Moi franzela și o storci. Cartofii curățați îi dai pe răzătoarea cu găuri mici și îi storci bine.Dai usturoiul prin presă. Amesteci toate ingredientele și frămânți bine, asezonând după gust.
Le prăjești în ulei și le pui pe hârtie...
Se fierb cartofii în apă cu sare cam 20 de minute, nu trebuie să fie chiar fierți de tot. Se lasă la răcit. Se curăță.
Ceapa se taie mărunt și se călește în ulei, apoi se adaugă carnea și se prăjește bine. La sfârșit se pune bulionul și se asezonează după...
Aluat:
Amestecați făina cu praful de copt, bicarbonatul și cu untul scos din timp din frigider sa fie moale. Lucrați cu vârful degetelor. Separat,ouăle si zahărul se amestecă bine să se dizolve zahărul.
Adaugati coaja de lamâie și esența de vanilie.Când...
Se așază pișcoturile într-o tavă ca de friptură.
Se pune gelatina la înmuiat cu sucul din compot.
Se stoarce lamâia.
Caisele se așază peste pișcoturi.
Brânza se amestecă cu esența de vanilie, zahărul, coaja de lămâie și cu sucul de...
Amestecăm ingredientele uscate și, separat, pe cele umede. Le punem împreună și omogenizăm, apoi adaugăm, ardeii iuți tăiați mic, dovleacul tăiat cubulețe și mărul cubulețe. Amestecăm și turnăm în tava cu hârtie de copt. Nivelăm. Iese un aluat moale ca de chec....
1 Incalziti cuptorul la 180C/160C ventilator / gaz 4.
2. Puneți făina, praful de copt si zaharul intr-un vas. Puneți ulei, ou, lapte și vanilie intr-un bol separat și amestecati pentru a omogeniza. Turnați ingredientele lichide în ingredientele uscate și se amestecă până...
Se face aluatul de cozonac, amestecând drojdia uscată cu făina (lăsati așa vreo 15 minute). Frecați ouăle cu zahăr și sare, adăugați laptele cald și mirodeniile, apoi turnați peste făină și frământați. Untul topit, călduț, se adaugă mai spre sfârșit și se...
Se amestecă faina cu sarea și cu zahărul. Drojdia se diluează cu laptele călduț, apoi cu ouăle. Se toarna în făină lichidul si se amestecă bine(eventual cu robotul de aluat).
Se adaugă untul, se amestecă.
Se pune la cald până își dublează volumul.
Se pune...
Tiramisu reţetă originală
Se prepară o cafea tare și se lasă la răcit, apoi se strecoară.
Se separă albusurile de gălbenușuri. Se pun zaharul și gălbenușurile împreună și se bat bine, adăugând apoi Amaretto și mascarpone. Se omogenizează bine.
Albușurile...
Făina se amestecă cu drojdia uscată. Restul ingredientelor se adaugă în vas si se amestecă bine, incăt sa fie omogenizate. Daca e nevoie, se mai pune puţină apă(depinde de făină).Acoperim vasul cu un şervet curat si lasăm la dospit la loc caldut ,circa o oră....
Reteta de preparare a papanasilor prajiti din branza de vaci, ca in copilarie:
Se zdrobeşte brânza cu furculiţa, se amestecă toate. Se ia câte o linguriţă, se pune pe o planşetă sau foaie de plastic presărată cu făină.Se dă formă rotundă, apoi se turteşte ca la...
Se taie feliuţe prazul si ceapa si se călesc. Bucăţile de carne se taie beţişoare cam în stil "păstaie de fasole". Se adaugă în momentul când ceapa si prazul sunt călite. Se pun roşiile din conservă, laptele de cocos, condimentele dorite şi se dau la foc...
Spălaţi bine conopida şi o lăsaţi în apă rece să iasă eventualelel impurităţi. După ce aţi rupt-o bucheţele o puneti la fiert în apa clocotită cu sare şi adăugaţi 1 cană de lapte. Cât timp fierbe, 10 minute, porniţi cuptorul la 180 grade C. Pregătiţi şi...
