Frigaruile imi plac la fel de mult ca pizza. Bineinteles ca daca le faceti la gratarul din curte, sunt mai gustoase, dar si in aceasta versiune sunt bune si satioase.
Am pornit de la reteta lui Sidy de frigarui mixte la care am modificat tipul de carne, niste cantitati la marinada ... nu mare lucru.
Cand le-am facut pentru prima oara (ca si acum alaturi de lipii facute in casa, sos de iaurt+usturoi+sare+putin patrunjel si salata) cum se zice, s-au batut turcii la gura lor si am primit cele mai multe felicitari de la ai mei.
De aceea le-am facut din nou, ca sa va bucurati si voi la fel de mult desi fiecare stiti despre ce este vorba.
Daca le frigem la gratarul din curte, punem betele la inmuiat, in apa rece, pentru 30 de minute. Le protejam astfel de caldura puternica emanata de carbuni sau lemne. In cazul in care le facem pe gratarul cu apa (cum am folosit eu), sarim peste acest pas.
Marinarea carnii se va face in seara zilei precedente sau cu minim 3 ore inainte.
1.Preparam marinada: usturoiul curatat il zdrobim cu latul lamei de cutit si daca mai e nevoie il mai taiem superficial.
2.Restul ingredientelor mentionate mai sus pentru marinada le amestecam cu usturoiul in castronul (nu prea mare) in care vom pune si carnea cuburi.
2.Taiem carnea (stoarsa bine de apa de la spalat) in cuburi cam de 2.5-3 cm pe care le vom pune in castronul cu marinada (de preferinta vas ceramic).
3.Taiem legumele cam de aceeasi marime cu carnea. Ciupercile nu le taiem, doar le indepartam piciorusele.
4.Formam frigaruile, alternand bucatile de pui cu cele de legume fara a le inghesui foarte tare.
5.Incingem bine gratarul la foc mediu (eu l-am folosit pe cel pe apa). Ungem cu unt sau ulei grilajul. Incap 3 frigarui puse in triunghi. Puneti capacul care se va sprijini pe bete dar e ok asa.
6.Se lasa la prajit pentru 10 minute la foc mediu. Nu trebuie sa fie flacara mare pentru ca se vor arde pe margini legumele inainte de a fi carnea facuta.
Dupa cca. 10 minute le intoarceti si le mai lasati maxim 5 minute.
Le mancam calde. Sunt foarte bune!
1
Cand faceti gratar in curte, inainte cu 5 minute de a le scoate de pe gratar, le stropiti cu putina apa calduta. Vor capata un aspect caramelizat.
2
Nu inseamna aproape nimic aceste frigarui daca nu le insotim de lipii rapide la tigaie facute in casa, un sos de iaurt+sare+usturoi si n-ar strica nici o salata.