Usturoiul se curata, cateii de usturoi se zdrobesc. Peste acestia se pune sare - dupa gustul fiecaruia - apoi il frecam cateii de usturoi zdrobiti cu ulei si sucul de lamaie pana obtinem o pasta omogena. La final putem adauga o rosie mica (decojita) si tocata foarte marunt. Rosia o putem inlocui...
Se curata carnea de pielite si de oasele mici,se spala,se taie cuburi mici,se pun la fiert cu 1 litru de apa rece.
Se fierbe la foc mic,pentru ca toxinele sa poata iesi din carne,pana cand da in clocot.Se arunca apa,se spala vasul,se umple oala cu 4 masuri de apa si se lasa sa fiarba cu vasul...
Carnea se spala, se zvanta si se taie bucati. Morcovul si cartofii se spala si se pun la fiert in apa cu sare. Ceapa se curata, se spala, se taie marunt si se inabusa in ulei cu putina apa. Carnea, legumele, ceapa se trec prin masina de tocat. In compozitia rezultata se adauga 2 oua batute spuma,...
Se aleg gogonelele cele mai sanatoase dar nu prea verzi, ci din alea mai rosii, proaspat recoltate, neatinse de bruma, nepatate, nelovite, fara crapaturi. Se spala bine gogonele.
Intr-un borcan de sticla sau un recipient de plastic, punem telina curatata si feliata, morcov rondele si cativa...
Se bat ouale cu sarea, se adauga faina si se framanta bine cu lingura ca sa nu ramana cocoloase. Se toarna apoi cate putin lapte rece, potrivind compozitia in asa fel incat sa iasa subtire. Adaugam lamaie rasa, esenta rom si visine in sirop pentru prajituri. In caz ca este prea ingrosata, se...
Copanele se curata,se spala,si se cresteaza foarte bine,Preparam un amestec cu care vom freca fiecare bucata de pui.Amestecul se prepara din: condimente granulate,sare,piper,cimbru si rozmarin.
In crestaturile facute la copanele,punem niste bucati de usturoi,apoi frecam fiecare...
Carnea se spala, se zvanta, se taie bucati si se da prin masina de tocat. Ceapa se curata, se toaca marunt si se caleste in ulei ori se inabusa in putina apa. Se adauga orezul ales si spalat, slaninuta taiata foarte fin, costita afumata la fel taiata fin si adaugata peste ceapa. Lasam sa se...
Se alege fasolea bob cu bob, se spala in 2-3 ape si se lasa la inmuiat 6-8 ore (peste noapte). Se arunca apa in care a stat, se acopera cu apa fierbinte, se pune 1 lingurita cu zaha (sau 1 lingurita bicarbonat) si se da in clocot. Se arunca si apa aceasta.
Se umple vasul cu 3 masuri de apa...
Vinetele se coc in jar sau pe o tabla,le intoarcem pe toate partile pt a se coace bine ,sa nu ramana crude.
Se curata de coaja cat sunt inca calde.
Lasam vinete curatate,la scurs intr-o sita.
Dupa ce s-au scurs le tocam pe un fund de lemn,cu un satar de lemn,dupa care se pun intr-un...
Hribii se curata bine, se spala in cateva ape si se pun la fiert.
Dupa ce au fiert se dau prin masina de tocat carne sau se toaca foarte marunt. Cartofii se pun la fiert, cu tot cu coaja, impreuna cu morcovul, in apa cu sare. Dupa ce au fiert se lasa sa se raceasca, se curata de coaja si se...
Sfecla rosie se spala bine de pamant apoi se pune la fiert,timp de 2 ore.
Dupa ce s-a racit,se curata de coaja si se da pe razatoarea mare.
Varza se curata de frunzele rele,se spala si se taie fideluta sau se da pe lama lata de la razatoare.
Se presara sare si se framanta putin cu...
Ardeii si ceapa se toaca marunt si se pun intr-o cratita cu putin ulei la calit,timp de 8-10 minute.
Dupa cele 10 minute adaugam mazarea,mai adaugam o cana de apa,potrivim de sare,piper si lasam sa fiarba cam 20 minute la foc potrivit .
Spre final adaugam rosia tocata marunt sau 2...
Porumbul cel mai bun pentru al pune pe gratar sau in jar este cel in lapte.Inlaturam panusele,si se pune in jar sau la gratar ,folosind,lemn si carbuni.Se intorc pe toate partile pentru a se face frumos si bine,pentru a fi usor cand ii intoarcem pe toate partile,putem folosi,un cleste sau bete de...