Se cerne făina si se amestecă în ea drojdia uscată.
Se căleşte, cam de jumătate, ceapa tăiată felii subţiri în puţin ulei de care doriţi. Eu am pus ulei de măsline în care am ardei iute şi roşii uscate că e mai aromat. Se adaugă ciupercile felii şi...
Ciupercile se taie felii şi se trag la tigaie cu unt sau ulei până scade apa lăsată de ciuperci. Eu am avut ciuciuleti gata căliti la tigaie. Cine doreşte poate pune puţin usturoi, iar la sfârşit pătrunjel verde tocat.
Se pune în forme individuale.
Pe fundul...
Se amestecă făina cu drojdia şi se lasă 15 minute. Se dizolvă sarea în apă, se adaugă în făină împreună cu uleiul şi oregano. Se frământă bine. La sfârşit se pun măslinele feliuţe şi se amestecă uşor. Se lasă la dospit 40 de minute, acoperit...
Se preîncălzeste cuptorul la 180 de grade.
Se amestecă untul lăsat la temperatura camerei cu zahărul, apoi cu ouăle. Se poate folosi mixerul. se adaugă faina amestecată cu praful de copt şi jumătate din dulceaţă. Se pun şi fulgii şi restul de dulceaţă. eu am pus 3 feluri...
10 gălbenuşuri se amestecă bine (până se fac spumă) cu 10 linguri de zahăr. Se adaugă o jumătate de pachet de unt la temperatura camerei şi se amestecă. Se pune zahărul vanilat, praful de copt şi se încorporează; apoi treptat uleiul.
Se bat spumă 5 albuşuri cu 5...
Am bătut ouăle cu zahăr si iaurt, am pus puţină sare. Am adăugat untura, apoi celelalte ingrediente. A ieşit un aluat vârtos.
Separat, am tăiat felii fructele si rubarba curăţată de coajă. Le-am amestecat cu aluatul si am turnat în tavă cu hârtie de copt.
Am...
Se taie ceapa mărunt si se căleşte de jumătate, apoi se adaugă ficatul feliuţe. Când îşî schimbă culoarea, se opreste focul. Eu am avut ciuperci opărite şi congelate, ciobăneşti, dar puteţi folosi de oricare. Se taie şi ele feliuţe şi se amestecă în...
Se rup codiţele măcrişului, se curăţă cartofii şi ceapa.
Se taie ceapa şi se căleşte 1 minut în unt, apoi se adaugă măcrişul şi se căleşte până se schimbă culoarea. Se pun cartofii tăiaţi felii subţiri şi se călesc puţin. Se sărează, se piperează. se...
Preîncălziţi cuptorul la 180°c.
În castron bateţi bine ouăle, iaurtul, zahărul, vanilia, sarea, apoi treptat, uleiul.
Cerneţi făina cu praful de copt si adaugati în castron, amestecând din nou.
Vărsaţi aluatul într-o tavă rotundă...
Într-un castron se cerne făina şi laptele praf şi se omogenizează.
Într-o cratiţă de 3 l se pune zahărul, apa şi zeama de lămâie şi se fierb până dispare spuma şi se leagă ca la glazură. Se pune untul bucăţele şi se stinge focul. Se amestecă...
Se amestecă făina cu drojdia şi se lasă 15 minute. Apa se încălzeşte şi se dizolvă sarea în ea(cam o linguriţă). Se pun uleiul şi apa în făină şi se frământă 10 minute să se activeze glutenul.
Se lasă la dospit să-şi dubleze volumul. Se fac 2 suluri...
Se amestecă toate ingredientele şi se frământă un aluat din care se fac 3-4 foi care se coc pe dosul tăvii. Aceste foi se pot umple cu orice cremă (dulceaţă, de post). Se lasă ceva timp să se înmoaie apoi se taie.
Merg bine cu o cremă de griş în care se pune...
Se face frişcă din smântână. Se pune gelatina la înmuiat conform instrucţiunilor.
