Lahmacun – Reteta Autentica pentru Pizza Turceasca cu Carne

de bucatarasa in Pizza, 4 Oct 2024 | 86 vizualizari

 

Lahmacun – Reteta Autentica pentru Pizza Turceasca cu Carne
Lahmacun, cunoscut si sub denumirea de „pizza turceasca”, este un preparat traditional originar din Turcia si Orientul Mijlociu. Acest fel de mancare se caracterizeaza printr-o baza subtire de aluat acoperita cu un amestec aromat de carne tocata, condimente si legume. Spre deosebire de pizza italiana, lahmacunul nu contine branza, insa este savuros si extrem de aromat. In mod traditional, se serveste alaturi de salata proaspata, felii de lamaie si, uneori, iaurt.















 

INGREDIENTE

  • Ingrediente Lahmacun – Reteta Autentica pentru Pizza Turceasca cu Carne
  • Pentru aluat:
  • 500 g faina de grau
  • 1 pliculet de drojdie uscata (sau 25 g drojdie proaspata)
  • 1 lingurita de zahar
  • 1 lingurita de sare
  • 250-300 ml apa calda (aproximativ)
  • 3 linguri de ulei de masline
  • Pentru topping-ul cu carne:
  • 400 g carne tocata de vita sau de miel (sau amestec)
  • 1 ceapa mare, tocata fin
  • 2 rosii, decojite si taiate cubulete
  • 1 ardei gras rosu, taiat marunt
  • 2 catei de usturoi, tocati marunt
  • 1 legatura de patrunjel, tocata fin
  • 1 lingurita de pasta de ardei (optional, pentru un plus de aroma)
  • 1 lingurita de boia de ardei dulce
  • 1/2 lingurita de boia de ardei iute (optional)
  • 1 lingurita de chimen macinat
  • 1/2 lingurita de scortisoara (optional)
  • Sare si piper, dupa gust
  • 2-3 linguri de ulei de masline
  • Pentru servit:
  • Felii de lamaie
  • Salata verde sau salata de rosii si castraveti
  • Ceapa rosie, taiata julien
  • Iaurt natural sau sos de iaurt cu menta (optional)
Portii: 6
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Lahmacun – Reteta Autentica pentru Pizza Turceasca cu Carne:

Cum se prepara Lahmacun – Reteta Autentica pentru Pizza Turceasca cu Carne

1.Pregatirea aluatului pentru lahmacun
Intr-un bol mare, amesteca faina cu sarea si zaharul.
Dizolva drojdia uscata in 50 ml de apa calda si las-o sa stea timp de 5-10 minute pana incepe sa faca bule.
Adauga drojdia activata in bolul cu faina, impreuna cu uleiul de masline.
Toarna treptat apa calda ramasa si framanta pana obtii un aluat elastic si nelipicios. Daca este necesar, mai adauga putina faina sau apa, in functie de consistenta aluatului.
Acopera aluatul cu un prosop curat si lasa-l la dospit intr-un loc cald timp de aproximativ 1 ora, sau pana isi dubleaza volumul.
2. Pregatirea topping-ului cu carne
Intr-un bol mare, amesteca carnea tocata cu ceapa tocata fin, rosiile cubulete, ardeiul gras, usturoiul si patrunjelul.
Adauga pasta de ardei (daca folosesti), boiaua de ardei dulce si iute, chimenul, scortisoara, sarea, piperul si uleiul de masline. Amesteca bine pana la omogenizare.
Compozitia pentru topping trebuie sa fie moale si usor de intins pe aluat. Daca este prea uscata, poti adauga 1-2 linguri de apa sau ulei de masline.
3. Formarea si coacerea lahmacunului
Imparte aluatul dospit in 6-8 bile egale.
Pe o suprafata usor presarata cu faina, intinde fiecare bila de aluat intr-un disc subtire, cu diametrul de aproximativ 20-25 cm. Aluatul trebuie sa fie foarte subtire, aproape translucid.
Preincalzeste cuptorul la 220°C si asaza hartie de copt pe o tava.
Intinde 2-3 linguri de topping de carne pe fiecare disc de aluat, folosindu-te de o spatula pentru a distribui uniform compozitia pana aproape de margini.
Coace lahmacunul in cuptorul preincalzit timp de 8-10 minute sau pana cand marginile devin aurii si crocante, iar carnea este bine gatita.
4. Servirea lahmacunului
Scoate lahmacunul din cuptor si lasa-l sa se raceasca usor.
Serveste-l presarat cu felii de ceapa rosie, salata verde si felii de lamaie. Stoarce putin suc de lamaie peste lahmacun pentru a intensifica aromele. Se poate servi si alaturi de un pahar de ayran
Daca doresti, poti adauga si putin iaurt deasupra sau sos de iaurt cu usturoi si menta pentru un plus de prospetime.

Recomandam si pide cu branza sau simit

TIPS-URI

1

Alege carnea potrivita: Carnea de miel sau amestecul de carne de vita si miel este cea mai recomandata pentru un gust autentic. Daca preferi o varianta mai usoara, poti folosi doar carne de vita sau pui.

2

Framantarea aluatului: Aluatul trebuie framantat bine pana devine elastic. Un aluat bine framantat va fi mai usor de intins subtire.

3

Topping-ul subtire: Nu adauga o cantitate prea mare de topping pe aluat, pentru a evita inmuierea acestuia. Compozitia trebuie sa fie distribuita intr-un strat subtire si uniform.

4

Coacerea rapida la temperatura mare: Coace lahmacunul la temperatura ridicata pentru a obtine un aluat crocant si carne bine gatita. Daca cuptorul tau permite, poti folosi si functia de grill pentru ultimele 1-2 minute.

Daca ti-a placut reteta noastra "Lahmacun – Reteta Autentica pentru Pizza Turceasca cu Carne" nu uita sa-i faci un review.
RETETA RECOMANDATA
Pizza rapida