Alegem ardei mari si grasi in carne, fara adancituri, pentru ca sa se coaca bine pe toate partile. Se coc pe o tabla pe toate partile, sa avem grija sa nu se arda. Pe masura ce se coc, se pun intr-o oala cu capac, presarand peste ei sare grunjoasa. Lasam sa stea inabusiti in oala cam 45 minute,...
Puiul se curata bine,se pune la bait.Baitul se prepara din bere,usturoi pisat,cimbru,sare,piper,condimente granulate,rozmarin.
Lasam puiul intreg in bait 20 ore la rece.Dupa ce a stat 20 ore la rece in bait,scoatem puiul ,se portioneaza,se cresteaza bine,in crestaturi punem bucati de...
Branza de vaci se amesteca cu sare dupa gust, 3 oua si mararul verde tocat marunt. La final punem si lingura de smantana. Se amesteca bine si se lasa la rece pentru 30 minute.
Pentru a pune placinta la cuptor avem nevoie de tava de la cuptor. Ungem tava cu ulei si punem hartie de...
Preparare Reteta de bors de cartofi cu afumatura cu rosii si taitei
Costita se portioneaza in bucati potrivite, se pune la fiert in apa cu sare ,dupa ce a dat in clocot aruncam apa si inlocuim cu alta apa, de preferat sa fie calda, lasam sa fiarba 40 minute.
Intre timp curatam, spalam...
Se curata cartofii,se taie in lung in patru,apoi fiecare sfert in bucati mici,mai mici decat pentru borsul de cartofi,pentru ca sa se faca bine.
Se spala si se pun intr-o cratita sau ceaun cu ulei,cateva linguri de apa si putina sare,si cimbru.Se acopera si se lasa sa fiarba inabusit,mai...
Pulpele se pui,se curata,se dezoseaza,apoi se portioneaza in 4 bucati depinde cat de mare este pulpa.Le punem la bait,preparam baitul din vin,cimbru,usturoi pisat,sare,piper,condimente granulate,apoi le lasam la frigider cam 5-6 ore.Dupa cele 5-6 ore le scoatem din bait,si le pregatim pentru...
Fasolea se alege de impuritati,se spala si se pune la inmuiat intr-un litru apa rece.Dupa 4 ore ,se schimba apa si se lasa din nou cateva ore,dupa care se pune la fiert,in alta apa rece.Dupa 20 minute ,se scurge,se adauga apa calda si se lasa sa fiarba cu foi dafin,piper si cimbru.Catre...
Castravetii cei mai buni sunt cei cu coaja subtire, cu broboane multe de culoare verde inchisa, camasa semintelor cat mai mica si miezul carnos. Se aleg castraveti proaspeti ( cei vestezi se inmoaie la murat). Se spala in 2 -3 ape (sunt buni castravetii cei mici), pe care ii crestam sau se...
Se curata gaina si se spala,se pune la fiert cu apa rece.Se spumuieste,cand e pe jumatate fiarta se adauga radacinoasele,ardeiul si morcovul,taiate cubulete sau date pe razatoarea mare si ceapa.Se adauga si putina sare,piper,cimbru.In timp ce fierbe ciorba se pregatesc taiteii.Cand gaina si...
Se pune faina (proaspat cernuta)pe planseta,se face o adancitura in mijloc,in care se pun ouale,sare si putina apa calda.Se framanta un aluat mai tare,se acopera cu un castronel si se lasa sa stea o ora,dupa care se desparte in patru sau in cinci si se intind foi foarte subtiri,care le lasam sa...
Fasolea ,se curata,se spala,si se pune la fiert in apa cu sare,cca 30 minute.Intre timp costita de porc se portioneaza si se pune sa fiarba,nu o fierbem de tot,o sa mai lasam sa fiarba cu fasolea.Intr-o cratita punem cepele ,ardeiul si rosiile tocate marunt, la calit cu putin ulei,dupa...
Se aleg dovlecei de marime potrivita,se curata de coaja,se taie felii rotunde,nu prea subtiri,se sareaza se pune,piper,cimbru si dupa 20 minute se sterg bine cu un prosop.Se bat ouale bine,punem sare,piper,100 ml bere si faina cate putin ,pana obtinem o compozitie mai legata decat la...
Aripile se curata,se spala,si se cresteaza foarte bine,ca sa se faca bine pe gratar.Se pun la bait timp de 8-10 ore la frigider.
