Am vrut sa fac un aluat de placinta cu branza, dar in final am facut acest guguluf care poate fi mancat fie ca aperitiv langa niste rosii si ceapa rosie, fie la mic dejun langa un pahar cu iaurt.
Este bun atat cald cat si rece!
Pentru aluat:
Pentru umplutura:
Curatam, spalam si taiem cartofii cuburi ca pentru piure.
Ii punem la fiert cu sare, in apa cat sa fie acoperiti.
Indepartam spuma pe parcursul fierberii si ii lasam pe foc pana incep sa se sfarame, apoi scurgem apa, adaugam untul si ii pasam bine.
Frecam drojdia cu zaharul pana la lichefiere, adaugam putin lapte caldut, o mana de faina si omogenizam.
Lasam maiaua astfel formata, la crescut cateva minute pana se racesc putin cartofii, apoi amestecam cele doua compozitii.
Adaugam o parte din ulei, restul de lapte caldut si incepem sa incorporam faina.
Iese un aluat mai moale decat cel de paine si va fi lipicios, dar ne ungem mainile cu ulei cand framantam si de asemeni vom unge si masa de lucru.
Lasam aluatul la crescut pana isi dubleaza volumul.
Pentru umplutura amestecam urda cu branza sarata data pe razatoare, mararul tocat marunt si oul intreg plus albusul ramas de la aluat.
Cand aluatul a crescut suficient il intindem intr-o foaie pe masa unsa, intindem branza peste el, il rulam si il asezam in forma de guguluf tapetata cu ulei.
Coacem guguluful pentru 40 de minute la 180 de grade.
Este foarte bun si de efect!
1
Daca iese aluat mai mult decat este necesar in forma de guguluf, se poate prepara si in forme de briose, sau minitarte.