Este cea mai buna dintre felurile de zacusca facute de mine!
Vinetele si ardeii se cantaresc dupa ce au fost coapte si curatate.
Eu folosesc aceste cantitati pentru vasul meu de 7l in care pregatesc zacusca.
Mai intai se coc vinetele si ardeii, se curata si se lasa la scurs.
Ceapa se toaca solzisori si se caleste in ulei cu putina sare, pana devine tranlucida, apoi punem ciupercile scurse si tocate si mai lasam putin pe foc amestecand din cand in cand. Nu este riscul sa se lipeasca pentru ca este ulei mult.
Trecem vinetele si ardeiul prin robot si le punem in vasul in care vom pregati zacusca, apoi adaugam ceapa si ciupercile si omogenizam.
Asezonam cu piper, cimbru, sare si foi de dafin si dam vasul la cuptor la 180 grade pentru aproximativ 3 ore.
Pe parcurs, mai scoatem vasul din cuptor si mai amestecam zacusca cu o paleta de lemn.
De cate ori scoatem vasul, oprim cate o lingura de zacusca pe o farfurie si lasam sa se raceasca, apoi gustam sa ne dam seama daca mai adaugam condimente.
Dupa ce incepe sa se ridice ulei deasupra inseamna ca este aproape de final si punem pasta de rosii cu ardei.
Mai lasam la cuptor circa 30 - 40 de minute, timp in care mai gustam si mai potrivim de sare si condimente daca mai este cazul.
Apoi pregatim borcanele, le spalam, le scurgem si le punem intr-o tava, pe care o vom introduce la cuptor dupa ce scoatem zacusca, pentru a steriliza borcanele.
Lasam tava cu borcane in cuptor 5 minute, apoi umplem borcanele cu zacusca, punem capacele si le dam din nou la cuptor pentru alte 5 minute, dupa care stingem focul si lasam tava cu borcanele in cuptor pana la racirea acestora.
Eu le-am lasat pana a doua zi, apoi le-am trecut in camara.
Iese o zacusca usor picanta si usor dulceaga.
1
Dupa fierbere, surplusul de ulei se inlatura (daca se ridica mult deasupra).
2
Se pot pune ciuperci proaspete, dar bine calite impreuna cu ceapa.
3
Pasta de rosii cu ardei poate fi inlocuita de bulion sau chiar rosii proaspete.