Nu este nevoie de o zi speciala pentru o astfel de prajitura...
Pentru inceput ne ocupam de mere si caramel: se spala merele, se sterg cu prosop de bucatarie. Daca vreti puteti sa le curatati de coaja, eu le-am preferat cu tot cu coaja si am indepartat doar cotorul, iar pentru asta am folosit feliatorul special de mere, care in acelasi timp a feliat merele si a separat si cotorul de miez. Am taiat feliile de mere in bucati. Intr-o tigaie antiaderenta am caramelizat zaharul, am adaugat untul, am amestecat pana s-a topit, apoi am adaugat merele si cateva linguri de apa. Am adaugat si scortisoara si am lasat pe foc aproximativ 5 minute, pana merele sau inmuiat putin, dar nu sau zdrobit. Am pus compozitia de mere si caramel intr-o tava termorezistenta unsa cu unt.
Pentru aluat: am mixat ouale intregi cu praful de sare si zaharul. Cand ouale au crescut in volum si au ajuns la consistenta ca de crema, am adaugat uleiul in fir subtire, ca la maioneza. Am amestecat faina cu praful de copt si grisul. Am adaugat treptat la mixul de oua cate putina faina si putin lapte. Am mixat la viteza mica pana ingredientele sau incorporat in totalitate. La urma am adaugat afinele pe care le-am pus din timp intr-o strecuratoare sa se dezghete. Am amestecat cu o spatula si aluatul astfel obtinut l-am adaugat peste mere si caramel. Am dat tava la cuptorul incins la 180 grade pentru 15 minute, apoi am redus focul la 165 grade si am mai lasat prajitura inca 20 minute in cuptor.
Scoatem tava, lasam sa se racoreasca 5 minute, punem peste forma termorezistenta in care se afla prajitura un platou si cu o miscare ferma rasturnam prajitura in platou. Lasam forma peste prajitura inca 10 minute, pana prajitura a absorbit sucul lasat. Indepartati forma, lasati prajitura sa se raceasca complet, o portionati si o puteti servi.
Sa va fie de bine!!
1
eu am vrut un aspect mai retro pentru prajitura mea...voi puteti sa mixati frisca si sa puneti deasupra
2
pe langa mere, se pot adauga nuci, migdale...