Tort Opera

de Miha in Torturi, 25 Ian 2010 | 13027 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Pentru crema bavareza:
  • 2 galbenusuri
  • 60 g zahar
  • 160 ml lapte
  • 5 g gelatina
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 240 ml frisca
  • Pentru crema de cafea:
  • 20 ml apa
  • 2 lingurite (pline cu varf) ness
  • 90 g zahar
  • 2 galbenusuri
  • 150 g unt
  • Pentru crema ganache:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 120 ml frisca lichida
  • Pentru glazura:
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 50 ml frisca lichida
  • 50 g unt
  • Pentru blat:
  • 4 albusuri
  • 3 oua
  • 150 g zahar
  • 50 g nuca macinata
  • 100 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de rom
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Opera:

Crema bavareza:

Gelatina o pune la inmuiat in cateva linguri de apa rece.

Galbenusurile le mixam intr-un vas impreuna cu zaharul, pana devin ca o crema. Adaugam laptele cate putin si omogenizam. Punem vasul pe bain-marine si firbem pana incepe sa se ingroase. Adaugam ciocolata rupta bucatele si amestecam pana la topirea completa. Dam deoparte si lasam sa se racoreasca. Cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget adaugam gelatina si la sfarsit frisca batuta, amestecand usor. Dam la rece.

Crema de cafea:

Untul il topim (dar nu de tot, sa mai ramana bucati netopite), apoi il mixam pana ajunge ca o crema pufoasa.

Ness-ul il dizolvam in apa fierbinte.

Galbenusurile le mixam cu zahar pana se albesc, adaugam nessul fierbinte mixand energic pana se racoreste. Adaugam untul crema si omogenizam. Lasam la temperatura camerei. Daca punem la frigider se intareste prea tare.

Crema ganache:

Ciocolata o topim impreuna cu frisca lichida, pana la punctul de fierbere. Omogenizam si dam la rece.

Glazura de ciocolata:

Ciocolata o topim impreuna cu frisca si unt. Omogenizam si lasam la racit.

Blat:

Faina o amestecam cu praful de copt si nuca macinata.

Cele 3 oua se bat bine, cu jumatate din cantitatea de zahar, pana isi dubleaza volumul. Adaugam amestecul de faina si omogenizam.

Albusurile se bat spuma tare ca pentru bezea, cu un praf de sare si cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Le agaugam in compozitia de mai sus amestecand usor.

Compozitia rezultata o impartim in 4 si coacem 4 foi subtiri, intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt, la foc mediu spre mare, timp de 7-8 minute.

Blaturile se scot de pe hartie si nu se pun unele peste altele pentru ca se lipesc.

Pentru insiropat am folosit cateva linguri de lichior de ciocolata, dar puteti folosi si un sirop simplu de zahar. In functie de preferinta.

Asamblarea:

   1. blat stropit cu lichior acoperit cu crema de cafea
   2. blat stropit cu lichior acoperit cu crema bavareza
   3. blat stropit cu lichior acoperit cu crema ganache
   4. acoperim totul cu cel de-al 4-lea blat si acoperim cu glazura de ciocolata

Se da la rece pentru cateva ore. Ideal ar fi sa-l lasati peste noapte.

Ornarea va fi dupa preferinta si inspiratie. Eu n-am avut. :))))

Sursa

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Opera" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

Plăcintă creață cu brânză sărată - Gustoasă și ușor de pregătit

pe 01.11 la 09:52

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

3048 puncte

MotanLaOale

1084 puncte

trifadalia

800 puncte

laura_n

410 puncte

Rocsi

315 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort de clatite pentru Gabitza