). Branza pe care am folosit-o este moderat de sarata.Fiind cam proaspata...
Pateu cu ficat de pui
1.Ficateii se spala si se curate de pielite Se scurg bine si, ca sa se duca din gustul usor amarui, se pun la marinat pentru minim 1 ora (la frigider) in lapte cat sa-i cuprinda + 2 catei de usturoi zdrobiti cu latul lamei cutitului si eventual tocati un pic. Nu se pune acum sare. Cand sunt...
Frigarui cu pui si vitel
Daca le frigem la gratarul din curte, punem betele la inmuiat, in apa rece, pentru 30 de minute. Le protejam astfel de caldura puternica emanata de carbuni sau lemne. In cazul in care le facem pe gratarul cu apa (cum am folosit eu), sarim peste acest pas. Marinarea carnii se va...
Reteta simpla de lipii rapide la tigaie
Preparare Reteta simpla de lipii rapide la tigaie 1.Intr-un vas gradat se masoara 125 ml apa calduta. Se adauga 1 lingurita de zahar, drojdia uscata, se amesteca si se lasa amestecul 10-15 minute sau pana face spuma. Se tine intr-un loc ferit de curent. Atentie! Daca folositi drojdie...
Pizza simpla de casa
1.Ungeti cu ulei tavile pentru pizza (cantitatile de ingrediente sunt pentru 2 pizza de 28/30/32 cm). In acelasi timp puneti cuptorul sa se incalzeasca. 2.Pregatiti toate ingredientele pentru pizza: - Taiati rondele subtiri salamul - Scurgeti ciupercile de apa - Taiati rondele maslinele...
Aluat de pizza clasic
1.Intr-un vas gradat se masoara 225 ml de apa calduta. Se adauga 1 lingurita rasa de zahar, drojdie conform instructiunilor de pe plic, se omogenizeaza si se lasa amestecul 10-15 min sau pana face spuma. Atentie! Daca folositi drojdie uscata care nu se dizolva in apa, nu va trebui sa faceti...
Prajiturele cu crema de curmale
CREMA (umplutura) 1.Stafidele se pun la inmuiat in apa clocotita pentru jumatate de ora. 2.In acest timp cantariti nucile, le curatati bine de fragmentele lemnoase care obligatoriu exista. Amestecati si cu curmalele si la ele adaugati coaja de portocala la plic sau rasa. 3.Apoi dati prin...
Zacusca cu dovlecei (varianta rapida)
1.Ungeti tava de cuptor cu ulei si adaugati dovleceii taiati bucati medii. Daca sunt dovlecei mai batrani aveti grija sa-i curatati de coaja si seminte, la mine nu a fost cazul. 2.Tot acolo adaugati ceapa taiata feliute si morcovii rondele.Ceapa sa nu fie fin taiata caci se va arde inainte ca...
Mancarica rapida cu mazare, morcovi si cumin
3 bucati morcov se taie rondele si se pun deoparte la indemana. Se toaca 1 ceapa rosie. Se pun 2-3 linguri de ulei la incins intr-o tigaie mare. Dupa ce acesta s-a incins se adauga 1 ceapa rosie tocata+1/2 lingurita cumin la foc mic. Se amesteca pana cand ceapa capata aspectul...
Pastrama din piept de pui
1.Carnea se va macera in 2 pasi - facem acum prima marinada: - intr-un bol se pun: 1.5 linguri zahar+2 linguri sare+1 capatana usturoi zdrobit+2 foi de dafin+1 lingurita ienibahar. Adaugati 2 (+1/2) pahare apa, amestecati bine pana se dizolva sarea si zaharul....
Supa-crema de rosii by Jamie Oliver
Puneti 1 ceapa+1 morcov+1 catel usturoi+1 mana busuioc proaspat la calit, la focul cel mai mic, intr-o cratita mare cu cateva linguri de ulei de masline. Acoperiti oala! Caliti timp de 20 de minute, amestecand din cand in cand. Eu am uitat sa pun capac si dupa 15 min deja se carameliza si am...
