Castravetii cei mai buni sunt cei cu coaja subtire, cu broboane multe de culoare verde inchisa, camasa semintelor cat mai mica si miezul carnos. Se aleg castraveti proaspeti ( cei vestezi se inmoaie la murat). Se spala in 2 -3 ape (sunt buni castravetii cei mici), pe care ii crestam sau se strapung la ambele capete pentru a patrunde bine saramura. Se aseaza intr-un borcan de sticla sau intr-un bidon de plastic. Morcovul, telina, curatate si taiate rondele, iar ardeiul iute crestat. Pe fundul borcanului sau al bidonului de plactic se pune marar uscat, cimbru, ardei iute, rondele de morcov si telina, apoi asezam castravetii unul langa altul, dar sa fie cat mai inghesuiti, pana la jumatatea borcanului sau a bidonului, apoi repetam procedeul mentionat mai sus, iar castraveti pana se umple borcanul iar deasupra la fel cum am pus pe fundul borcanului.
Secretul este sa se adauge la final o felie de paine. Deasupra lor se toarna apa sarata calda (1 lingura sare la 1 l de apa) Se lasa la cald ,sa fie cam 20 grade Celsius.
Pofta buna!