La noi in Moldova este o traditie la nunti,si anume jucatul gainii nasului.Aceasta se aranjeaza cat mai frumos.Una din bucataresele de la nunta vine cu gaina aranjata,zice anumite strigaturi,apoi nasul trebuie sa negocieze cu bucatareasa pentru a-i da gaina.De obicei in momentul cand se aduce gaina,se aprind si niste flacari,au cei de la restaurant niste chestii din inox si in alea se pune spirt si se da foc,dar asta numai daca iti accepta cei din restaurant....acest moment are loc cam pe la 2-3 dimineata,dupa ce se termina de gustat din toate meniurile,si inainte de a da tortul...Este a 2 a oara cand aranjez o gaina pentru nunta!!!Sincer nu ma pricep la stirgaturi,mama le are cu astea dar va pot zice una care am auzit-o la nunta fratelui meu:Gaina cu patru oua,nunul are numai doua..u iu,iu,iu,iuuuu!!!!!!
Se ia gaina (sa aiba tot scos din interiorul ei) si o spalam bine de tot.
intr-un castron amestecam ulei cu sare,piper,boia de ardei si condimente de pui.
Cu acest unguent,frecam puiul bine de tot si il lasam asa vreo 30 de minute,la frigider.
Apoi il puneti la rotisor si il rumeniti,dar sa fie bine patruns si in interior,sa fie bine facuta.
Daca nu aveti rotisor puteti sa il faceti pe sticla.
Luati o sticla,din sticla,de circa 1 litru,o umpleti pe 3 sferturi cu apa,infingeti puiul in ea.
Puneti sticla intr-o tava,si puneti apa si in tava.
dati la cuptor pana este bine facuta gaina.
cand e gata o scoateti din cuptor si o lasati sa se raceasca.
capul de gaina il prajiti in putin ulei.
pregatim o tava.
pe ea asezam niste spirandus si ceva floricele mici.
punem gaina peste.
capul il prindem de gaina cu niste scobitori.
de jur imprejur imbracati cu flori.
in cioc ii puneti un trandafir.
luati o bucata de staniol mai mare si o impaturiti dandu-i forma unui evantai.
acesta il asezati pe o parte a gainii.
Aceasta o duceti la restaurant si de acolo isi urmeaza cursul,asa cum am scris in introducere.
Cand bucatareasa aduce gaina,trebuie sa ii puneti acesteia in cioc o tigara aprinsa(asa se face la noi in zona).