Copanele ca la KFC
Pulpele de pui se spala si se curata bine. Se taie in doua cand sunt intregi si se scoate pielea. Se cresteaza (mai ales partile superioare) ca sa patrunda marinada. Le presarati cu sare si piper si le amestecati cu mainile sa se distribuie bine mirodeniile (puteti folosi si alte ierburi...
Prajitura Dintii negrului
Se preincalzeste cuptorul la 180 grd (ca pentru chec) BLATUL: Se freaca 125 gr unt cu 250 gr zahar, apoi se adauga 4 galbenusuri de ou. Adaugam 3 lingurite cacao. Se toarna treptat 250 ml lapte si se incorporeaza, se adauga praful de copt. Se omogenizeaza. Se ingroasa cu faina pana...
Salata cu pui - "Musafirii fericiti"
Se fierbe pieptul de pui in apa cu putina sare. Puneti la scurs in site 200 g ananas si 180-200 g ciuperci din conserva. Faceti putina maioneza din 1-2 galbenusuri . Pieptul de pui racorit se taie bucati medii - il puneti intr-un bol mai mare in care se va amesteca salata. Sunca de pui se taie...
Banana cu lapte si migdale
Punem in blender banana felii, aromele, migdalele si jumatate din lapte. Mixam bine. Adaugam si restul de lapte si mai mixam pana devine spumos. Pentru decor, pudram interiorul unui pahar cu putina cacao (sau pudra de ciocolata) si turnam apoi laptele cu banane in el. Servim imediat cu...
Cubulete de carne cu piure de vinete
PREPARARE PIURE DE VINETE + SOS BECHAMEL Taiati vinetele in doua pe lungime. Crestati-le in romburi cu varful cutitului, adanc dar sa nu perforati coaja. Ungeti-le cu ulei deasupra. Se coc la cuptor, la 250C, timp de 20-30 minute cele mici sau 30-40 minute cele mai marisoare. Cu o...
Cartofi "in pijama"
Intr-un castronel amestecati 4 linguri malai+1/2 lingurita sare+1 priza chilli+1/2 lingurita usturoi pudra+1 lingurita cu varf boia dulce. Se omogenizeaza amestecul uscat. Preincalziti cuptorul! Cartofii se spala, se decojesc, si se taie felii pe lung, in 6. Se pun cartofii intr-o casoleta cu...
Garnitura din orez cu fidea prajita
1.Intr-o tigaie la foc moderat punem 1 lingura ulei si zdrobim 2-3 cuiburi de fidea la prajit pana devine cafenie. Amestecam neaparat continuu (si reducand focul) timp de cca 2 minute sau pana prinde uniform culoarea dorita. 2.Punem in steamer 1 cana orez spalat bine din mai multe ape si scurs...
Mancare de bame, orez galben si ayran
PREPARARE MANCARE BAME 1.Spalam bamele (daca sunt proaspete, crude), le taiem capacele la cele mari si le dam in doua, la cele mici doar coditele. Le clatim in apa cu otet ca sa se mai duca din mucilagiu. EDITEZ: la recomandarea specialistului Mihaela11, bamele daca sunt...
Linte cu migdale si seminte de floarea soarelui
1.Lintea (150 g) spalata bine se pune la inmuiat intr-un castron cu apa (apa sa acopere cu de 4 ori mai mult volumul lintei) pt. cateva ore (sau peste noapte). La fel am procedat si cu migdalele (o mana). 2.Lintea, 1 lingurita pasta de rosii si 1 ardei gras mic se pun in cavitatea vasului de...
Somon cu sos de iaurt si menta
PREPARARE SOMON 1.Se sareaza si se pipereaza dupa gust somonul. 2.Lasam in asteptare pana intocmim marinada. PREPARARE MARINADA 1.Se amesteca intr-un castron 2 linguri suc lamaie+2 linguri vin+2 linguri de ulei de masline. 2.Se adauga coaja rasa de la 1 lamaie. 3.Se zdrobesc...
Tort cu dulce de leche si cocos rumenit
PREPARARE DULCE DE LECHE: (preparati-l cu o zi inainte) 1. A ș eza ț i conserva de lapte condensat (cu continut de zahar) nedeschisă intr-o oala ș i scufundata aproape in intregime in apa pt 4 ore la foc foarte mic si completand mereu apa care se evapora. Completati...