Prepararea baitul:
Intr-un vas, punem sare,piper,cimbru,condimente granulate,rozmarin,usturoi pisat si 20 ml suc rosii,1 litru de vin alb si amestecam...
Puiul il taiati bucati si se aseaza intr-un vas jena(care rezista la foc)sau in vas de ceramica,in care a fost inabusita ceapa taiata marunt cu 3 linguri de apa si un praf de sare, pana a devenit sticloasa.Totodata se adauga si untul, dupa ce s-au pus 3-4 linguri de apa ,apoi se lasa sa...
Cartofi se curata, se spala, se taie rondele si se vor pune in ceaun. Punem in ceaun putin ulei ,ungem pereti ceaunului, pentru ca sa nu se prinda cartofii. Punem un strat de cartofi, adaugam cimbru, piper, sare, boia, rozmarin apoi mai punem un strat de cartofi si lasam la foc mic cca 15 minute....
Carne de porc se portioneaza in bucati potrivite,se pune la fiert in apa cu sare pana da in clocot,cand a dat in clocot,se arunca apa si inlocuim cu alta apa.Tocam ceapa si ardei fin ,se pune in ceaun peste carne si lasam sa fiarba cu capac cca 30 minute.
Dupa cele 30 minute potrivim de...
Varza se curata de cotoare,se spala,se taie in fasii subtiri sub forma de fideluta,adaugam sare grunjosa,cimbru,apoi se freaca si se lasa 20 minute ca sa se inmoaie.Peste varza mai punem si un ardel gras taiat fasii .Asezam varza intr-un vas mai mare,punem apa clocotita ,dam la cuptor 50...
Mujdei de usturoi
Usturoiul se curata, cateii de usturoi se zdrobesc. Peste acestia se pune sare - dupa gustul fiecaruia - apoi il frecam cateii de usturoi zdrobiti cu ulei si sucul de lamaie pana obtinem o pasta omogena. La final putem adauga o rosie mica (decojita) si tocata foarte marunt. Rosia o putem inlocui...
Ciorba din carne de vacuta a la grec
Se curata carnea de pielite si de oasele mici,se spala,se taie cuburi mici,se pun la fiert cu 1 litru de apa rece. Se fierbe la foc mic,pentru ca toxinele sa poata iesi din carne,pana cand da in clocot.Se arunca apa,se spala vasul,se umple oala cu 4 masuri de apa si se lasa sa fiarba cu vasul...
Parjoale (2)
Carnea se spala, se zvanta si se taie bucati. Morcovul si cartofii se spala si se pun la fiert in apa cu sare. Ceapa se curata, se spala, se taie marunt si se inabusa in ulei cu putina apa. Carnea, legumele, ceapa se trec prin masina de tocat. In compozitia rezultata se adauga 2 oua batute spuma,...
Gogonele murate
Se aleg gogonelele cele mai sanatoase dar nu prea verzi, ci din alea mai rosii, proaspat recoltate, neatinse de bruma, nepatate, nelovite, fara crapaturi. Se spala bine gogonele. Intr-un borcan de sticla sau un recipient de plastic, punem telina curatata si feliata, morcov rondele si cativa...
Clatite cu gem de caise
Se bat ouale cu sarea, se adauga faina si se framanta bine cu lingura ca sa nu ramana cocoloase. Se toarna apoi cate putin lapte rece, potrivind compozitia in asa fel incat sa iasa subtire. Adaugam lamaie rasa, esenta rom si visine in sirop pentru prajituri. In caz ca este prea ingrosata, se...
Copanele de pui cu vin la cuptor
Copanele se curata,se spala,si se cresteaza foarte bine,Preparam un amestec cu care vom freca fiecare bucata de pui.Amestecul se prepara din: condimente granulate,sare,piper,cimbru si rozmarin. In crestaturile facute la copanele,punem niste bucati de usturoi,apoi frecam fiecare...
Sarmale in foi de varza dulce
Carnea se spala, se zvanta, se taie bucati si se da prin masina de tocat. Ceapa se curata, se toaca marunt si se caleste in ulei ori se inabusa in putina apa. Se adauga orezul ales si spalat, slaninuta taiata foarte fin, costita afumata la fel taiata fin si adaugata peste ceapa. Lasam sa se...
