O reteta pregatita pentru Diana si provocarea lunii august Dulce Romanie.
Pentru blat mixam bine ouale cu zaharul, esenta de vanilie si un praf de sare, cca 20 de minute. Incorporam usor, in trei transe, faina cernuta impreuna cu cacaua, amestecand cu o lingura de lemn, de jos in sus. Turnam compozitia intr-o forma de tort detasabila, tapetata cu hartie de copt si coacem blatul la 180 de grade, in cuptorul preincalzit, cca 30 de minute, sau pana trece testul scobitorii.
Lasam blatul la racit pe un gratar pentru prajituri. Cand s-a racit il asezam pe un platou, asezam in jurul lui inelul formei detasabile in care am copt blatul; daca doriti il puteti insiropa, eu asa am facut. Am folosit putina zeama de compot.
Hidratam gelatina, 10 minute, in apa rece (punem apa peste gelatina cat s-o acopere), dupa care o topim pe bain marie si o lasam la racit doua minute. Amestecam crema de branza cu zaharul, mixam frisca; incorporam gelatina in crema de branza si apoi frisca, amestecam cu grija. Incorporam, tot cu grija, zmeura. Turnam crema peste blat, nivelam usor, presaram deasupra niste zmeura si dam la rece, cca 3 ore.
Fierbem 200 g zmeura cu 4 linguri de zahar. Dam cateva clocote, cat sa se inchege putin siropul format. Punem zmeura intr-o sita si separam pulpa si sucul de samburei; turnam jeleul racorit peste tort si mai dam putin la rece. Dupa cum se vede jeleul nu s-a intarit ca cel cumparat din comert, dar, in cazul meu, tocmai asta era ideea :)