Deci am ajuns si eu in doi ani si cateva luni la reteta cu nr 500.
Felicitari mie! :)
Cat despre tort, e o nebunie, o bunatate care s-a mancat intr-o zi, asa de mult le-a placut alor mei.
Blat cacao:
Blat cocos:
Crema:
Sirop pentru blat cacao:
Sirop blat cocos:
Glazura
Blat cacao:
Separam albusurile de galbenusuri si presaram cate un praf de sare si pe unele si pe celelalte,
Mixam albusurile spuma, apoi adaugam treptat zaharul, pe care avem grija sa il rasnim, galbenusurile, unul cate unul, apoi incorporam treptat, faina amestecata cu cacaoa si trecute prin sita.
Ungem o forma de tort cu ulei, sau o tapetam cu hartie de copt si intindem blatul de tort in ea.
Il nivelam cu dosul unei linguri si dam forma la cuptor pentru 35 de minute la 180 de grade.
Eu am folosit o forma cu peretii detasabili, avand diametrul de 26 cm.
Blat cocos:
Mixam albusurile spuma cu putina sare, apoi adaugam treptat zaharul( tot rasnit, pentru a reduce timpul de lucru), iar cand bezeaua este suficient de tare, adaugam nuca de cocos si faina, mixand usor.
Tapetam aceeasi forma de tort cu ulei sau hartie de copt, intindem blatul de cocos si-l nivelam si dam forma la cuptor pentru 35 minute la 180 de grade.
Pentru crema mixam galbenusurile cu zaharul si putina sare, pana devin spumoase.
Dizolvam nessul in apa fierbinte si il adaugam treptat peste spuma de galbenusuri, mixand energic sa se omogenizeze bine, apoi punem compozitia astfel formata la foc, pe baie de aburi si amestecam continuu in ea pana se ingroasa ca o budinca.
Dam vasu la rece, iar cand se receste definitiv, amestecam crema cu mascarponele, punand cate putin mascarpone in crema si mixand usor.
Mai dam crema astfel formata la rece pana pregatim blaturile pentru asamblare.
Pentru siropuri, punem ingredientele in vase si le incalzim pana cand se dizolva zaharul(esenta o vom pune la final, cand ridicam vasul de pe foc)
Lasam siropurile sa se raceasca.
Blatul de cacao il taiem in doua parti si insiropam fiecare parte cu sirop cu esenta de rom.
Blatul de cocos il lasam intreg si il insiropam cu siropul de menta.
Scoatem crema de la frigider si oprim putin din ea intr-un pos, pentru ornarea tortului.
Asamblam tortul in felul urmator: blat de cacao, 1/2 crema de ness, blat de cocos, 1/2 crema de ness si blat de cacao.
Pentru glazura, rupem ciocolata in bucati si o adaugam intr-un vas impreuna cu frisca lichida.
Punem vasul pe foc si amestecam continuu in el, pana se topeste ciocolata si se omogenizeaza uniform.
Turnam glazura calda peste tort si o nivelam, atat deasupra cat si pe laterale.
Dam tortul la frigider pentru cateva ore, pentru a se intari bine cremele.
Asta bineinteles, daca rezistati.
Noi nu am rezistat, ca de obicei.
Ornam tortul cu crema oprita, dupa imaginatia fiecaruia.
Este un deliciu, a placut intregii familii!
Pofta buna!