Pe aburi, se bat ouăle întregi cu zahărul şi cacaua. Se adaugă şi gelatina şi se mai ţine pe aburi până se topeşte. Se lasă la răcit. Când e aproape...
Pentru un a luat de pizza reusit procedam asa:
Se amestecă drojdia cu zahăr, cu puţin lapte călduţ şi făină cât să iasă ca o smântână groasă. Când se umflă se pune în făină, se adaugă restul de ingrediente şi se frământă. Dacă e prea...
Se taie ceapa cubuleţe şi se presară cu puţina sare, se amestecă. Se pune peştele zdrobit cu ulei cu tot. Şprotul se taie feliuţe şi se amestecă toate. La urma se pune treptat brânza de vaci şi sucul de lămâie.Încercaţi să vedeţi cu câtă brânză...
Se curăţă şi se rad merele. Se aprinde cuptorul.
Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Peste gălbenuş se pune 1 lingură de zahăr şi se amestecă. Se adaugă treptat uleiul, apoi cacaua. Se pune restul ingredientelor, în afară de albuşuri. Acestea se bat bine cu...
Intr-un castron pune făina şi ouăle.Pune unt moale sau ulei care nu le lasă să se prindă. Adaugă treptat laptele , amestecând cu telul. Pune şi zahărul vanilat şi sarea. Lasă să se odihnească 1 oră.
Încălzeşte tigaia, unge-o cu unt/ulei . Varsă 1/2...
Chiftele, pur și simplu
Moi franzela și o storci. Cartofii curățați îi dai pe răzătoarea cu găuri mici și îi storci bine.Dai usturoiul prin presă. Amesteci toate ingredientele și frămânți bine, asezonând după gust. Le prăjești în ulei și le pui pe hârtie...
Musaca
Se fierb cartofii în apă cu sare cam 20 de minute, nu trebuie să fie chiar fierți de tot. Se lasă la răcit. Se curăță. Ceapa se taie mărunt și se călește în ulei, apoi se adaugă carnea și se prăjește bine. La sfârșit se pune bulionul și se asezonează după...
Prăjitură cu mere…în coteț
Aluat: Amestecați făina cu praful de copt, bicarbonatul și cu untul scos din timp din frigider sa fie moale. Lucrați cu vârful degetelor. Separat,ouăle si zahărul se amestecă bine să se dizolve zahărul. Adaugati coaja de lamâie și esența de vanilie.Când...
Bavareza mea ciudata, asta-seara inventata
Se așază pișcoturile într-o tavă ca de friptură. Se pune gelatina la înmuiat cu sucul din compot. Se stoarce lamâia. Caisele se așază peste pișcoturi. Brânza se amestecă cu esența de vanilie, zahărul, coaja de lămâie și cu sucul de...
Pâine(plăcintă) cu dovleac și mălai
Amestecăm ingredientele uscate și, separat, pe cele umede. Le punem împreună și omogenizăm, apoi adaugăm, ardeii iuți tăiați mic, dovleacul tăiat cubulețe și mărul cubulețe. Amestecăm și turnăm în tava cu hârtie de copt. Nivelăm. Iese un aluat moale ca de chec....
Muffins: un aluat, 2 variante
1 Incalziti cuptorul la 180C/160C ventilator / gaz 4. 2. Puneți făina, praful de copt si zaharul intr-un vas. Puneți ulei, ou, lapte și vanilie intr-un bol separat și amestecati pentru a omogeniza. Turnați ingredientele lichide în ingredientele uscate și se amestecă până...
Hencleș, adică niște cozonac săsesc
Se face aluatul de cozonac, amestecând drojdia uscată cu făina (lăsati așa vreo 15 minute). Frecați ouăle cu zahăr și sare, adăugați laptele cald și mirodeniile, apoi turnați peste făină și frământați. Untul topit, călduț, se adaugă mai spre sfârșit și se...
