Mie lintea verde nu prea imi place! Aveam in camara un rest de care voiam sa scap. Mi-era clar ca trebuie sa gasesc o reteta care sa contina in proportie egala sau mai mare alte ingrediente ca sa-i echilibreze gustul. M-am oprit la reteta Adniei de pateu din linte cu migdale si seminte de dovleac. M-am bucurat ca aveam, in mare, ingredientele din reteta ei si nu mai trebuia sa ies din casa. Am inlocuit ceea ce nu aveam (semintele de dovleac cu de floarea soarelui, mi-am spus ca in fond uleiul cel mai popular este din floarea soarelui) si gandul mi-era ca nu mancam azi de post asa ca va constitui garnitura la un gratar din carne suculenta de vitel. Am inlocuit rosia aia deshidratata din ulei pe care oricum n-o aveam, sau n-am inteles cum s-ar face ca nu explica, cu o lingurita de pasta de rosii. Va propun varianta mea, probabil ca e mai gustoasa din linte rosie. Ceea ce ramane, se poate consuma rece cum a recomandat Adnia, cu paine prajita si legume.
1.Lintea (150 g) spalata bine se pune la inmuiat intr-un castron cu apa (apa sa acopere cu de 4 ori mai mult volumul lintei) pt. cateva ore (sau peste noapte). La fel am procedat si cu migdalele (o mana).
2.Lintea, 1 lingurita pasta de rosii si 1 ardei gras mic se pun in cavitatea vasului de fiert orez al steamerului, impreuna cu 1+1/2 cana apa. Am fiert totul cca 20 minute.
3. Am transferat compozitia in vasul blenderului si am adaugat toate celelalte ingrediente.
4. Am mixat pana am obtinut o pasta cu o textura rustica, nu foarte-foarte fina.
5.Gustati si mai adaugati condimente daca o vreti mai iute.
6.Am mancat-o calduta, nu rece.
7.Ca pateu se lasa la racit 2 ore, se mananca cu o paine buna (facuta in casa) si legume. Este o varianta foarte buna si de post.
Savurati cu placere!
1
In prima poza sunt deja inmuiate, nu puneti doar atata apa.
2
Cine nu are steamer, prepara intr-o oala neaparat non-aderenta cu capac etans care nu se va intredeschide. Potriviti la moderat puterea de la arzator ca sa nu va dea in foc. In acest caz nu stiu cat timp trebuie sa fiarba. Cea rosie fierbe repede (20-30 minute) cea verde mai mult.
3
Eu am pus apa doar o cana ca la Adnia dar mi-a secat, aproape ca s-a prins si a fost prea uscata pt blenduire asa ca recomand macar 1+1/2 cana apa.
4
In blender s-a sfaramat doar pe jumatate, nu s-a putut mai mult desi am potrivit lichid in plus asa ca in final am terminat-o in mixerul cu cutite (de facut maioneza). Nu stiu al vostru cum este.
5
Lipiile le-am facut din doua guguloaie de aluat congelate, ramase de saptamana trecuta. N-as fi crezut dar s-au comportat perfect. Le-am scos din timp si cand m-am intors erau din nou crescute. Inainte de congelare le-am uns cu ulei de masline si le-am infoliat.
6
Sa nu faceti din cantitate mai mare de linte pt. ca ea se umfla mult si apoi iese prea multa.