Iahnie de fasole ( 2 )
Se alege fasolea bob cu bob, se spala in 2-3 ape si se lasa la inmuiat 6-8 ore (peste noapte). Se arunca apa in care a stat, se acopera cu apa fierbinte, se pune 1 lingurita cu zaha (sau 1 lingurita bicarbonat) si se da in clocot. Se arunca si apa aceasta. Se umple vasul cu 3 masuri de apa...
Salata de vinete cu ceapa si usturoi
Vinetele se coc in jar sau pe o tabla,le intoarcem pe toate partile pt a se coace bine ,sa nu ramana crude. Se curata de coaja cat sunt inca calde. Lasam vinete curatate,la scurs intr-o sita. Dupa ce s-au scurs le tocam pe un fund de lemn,cu un satar de lemn,dupa care se pun intr-un...
Parjoale cu hribi si legume
Hribii se curata bine, se spala in cateva ape si se pun la fiert. Dupa ce au fiert se dau prin masina de tocat carne sau se toaca foarte marunt. Cartofii se pun la fiert, cu tot cu coaja, impreuna cu morcovul, in apa cu sare. Dupa ce au fiert se lasa sa se raceasca, se curata de coaja si se...
Salata de sfecla rosie cu varza
Sfecla rosie se spala bine de pamant apoi se pune la fiert,timp de 2 ore. Dupa ce s-a racit,se curata de coaja si se da pe razatoarea mare. Varza se curata de frunzele rele,se spala si se taie fideluta sau se da pe lama lata de la razatoare. Se presara sare si se framanta putin cu...
Mazare cu ficatei de pui la tigaie
Ardeii si ceapa se toaca marunt si se pun intr-o cratita cu putin ulei la calit,timp de 8-10 minute. Dupa cele 10 minute adaugam mazarea,mai adaugam o cana de apa,potrivim de sare,piper si lasam sa fiarba cam 20 minute la foc potrivit . Spre final adaugam rosia tocata marunt sau 2...
Porumb copt la gratar
Porumbul cel mai bun pentru al pune pe gratar sau in jar este cel in lapte.Inlaturam panusele,si se pune in jar sau la gratar ,folosind,lemn si carbuni.Se intorc pe toate partile pentru a se face frumos si bine,pentru a fi usor cand ii intoarcem pe toate partile,putem folosi,un cleste sau bete de...
Ardei copti cu mujdei de usturoi
Alegem ardei mari si grasi in carne, fara adancituri, pentru ca sa se coaca bine pe toate partile. Se coc pe o tabla pe toate partile, sa avem grija sa nu se arda. Pe masura ce se coc, se pun intr-o oala cu capac, presarand peste ei sare grunjoasa. Lasam sa stea inabusiti in oala cam 45 minute,...
Pui cu vin la cuptor si cartofi rumeniti
Puiul se curata bine,se pune la bait.Baitul se prepara din bere,usturoi pisat,cimbru,sare,piper,condimente granulate,rozmarin. Lasam puiul intreg in bait 20 ore la rece.Dupa ce a stat 20 ore la rece in bait,scoatem puiul ,se portioneaza,se cresteaza bine,in crestaturi punem bucati de...
Placinta cu branza si marar
Branza de vaci se amesteca cu sare dupa gust, 3 oua si mararul verde tocat marunt. La final punem si lingura de smantana. Se amesteca bine si se lasa la rece pentru 30 minute. Pentru a pune placinta la cuptor avem nevoie de tava de la cuptor. Ungem tava cu ulei si punem hartie de...
Reteta de bors de cartofi cu afumatura cu rosii si taitei
Preparare Reteta de bors de cartofi cu afumatura cu rosii si taitei Costita se portioneaza in bucati potrivite, se pune la fiert in apa cu sare ,dupa ce a dat in clocot aruncam apa si inlocuim cu alta apa, de preferat sa fie calda, lasam sa fiarba 40 minute. Intre timp curatam, spalam...
Cartofi inabusiti
Se curata cartofii,se taie in lung in patru,apoi fiecare sfert in bucati mici,mai mici decat pentru borsul de cartofi,pentru ca sa se faca bine. Se spala si se pun intr-o cratita sau ceaun cu ulei,cateva linguri de apa si putina sare,si cimbru.Se acopera si se lasa sa fiarba inabusit,mai...
Bucati de pulpa pui cu susan
Pulpele se pui,se curata,se dezoseaza,apoi se portioneaza in 4 bucati depinde cat de mare este pulpa.Le punem la bait,preparam baitul din vin,cimbru,usturoi pisat,sare,piper,condimente granulate,apoi le lasam la frigider cam 5-6 ore.Dupa cele 5-6 ore le scoatem din bait,si le pregatim pentru...