Cozonac franțuzesc(brioșă)
Se amestecă faina cu sarea și cu zahărul. Drojdia se diluează cu laptele călduț, apoi cu ouăle. Se toarna în făină lichidul si se amestecă bine(eventual cu robotul de aluat). Se adaugă untul, se amestecă. Se pune la cald până își dublează volumul. Se pune...
Tiramisu reteta cu fructe de pădure
Tiramisu reţetă originală Se prepară o cafea tare și se lasă la răcit, apoi se strecoară. Se separă albusurile de gălbenușuri. Se pun zaharul și gălbenușurile împreună și se bat bine, adăugând apoi Amaretto și mascarpone. Se omogenizează bine. Albușurile...
Pâine gustoasă si lichii cu brânză
Făina se amestecă cu drojdia uscată. Restul ingredientelor se adaugă în vas si se amestecă bine, incăt sa fie omogenizate. Daca e nevoie, se mai pune puţină apă(depinde de făină).Acoperim vasul cu un şervet curat si lasăm la dospit la loc caldut ,circa o oră....
Reteta de preparare a papanasilor prajiti din branza de vaci, ca in copilarie
Reteta de preparare a papanasilor prajiti din branza de vaci, ca in copilarie: Se zdrobeşte brânza cu furculiţa, se amestecă toate. Se ia câte o linguriţă, se pune pe o planşetă sau foaie de plastic presărată cu făină.Se dă formă rotundă, apoi se turteşte ca la...
Mâncare din resturi de friptură
Se taie feliuţe prazul si ceapa si se călesc. Bucăţile de carne se taie beţişoare cam în stil "păstaie de fasole". Se adaugă în momentul când ceapa si prazul sunt călite. Se pun roşiile din conservă, laptele de cocos, condimentele dorite şi se dau la foc...
Conopidă la cuptor
Spălaţi bine conopida şi o lăsaţi în apă rece să iasă eventualelel impurităţi. După ce aţi rupt-o bucheţele o puneti la fiert în apa clocotită cu sare şi adăugaţi 1 cană de lapte. Cât timp fierbe, 10 minute, porniţi cuptorul la 180 grade C. Pregătiţi şi...
Pizza picantă cu ciuperci
Se cerne făina si se amestecă în ea drojdia uscată. Se căleşte, cam de jumătate, ceapa tăiată felii subţiri în puţin ulei de care doriţi. Eu am pus ulei de măsline în care am ardei iute şi roşii uscate că e mai aromat. Se adaugă ciupercile felii şi...
Ciuperci cu ochiuri la microunde
Ciupercile se taie felii şi se trag la tigaie cu unt sau ulei până scade apa lăsată de ciuperci. Eu am avut ciuciuleti gata căliti la tigaie. Cine doreşte poate pune puţin usturoi, iar la sfârşit pătrunjel verde tocat. Se pune în forme individuale. Pe fundul...
Pâine cu măsline
Se amestecă făina cu drojdia şi se lasă 15 minute. Se dizolvă sarea în apă, se adaugă în făină împreună cu uleiul şi oregano. Se frământă bine. La sfârşit se pun măslinele feliuţe şi se amestecă uşor. Se lasă la dospit 40 de minute, acoperit...
Prăjiură cu dulceaţă şi fulgi de ovăz
Se preîncălzeste cuptorul la 180 de grade. Se amestecă untul lăsat la temperatura camerei cu zahărul, apoi cu ouăle. Se poate folosi mixerul. se adaugă faina amestecată cu praful de copt şi jumătate din dulceaţă. Se pun şi fulgii şi restul de dulceaţă. eu am pus 3 feluri...
Prăjitură cu vişine de la Alexandra
10 gălbenuşuri se amestecă bine (până se fac spumă) cu 10 linguri de zahăr. Se adaugă o jumătate de pachet de unt la temperatura camerei şi se amestecă. Se pune zahărul vanilat, praful de copt şi se încorporează; apoi treptat uleiul. Se bat spumă 5 albuşuri cu 5...
