Cristi Roman a prezentat ieri pe blogul sau o noua reteta care mi-a starnit interesul pentru felul in care era prezentata, ideea de preparare care e rapida si nu in ultimul rand ca sa aflu si eu pe ce dau, dom'le, irlandezii 7.95 euro!!! :D
In meniul restaurantului unde lucreaza se numeste: "Goat Cheese Salad". Bineinteles ca el a asezonat-o cu mult umor iar eu am asamblat-o cu ce am avut la indemana dar si a mea "e pe-acolo", ... asta voi decideti, doar vinegreta din fructe de padure am inlocuit-o cu sos de rodie (pentru salate) care e tot dulce-acrisor si n-am avut rucola.
Cristi prezinta sumar totul, eu m-am documentat in privinta vinegretei. Va prezint cantitatile pentru o portie pentru ca astazi am fost singura la masa dar a fost o portie satioasa.
Este un preparat demn de pus pe cea mai pretentioasa masa.Gustul este dulce acrisor. De fapt si vinegreta este mai mult dulce decat acrisoara dar irlandezilor asa se pare ca le place
PREPARARE BRANZA PANE
Felia de branza, care nu trebuie sa fie mai groasa de 1.5 cm ca sa se inmoaie (incercati si cu 1 cm poate se topeste mai mult la interior, nu stiu inca daca nu se deformeaza fiind mai subtire). Branza pe care am folosit-o este moderat de sarata.Fiind cam proaspata am pus-o la scurs pe prosop de hartie pliat in 4. Batem oul ca pentru omleta si ii adaugam laptele. Branza o dam prin faina, apoi prin ou batut cu lapte, apoi prin pesmet. Si repetam inca o data doar ca o dam numai prin ou+lapte si apoi prin pesmet. O scuturam usor, ca sa cada surplusul de pesmet si pentru ca invelisul sa fie uniform. O punem intr-o baie de ulei incins, la 180 de grade, si o rumenim pe o parte si alta supraveghind-o ca sa nu o ardem. Focul sa fie mic pentru ca se rumeneste foarte repede si n-apuca branza sa se inmoaie.
PREPRAREA DRESSING-ului pt. SALATA
Se freaca un pic mustarul cu uleiul, se adauga otetul , sucul de portocala si lamaie si restul de ingrediente.
PREPARARE SALATA
Salata o taiem fasiute fine, ceapa si ardeiul gras taiate julienne si rucola o punem intreaga. Le amestecam intr-un bol. Amestecam bine si cu dressingul preparat.
PREPARARE VINEGRETA
Eu am deja "de-a gata" sos pentru salate dulce-acrisor din rodie dar m-am documentat pentru voi cum s-ar putea prepara vinegreta. Asta ar fi o varianta: Topim 30 g unt. Se adauga vinul si fructele. Cand incep sa clocoteasca adaugam zaharul, se da la foc mic-mediu si le lasam sa clocoteasca pana ajunge la consistenta siropului de dulceata.
MONTAJUL
In cazul in care folosim sos de rodie, se incepe cu acesta desenand pe farfurie niste onduleuri. Lucram repede caci se latesc dungile astea (se vede diferenta fata de prima poza). Cu mana punem o gramada cat mai inalta si rotunda pe centrul farfuriei. Presaram apoi peste gramajoara de salata nuci caramelizate tocate fin (presupunand ca le avem ramase de pe la prajituri).
Daca in loc de sos de rodie folosim vinegreta din fructe, punem din loc in loc in cerc in jurul salatei vinegreta de fructe de padure. La final, peste salata se pune felia de branza pane.
Savurati cu placere!
1
Alegeti o branza cremoasa. De la caldura, chifteaua cand o rupeti branza se va intinde atze. Probabil conteaza si grosimea, n-am studiat mai mult inca.
2
Daca folositi sos de rodie, este si mai spectaculoasa daca imprastiati in farfurie cateva bobite dintr-un fruct de rodie, puteti sa le puneti si in salata.