Puiul preparat astfel este un “clasic” al iesirilor noastre la picnic. Denumirea “butterfly” vine de la felul in care va fi taiat, amintind de un fluture. E simplu de preparat, sanatos si extrem de delicios. Pentru ca veti folosi un pui de mici dimensiuni, poate fi o portie pentru o singura persoana, doua cel mult. Daca il preparati in casa, e recomandabil sa o faceti cu ajutorul unui dublu-grill.
1.Puiul se curata, se spala si se sterge bine cu un prosop absorbat.
Intr-un mojar, pisati usturoiul, adaugati cimbrul si restul de condimente si frecati amestecul rezultat cu ulei de masline pana obtineti o pasta omogena.
2.Folosind o foarfeca de bucatarie, taiati spatele puiului de la un capat la altul, rasuciti pulpele si presati-l cu dosul palmei, aplatizandu-l.Marinati puiul cu pasta de condimente intr-un castron sau o farfurie incapatoare. E bine sa il tineti la marinat, la rece, minim o ora (peste noapte e si mai bine).
3.Incingeti gratarul. Presarati putina sare grunjoasa si adaugati puiul, apoi acoperiti cu cealalta jumatate a gratarului incins. In acest fel, caldura vine din doua directii si nu va fi nevoie sa il intoarceti. Daca nu aveti un gratar dublu, acoperiti cu 2 straturi de folie de aluminiu si plasati deasupra o tigaie de fonta pe care o incingeti in prealabil. In aceasta varianta, va trebui totusi sa intoarceti puiul macar o data.
Sucurile care se scurg pot fi colectate si, folosind o pensula, se poate unge puiul. In functie de gratarul folosit, va fi gata in 20-25 de minute. Daca puiul e mai mare decat am recomandat noi, va trebui sa ajustati timpul in consecinta. La final, pielea trebuie sa fie crocanta si carnea frageda. Inainte sa il serviti, lasati puiul intr-un vas acoperit cu folie de plastic; astfel, sucurile vor ramane inauntru si va fi mai gustos.
Ciabatta cu masline sau o bagheta crocanta alaturi de cateva frunze de salata vor fi bune prietene cu puiul acesta. Nu va sfiiti sa adaugati si un sos dulce-acrisor, tzatziki sau alioli.