Sarmalute traditionale moldovenesti

de Gherca Daniela in Porc, 24 Sep 2018 | 6503 vizualizari

 

"Provocarea GastroArt"
Sarmalutele moldovenesti sunt diferite de celelalte zone prin simplul fapt ca se foloseste mult sos de rosii, acest lucru le face mai acrisoare in combinatie cu varza murata.
Eu prefer sarmalutele fara prajeala pentru ca imi place mai mult gustul cu ingredientele crude in compozitie, voi puteti face in functie de preferite.
 
Sunt super bune si le recomand cu drag!

 

INGREDIENTE

  • 1 kg carne tocata de porc (sau amestec porc si vita)
  • 2 cepe medii
  • 100 g orez
  • 250 g rosii bucati in conserva (am folosit o conserva de 400g)
  • patrunjel verde (se poate pune si marar, eu nu am pus)
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • In plus:
  • 1 varza murata
  • 150 g rosii din conserva
  • 2 linguri bulion
  • cimbru
  • apa fiarta
  • 3-4 linguri de ulei
  • 250 g afumatura
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmalute traditionale moldovenesti:

Pentru inceput punem carnea tocata intr-un lighean.

Ceapa o curatam, o spalam si o taiem cat mai marunt, apoi o punem peste carne. 

Orezul il spalam in apa rece de 2-3 ori si il punem deasupra peste carne si ceapa, asa crud. 

Rosiile din conserva le strivim bine cu furculita si le turnam in lighean peste celelalte ingrediente.

Dupa ce am pus ingredientele necesare condimentam cu sare, piper, patrunjel si cimbru dupa gust.

Amestecam totul foarte bine si lasam compozitia deoparte pana ce ne ocupam de varza, in acest timp orezul se va umfla de la pasta de rosii.

Varza o curatam de cotoare si o portionam in frunzulite de aceeasi marime (in functie de cat de mici sau mari le doriti, eu le-am facut medii). Taiem si afumatura in bucati mai mici, apoi pregatim

oala in care dorim sa le fierbem: turnam uleiul, apoi taiem marunt cotoarele de la varza si le asezam pe fundul oalei, iar peste presaram cateva bucati de afumatura. Asezam oala langa noi si incepem a forma sarmalute. 

Asezam frumos sarmalutele in oala si dupa primul strat mai presaram cateva bucati de afumatura, iar dupa ce le-am terminat de facut punem restul de carne afumata, presaram putin cimbru, turnam si conserva de rosii si bulionul.

Invelim totul in frunze de varza murata si am turnat apa atat cat sa se vada, dar sa nu acopere sarmalele in totalitate, daca mai trebuie se poate completa in timpul fierberii.

Punem oala pe foc si, cand a inceput sa fiarba, dam la foc mic si lasam 1 ora, apoi bagam oala in cuptor la 180°C pentru inca 1 ora 30 minute. In ultimele 20 minute lasam oala fara capac pentru a se rumeni frumos.

Cand sunt gata se pot servi cu mamaliguta, smantana, ardei iuti, ceapa verde sau cu ce va place, oricum sunt minunate si foarte delicioase!

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute traditionale moldovenesti" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (16)

dantes 1

26.09.2018, 10:00

Bune!

Rocsi 1

26.09.2018, 19:37

Sunt gustoase si tare bune! Si eu de ceva timp fac sarmalele cu legumele crude, doar ca eu pun mai multe legume si orez, ca daca au prea multa carne, nu le pot manca

mihaelar63 1

02.10.2018, 01:22

Foarte gustoase

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Sarmale cu crupe-reteta de post