Salata de fasole rosie (uscata)
Fasolea se alege de impuritati,se spala si se pune la inmuiat intr-un litru apa rece.Dupa 4 ore ,se schimba apa si se lasa din nou cateva ore,dupa care se pune la fiert,in alta apa rece.Dupa 20 minute ,se scurge,se adauga apa calda si se lasa sa fiarba cu foi dafin,piper si cimbru.Catre...
Castraveti murati rapid
Castravetii cei mai buni sunt cei cu coaja subtire, cu broboane multe de culoare verde inchisa, camasa semintelor cat mai mica si miezul carnos. Se aleg castraveti proaspeti ( cei vestezi se inmoaie la murat). Se spala in 2 -3 ape (sunt buni castravetii cei mici), pe care ii crestam sau se...
Ciorba (zeama de gaina )
Se curata gaina si se spala,se pune la fiert cu apa rece.Se spumuieste,cand e pe jumatate fiarta se adauga radacinoasele,ardeiul si morcovul,taiate cubulete sau date pe razatoarea mare si ceapa.Se adauga si putina sare,piper,cimbru.In timp ce fierbe ciorba se pregatesc taiteii.Cand gaina si...
Taitei cu oua
Se pune faina (proaspat cernuta)pe planseta,se face o adancitura in mijloc,in care se pun ouale,sare si putina apa calda.Se framanta un aluat mai tare,se acopera cu un castronel si se lasa sa stea o ora,dupa care se desparte in patru sau in cinci si se intind foi foarte subtiri,care le lasam sa...
Fasole pastai cu costita afumata
Fasolea ,se curata,se spala,si se pune la fiert in apa cu sare,cca 30 minute.Intre timp costita de porc se portioneaza si se pune sa fiarba,nu o fierbem de tot,o sa mai lasam sa fiarba cu fasolea.Intr-o cratita punem cepele ,ardeiul si rosiile tocate marunt, la calit cu putin ulei,dupa...
Dovlecei cu mujdei
Se aleg dovlecei de marime potrivita,se curata de coaja,se taie felii rotunde,nu prea subtiri,se sareaza se pune,piper,cimbru si dupa 20 minute se sterg bine cu un prosop.Se bat ouale bine,punem sare,piper,100 ml bere si faina cate putin ,pana obtinem o compozitie mai legata decat la...
Aripi de pui la gratar
Aripile se curata,se spala,si se cresteaza foarte bine,ca sa se faca bine pe gratar.Se pun la bait timp de 8-10 ore la frigider. Prepararea baitul: Intr-un vas, punem sare,piper,cimbru,condimente granulate,rozmarin,usturoi pisat si 20 ml suc rosii,1 litru de vin alb si amestecam...
Pui cu smantana
Puiul il taiati bucati si se aseaza intr-un vas jena(care rezista la foc)sau in vas de ceramica,in care a fost inabusita ceapa taiata marunt cu 3 linguri de apa si un praf de sare, pana a devenit sticloasa.Totodata se adauga si untul, dupa ce s-au pus 3-4 linguri de apa ,apoi se lasa sa...
Cartofi la ceaun
Cartofi se curata, se spala, se taie rondele si se vor pune in ceaun. Punem in ceaun putin ulei ,ungem pereti ceaunului, pentru ca sa nu se prinda cartofii. Punem un strat de cartofi, adaugam cimbru, piper, sare, boia, rozmarin apoi mai punem un strat de cartofi si lasam la foc mic cca 15 minute....
Ceafa de porc la ceaun
Carne de porc se portioneaza in bucati potrivite,se pune la fiert in apa cu sare pana da in clocot,cand a dat in clocot,se arunca apa si inlocuim cu alta apa.Tocam ceapa si ardei fin ,se pune in ceaun peste carne si lasam sa fiarba cu capac cca 30 minute. Dupa cele 30 minute potrivim de...
Varza cu carnati afumati la cuptor
Varza se curata de cotoare,se spala,se taie in fasii subtiri sub forma de fideluta,adaugam sare grunjosa,cimbru,apoi se freaca si se lasa 20 minute ca sa se inmoaie.Peste varza mai punem si un ardel gras taiat fasii .Asezam varza intr-un vas mai mare,punem apa clocotita ,dam la cuptor 50...