Hencleș, adică niște cozonac săsesc

de Ade200 in Dulciuri, 3 Ian 2014 | 19610 vizualizari

 

No, pe la sași, la nunți și sărbători se făceau niște "lichii" sau henclesch, henklich, cine mai știe cum le zice...

 

INGREDIENTE

  • Aluat de cozonac:
  • 1 kg de făină
  • 4 ouă
  • 500 ml de lapte
  • 100 g de unt
  • 250 g de zahăr
  • 2 plicuri de drojdie uscata
  • coaja de lămâie
  • vanilie
  • sare
  • Crema:
  • 6 ouă
  • 500 ml de smântână (aproximativ)
  • zahăr după gust
  • zahăr vanilat
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Hencleș, adică niște cozonac săsesc:

Se face aluatul de cozonac, amestecând drojdia uscată cu făina (lăsati așa vreo 15 minute). Frecați ouăle cu zahăr și sare, adăugați laptele cald și mirodeniile, apoi turnați peste făină și frământați. Untul topit, călduț, se adaugă mai spre sfârșit și se tot împătură. Frământați bine aluatul și-l lăsați acoperit la cald cam o oră, să-și dubleze volumul.

Din cantitatea asta ies cam 3 tăvi.

Se întinde foaie subțire aluatul si se pune în tăvi de prăjitură, nu de cozonac,unse cu unsoare.

Crema: se bat toate împreună, se pun pe deasupra aluatului și se presară zahăr.

Se coc în cuptor preîncălzit pâna se aurește pe deasupra(30-40 minute).

TIPS-URI

1

Unii pun stafide sau alte fructe, apoi crema.

2

Soacra mea punea și griș fiert :1 pahar de griș la 2 pahare de lapte, zahăr si arome, apoi răcit. se întinde grișul pe aluat, apoi crema.

Daca ti-a placut reteta noastra "Hencleș, adică niște cozonac săsesc" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Desert Diplomat, la cupă - Ușor, delicios și savuros

de RODIMUR 8

ieri la 16:30

Prăjitură cu iaurt și căpșuni - Simplă, pufoasă și aromată

ieri la 11:07

Ștrudel de post cu ciuperci - Crocant și savuros

pe 07.03 la 15:19

Prăjitură de post cu afine și lămâie - Deliciu pufos și aromat

pe 07.03 la 14:38

Tocăniță de năut - Rețeta gustoasă de post

pe 07.03 la 11:02

TOP
utilizatori

mirela0911

1000 puncte

vasimur

602 puncte

mihaelar63

600 puncte

RODIMUR

555 puncte

Rocsi

438 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Pască cu brânză fără aluat