Aceasta delicioasa supa este o reteta recomandata de Jamie Oliver, in cartea lui "Jamie's Dinner".
Jamie ne sfatuieste sa cautam rosiile cele mai coapte sau, daca deja avem niste rosii care mai trebuie sa se coaca, sa le lasam pe pervazul ferestrei 2-3 zile (nu in frigider) inainte de a le folosi.
El recomanda sa o gatim la foc mic.
Multumesc pt. sfaturi "rapsodia gusturilor".
Puneti 1 ceapa+1 morcov+1 catel usturoi+1 mana busuioc proaspat la calit, la focul cel mai mic, intr-o cratita mare cu cateva linguri de ulei de masline.
Acoperiti oala! Caliti timp de 20 de minute, amestecand din cand in cand.
Eu am uitat sa pun capac si dupa 15 min deja se carameliza si am intrerupt prajirea.
In timp ce legumele se calesc, decojiti rosiile si taiati-le grob.
Cea mai simpla metoda este scufundarea rosiilor pentru 1 minut in apa clocotita, apoi se decojesc foarte simplu.
Amestecul de legume si rosiile le mutati in oala de supa (nu e sanatos in cea teflonata), adaugati supa/apa si se fierbe acoperita la foc mic pentru inca 20 de minute.
In poza de preparare veti vedea la un moment dat niste "obiecte" in oala, aceea este supa inghetata pe care o aveam congelata.
Se paseaza supa cu un blender/ mixer de mana, dar cu atentie intrucat e fierbinte.
Eu am pasat cate jumatate din cantitate pt ca la viteza mare iese pe la capac cand e prea multa.
Dupa pasare, se mai pune pe foc cat sa dea in clocot, apoi se asezoneaza dupa gust cu sare si piper, la mine nu a fost cazul pt. ca am folosit supa sarata.
Amestecati smantana, galbenusurile si otetul intr-un castronel, eu am amestecat in prima zi doar 1/2, explic mai jos de ce.
Noi consumama supa asta in doua zile, prin urmare am oprit jumatate pentru a doua zi iar in cea pe care am consumat-o imediat am preparat pe jumatate sosul de smantana si l-am adaugat in toata supa ramasa.
Sub nici o forma supa nu se fierbe ulterior punerii galbenusului deoarece ouale se zdrentuiesc.
Chiar inainte de servire, se pune amestecul de smantana in supa.
O imbogateste si ii da o textura lucioasa si catifelata.
Se serveste imediat. Se poate decora cu frunze de busuioc (optional).
Savurati cu placere!
1
Acoperiti oala si dati focul cel mai mic cand caliti legumele, altfel se ard. Amestecati din cand in cand.
2
Sub nici o forma supa nu se fierbe ulterior punerii galbenusului deoarece ouale se zdrentuiesc.