Prăjitură cu ce ai prin casă
Am bătut ouăle cu zahăr si iaurt, am pus puţină sare. Am adăugat untura, apoi celelalte ingrediente. A ieşit un aluat vârtos. Separat, am tăiat felii fructele si rubarba curăţată de coajă. Le-am amestecat cu aluatul si am turnat în tavă cu hârtie de copt. Am...
Terină de ficat şi ciuperci(drob)
Se taie ceapa mărunt si se căleşte de jumătate, apoi se adaugă ficatul feliuţe. Când îşî schimbă culoarea, se opreste focul. Eu am avut ciuperci opărite şi congelate, ciobăneşti, dar puteţi folosi de oricare. Se taie şi ele feliuţe şi se amestecă în...
Supă cremă de măcriş
Se rup codiţele măcrişului, se curăţă cartofii şi ceapa. Se taie ceapa şi se căleşte 1 minut în unt, apoi se adaugă măcrişul şi se căleşte până se schimbă culoarea. Se pun cartofii tăiaţi felii subţiri şi se călesc puţin. Se sărează, se piperează. se...
Prăjitură cu iaurt şi mere
Preîncălziţi cuptorul la 180°c. În castron bateţi bine ouăle, iaurtul, zahărul, vanilia, sarea, apoi treptat, uleiul. Cerneţi făina cu praful de copt si adaugati în castron, amestecând din nou. Vărsaţi aluatul într-o tavă rotundă...
Ciocolată aromată
Într-un castron se cerne făina şi laptele praf şi se omogenizează. Într-o cratiţă de 3 l se pune zahărul, apa şi zeama de lămâie şi se fierb până dispare spuma şi se leagă ca la glazură. Se pune untul bucăţele şi se stinge focul. Se amestecă...
Pâine gustoasă cu pesto
Se amestecă făina cu drojdia şi se lasă 15 minute. Apa se încălzeşte şi se dizolvă sarea în ea(cam o linguriţă). Se pun uleiul şi apa în făină şi se frământă 10 minute să se activeze glutenul. Se lasă la dospit să-şi dubleze volumul. Se fac 2 suluri...
Foi (de post) cu bulion
Se amestecă toate ingredientele şi se frământă un aluat din care se fac 3-4 foi care se coc pe dosul tăvii. Aceste foi se pot umple cu orice cremă (dulceaţă, de post). Se lasă ceva timp să se înmoaie apoi se taie. Merg bine cu o cremă de griş în care se pune...
Cremă sau îngheţată de cacao
Se face frişcă din smântână. Se pune gelatina la înmuiat conform instrucţiunilor. Pe aburi, se bat ouăle întregi cu zahărul şi cacaua. Se adaugă şi gelatina şi se mai ţine pe aburi până se topeşte. Se lasă la răcit. Când e aproape...
Aluat pufos de pizza
Pentru un a luat de pizza reusit procedam asa: Se amestecă drojdia cu zahăr, cu puţin lapte călduţ şi făină cât să iasă ca o smântână groasă. Când se umflă se pune în făină, se adaugă restul de ingrediente şi se frământă. Dacă e prea...
Pasta cu peşte şi brânză de vaci
Se taie ceapa cubuleţe şi se presară cu puţina sare, se amestecă. Se pune peştele zdrobit cu ulei cu tot. Şprotul se taie feliuţe şi se amestecă toate. La urma se pune treptat brânza de vaci şi sucul de lămâie.Încercaţi să vedeţi cu câtă brânză...
Prăjitură cu bucluc de 8 Martie 2013
Se curăţă şi se rad merele. Se aprinde cuptorul. Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Peste gălbenuş se pune 1 lingură de zahăr şi se amestecă. Se adaugă treptat uleiul, apoi cacaua. Se pune restul ingredientelor, în afară de albuşuri. Acestea se bat bine cu...
Aluat franţuzesc de clătite
Intr-un castron pune făina şi ouăle.Pune unt moale sau ulei care nu le lasă să se prindă. Adaugă treptat laptele , amestecând cu telul. Pune şi zahărul vanilat şi sarea. Lasă să se odihnească 1 oră. Încălzeşte tigaia, unge-o cu unt/ulei . Varsă 1/2...