O combinatie DELICIOASA! la care-mi pare tare rau ca n-am poze intermediare, dar nu am mai avut timp si de alea.
Fiind o reteta simpla banuiesc ca si fara poze din timpul prepararii veti pregati o musaca consistenta care servita cu iaurt, salata sau muraturi va constitui un pranz satios.
Aveam o bucata de rasol afumat fiert care nu ajungea pentru pranz si m-am gandit s-o includ intr-un preparat. Acum..nu-i bai daca n-aveti rasol ci o bucata de muschi, costita, sau bacon, ideea e ca musacaua sa capete gust de afumatura.
Pentru piure
Pentru sos
Incepeti prepararea punand cartofii, curatati si spalati, la fiert.
Intre timp curatati ceapa, o spalati si-o taiati juliene. O puneti la calit in uleiul incins, o lasati 2 minute apoi adaugati carnatul afumat taiat felii si rasolul taiat cubulete. Caliti 5 minute amestecand cand si cand pana ce toate sunt inmuiate si usor rumenite. Turnati vinul si pasta de tomate, omogenizati si lasati la foc mic cateva minute. Adaugati usturoiul pisat, putina sare si piper si opriti focul. Sosul trebuie sa fie destul de grosut, dar datorita pastei de tomate va capata consistenta necesara.
Intr-un vas cu fund dublu topiti untul, adaugati faina si caliti 2 minute. Luati de pe foc si adaugati treptat laptele rece. Amestecati cu un tel sa nu faca cocoloase. Puneti inapoi pe foc vasul si amestecati pana se ingroasa sosul.Potriviti gustul de sare, piper si nucsoara. Consistenta sosului trebuie sa fie asemanatoare cu a unei smantani groase. Adaugati branza, smantana si omogenizati amestecand usor.
Cartofii fierti ii scurgeti de apa si-i pisati ca pentru piure, adaugati untul si amestecati energic, circular, pentru a abtine un piure pufos, adaugand treptat lapte fierbinte pana ce obtineti consistenta dorita. Nu aveti nevoie de un piure moale, il puteti lasa cu o consistenta mai legata.
Pregatiti un vas termorezistent , il ungeti cu unt si intindeti un strat de piure (jumatate din cantitatea preparata. Puneti deasupra, uniform, stratul de carne apoi jumatate din sosul cu branza. Intindeti restul de piure iar deasupra puneti sosul ramas in care ati amestecat acum si oul usor batut si ati omogenizat. Nivelati usor si dati vasul in cuptorul incins pana ce preparatul incepe sa capete o crusta frumoasa la suprafata si bucataria se umple de miresme ce striga – La masa!
Nota .Stratul de cartofi este grozav de bun si daca este preparat din cartofi fierti in coaja, feliati si condimentati cu sare, piper si pudra de usturoi apoi procedat ca-n reteta de fata, insa eu pregatesc musacaua cu piure pentru ca asa le place piticilor mei .