Paine in oala de fonta - Reteta simpla pentru paine pufoasa si crocanta
Prepararea painii in oala de fonta este o metoda traditionala care ofera o crusta crocanta si un miez moale. Cu aceasta reteta simpla, vei obtine o paine de casa perfecta, fara a fi nevoie de tehnici complicate.
Cum se prepara Paine in oala de fonta - Reteta simpla pentru paine pufoasa si crocanta
Activarea drojdiei
Intr-un bol mic, amesteca drojdia uscata cu zaharul si 50 ml de apa calduta. Lasa amestecul sa stea 5-10 minute pana cand devine spumos.
Prepararea aluatului
Intr-un bol mare, combina faina si sarea. Adauga drojdia activata si restul de apa calduta. Amesteca pana obtii un aluat omogen.
Framanta aluatul timp de 8-10 minute pana devine elastic si nelipicios. Poti face acest pas manual sau cu un robot de bucatarie.
Lasarea la dospit
Acopera bolul cu folie alimentara sau un prosop curat si lasa aluatul sa dospeasca intr-un loc cald timp de 1-2 ore, pana isi dubleaza volumul.
Pregatirea oalei de fonta
Pune oala de fonta (cu capac) in cuptor si preincalzeste cuptorul la 230°C timp de 30 de minute.
Formarea painii
Scoate aluatul pe o suprafata presarata cu faina si formeaza o bila. Lasa aluatul sa se odihneasca 10-15 minute.
Coacerea
Scoate cu grija oala fierbinte din cuptor (foloseste manusi de bucatarie) si aseaza aluatul in oala. Poti folosi hartie de copt pentru a preveni lipirea.
Pune capacul si coace painea timp de 30 de minute. Dupa acest timp, scoate capacul si continua coacerea pentru inca 10-15 minute, pana cand crusta devine aurie si crocanta.
Racirea painii
Scoate painea din oala si las-o sa se raceasca complet pe un gratar inainte de a o felia. Serveste cu tocanita de porc sau papricas de pui. Recomandam si paine fara framantare
1
Daca doresti o aroma mai complexa, poti lasa aluatul sa dospeasca lent in frigider peste noapte.
2
Poti adauga seminte (floarea-soarelui, susan, mac) sau ierburi aromatice in aluat pentru un plus de savoare.
3
Pastreaza painea intr-un loc racoros, invelita intr-un prosop, pentru a-si pastra prospetimea mai mult timp.