Va rog sa-mi scuzati absenta indelungata, dar o groaza de probleme m-au tinut departe de bucatareala.
Asa cum ne-au obisnuit, comentatorii Eurosport Romania dau cate o reteta specifica regiunii prin care trece caravana ciclista in fiecare etapa. Anul acesta au fost 21 de etape, deci am avut 21 de retete. Dintre acestea, am ales, pentru inceput, dovlecel gratinat cu mozzarella. Bineinteles ca am modificat-o un pic. Sa va arat ce am facut.
Reteta, asa cum au dat-o comentatorii Eurosport Romania:
“Ingrediente:
Preparare:
Încălziţi cuptorul la 200° C. Curăţaţi dovleceii, tăiaţi-i în două pe lungime, scoateţi seminţele, apoi tăiaţi în fâşii subţiri longitudinale. Introduceţi feliile de dovlecel într-o oală cu apă fierbinte cu sare, un minut, apoi clătiţi-le cu apă rece. Tăiaţi mozarella în felii lungi (bastoane) şi aşezaţi-le deasupra feliilor de dovlecel. Rulaţi cu grijă şi aşezaţi-le într-o tavă. Lăsaţi în cuptorul fierbinte aproximativ 5 minute.”
Eu am folosit 1 dovlecel, nu a avut seminte, apoi nu stiam ce inseamna 2 bucati de mozzarella. Am folosit cam 150 g si am adaugat cateva rosii micute si putin patrunjel. Am oparit feliile de dovlecel mai mult de 1 minut, cam 4 minute, pentru ca nu puteam sa le indoi bine, erau prea tari si se rupeau. Poate le-am taiat eu mai groase, cam de 3-4 mm.
Am umplut si rosioarele cu mozzarella, am pus pe fundul vasului felii de rosii, am asezat deasupra dovleceii rulati cu mozzarella si rosiile umplute, am turnat cam 50 ml apa si am stropit cu uleiul de masline (2 linguri).
Am condimentat si deasupra cu putin piper, am astupat cateva rulouri cu un capacel de rosie, am mai bagat pe ici pe colo cate o bucatica mica de rosie, cate o frunza de patrunjel si am dat la cuptorul incins. Dupa 5 minute, nici vorba sa fie gata, erau tot tari dovleceii. A trebuit sa-i las la cuptor 20-25 ca sa se inmoaie si sa fie pe gustul meu.
Dar s-a meritat. Am ramas surprinsi cat de delicioasa poate fi o mancarica atat de simpla. Se mananca singura, parca nici n-ar fi fost. Sunt buni fierbinti, pentru ca se cam intareste branza daca ii lasati sa se raceasca prea mult.
Pofta buna.