"Falafel" sunt niste chifteluţe specifice tarilor arabe care se prepara din boabe de naut si/sau boabe de bob de gradina(fava beans).
Sunt, pe departe, cea mai populara mancare araba: atat de populara incat gigantul alimentar Mc Donalds serveste acum Mc Falafel.
Se serveste la micul dejun, ca antreu inclus in “meze”, cu lipie araba sub forma de sandvici cu salata verde,hummus,pasta de ardei iute,muraturi si salata araba cu tahini.
Lipia araba se deschide in forma de buzunar si se umple cu falafel si salata.
Se mai fac sandviciuri cu falafel si cu cornuri.
Toate strazile oraselor arabe sunt impanzite de restaurante populare care pregatesc “hummus”, “fool “si “falafel”.
In Iordania,Palestina,Siria si Liban se prepara din boabe de naut; in Egipt din bob.
Boabele de naut si bob ( fava beans) se lasa la inmuiat in apa rece de pe o zi pe alta.
Se scurge apa si se dau prin masina de tocat carne; se pun intr-un bol.
Ceapa, usturoiul,frunza de patrunjel si coriandru se mixeaza intr-un blender; se adauga la pasta de naut si bob impreuna cu restul ingredientelor.
Daca pasta este prea uscata se poate adauga putina apa.
Pasta se lasa la rece 30 de minute.
Se fac din aceasta pasta chifteluţe care se prajesc in ulei fierbinte pana iau o culoare aurie, cca 3-4 minute.
Chifteluţele se pot face si cu ajutorul unei linguri speciale care se poate cumpara la magazinele de ustensile pentru bucatarie.
Se servesc cu lipie araba, cu hummus,cu sos de susan( tahini).